«Η θέση του Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα μπορούσαμε να την θεωρήσουμε»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] ,www.kalkis.eu

 Δήλωσε ένας νέος μαθηματικός, ο Adrien, πρώην φοιτητής του Tuna Altinel, ο οποίος αθωώθηκε στο δικαστήριο.

Αυτό μετέδωσε στις 25-1-2020 το σχετικό ρεπορτάζ της Marie Jégo από το Balikesir, περιοχή του Μαρμαρά, ως ειδικής απεσταλμένης της εφημερίδας Le Monde, όπου έγινε το δικαστήριο στις 24-1-2020, όπως σας είχα γράψει σχετικά στις Ανιχνεύσεις την ίδια μέρα :  Δείτε εδώ

 

Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Αθώωση του Τούρκου μαθηματικού Tuna Altinel, πανεπιστημιακού στη Γαλλία» (Acquittement du mathématicien turc Tuna Altinel, enseignant en France), αναφέρει ότι ο «λέκτορας της Λυών συνελήφθη για συμμετοχή σε μια φιλο-κουρδική εκδήλωση και πέρασε 81 ημέρες προφυλάκισης στη φυλακή του Balikesir».

« Αθώος , αποφάνθηκε  ο πρόεδρος του δικαστηρίου στο Balikesir όπου έγινε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου η δίκη του Tuna Altinel, Τούρκου υπηκόου και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Claude. Bernard Lyon-I, κατηγορούμενου για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Έτσι πέρασε (αν και μέσα σε 7 ημέρες ο αρμόδιος εισαγγελέας θα μπορούσε να κάνει αναίρεση της απόφασης) ο εφιάλτης για τον Τούνα Αλτινέλ, θύματος μιας πικρής καφκικής επίθεσης, αφού πέρασε 81 ημέρες προφυλάκισης στη φυλακή του Balikesir, την άνοιξη του 2019, και το τουρκικό του διαβατήριο κατασχέθηκε χωρίς λόγο. Ένα τέτοιο μέτρο, που έχει γίνει σύνηθες στην Τουρκία για πολλούς κατηγορούμενους, και καταδεικνύει την αποσύνθεση του τουρκικού δικαστικού συστήματος. Το διαβατήριο δεν μπορεί κανονικά να κατασχεθεί χωρίς δικαστική απόφαση. Όταν λείπει η τελευταία, όπως στην περίπτωση του εν λόγω μαθηματικού, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι το διαβατήριο «χάθηκε» ! Η «δημοκρατία του Ερντογάν» τον κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε μια νόμιμη εκδήλωση ενός φιλο-κουρδικού συνδέσμου που διοργανώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019 στο δημαρχείο του Villeurbanne  στη Γαλλία. Ο πανεπιστημιακός ήταν διερμηνέας ενός ομιλητή, του Faysal Sariyildiz, ενός εξόριστου πρώην βουλευτή από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP, φιλο-κουρδικό, τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας) ο οποίος αναφέρθηκε στις ακρότητες που έζησε τον χειμώνα του 2015-2016 στην πόλη Cizre, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κυρίως κατοικημένη από Κούρδους. Εκείνο τον χειμώνα, αυτό το μικρό μέρος περικυκλώθηκε και καταστράφηκε από τις μάχες που έγιναν μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το μαύρο πρόβατο της Άγκυρας από το 1984. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που κατέφυγαν στα υπόγεια τριών κτιρίων στην περιοχή του Cudi έχασαν τη ζωή τους καμένοι ή από ασφυξία, χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί οι σωστικές δυνάμεις να επέμβουν.

«Πήγα στον Cizre εγώ ο ίδιος, μετά από αυτά τα γεγονότα, όπου άκουσα πολλές μαρτυρίες», επέμεινε ο Tuna Altinel κατά την απολογία του. «Δεν είναι παράνομο να μιλάμε για το τι συνέβη στο Cizre. Πολλές εκθέσεις έχουν αναφερθεί εξ άλλου σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για να μην αναφέρω τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ», δήλωσε ο Inan Yilmaz, δικηγόρος του, κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης του πελάτη του.

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το τουρκικό δικαστικό σύστημα έχει βυθιστεί στην αυθαιρεσία του Ερντογάν

Η ελευθερία της έκφρασης αποτέλεσε το κύριο επιχείρημα που προέβαλε η υπεράσπιση. Πάνω απ ‘όλα, οι τρεις δικηγόροι του Tuna Altinal επέμειναν στην απόφαση που έλαβε στις 26 Ιουλίου 2019 το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε ως «παραβίαση της ελευθερίας  έκφρασης», τις διώξεις που έγιναν από το Κράτος του Ερντογάν εναντίον χιλιάδων ακαδημαϊκών τα τελευταία χρόνια.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εξαφανιστεί από την κοινωνία – απολύθηκαν, δολοφονήθηκαν και συχνά καταδικάστηκανεπειδή υπέγραψαν ένα ψήφισμα υπέρ της ειρήνης στις Κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής πλευράς της Τουρκίας, όπου ξέσπασαν λυσσαλέες μάχες τον χειμώνα του 2015-2016 μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων.

Αν και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν έχει αλλάξει τίποτα στην κατάσταση αυτών των ακαδημαϊκών, που στερούνται των διαβατηρίων τους και της δουλειάς τους, χρησιμεύει ως δεδικασμένο για τούρκους δικαστές. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και από την ενίσχυση των συνταγματικών εξουσιών του Ερντογάν το 2018, το τουρκικό δικαστικό σύστημα έχει βυθιστεί στην αυθαιρεσία. Μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν διαταχθεί από την εκτελεστική εξουσία η οποία έχει καθυποτάξει τη δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο σε βάρος του Tuna  Altinel απεικόνιζε αυτόν τον εκτροχιασμό. «Με εικασίες και εικοτολογίες, δεν μπορούσε να σταθεί», δήλωσε ο δικηγόρος Inan Yilmaz.

Η ετυμηγορία χαιρετήθηκε στους διαδρόμους του δικαστηρίου με χειροκροτήματα και  κραυγές χαράς από 80 ανθρώπους που ήρθαν να υποστηρίξουν τον μαθηματικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Γάλλων συναδέλφων του που πραγματοποίησαν το ταξίδι από το Παρίσι και τη Λυών. Δύο λεωφορεία έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί, ναυλωμένα από τις επιτροπές υποστήριξης, αναφέρει η ίδια παραπάνω δημοσιογραφική πηγή.

Ο Adrien, ένας νέος μαθηματικός και πρώην σπουδαστής του Tuna Altinel, χαίρεται με την αθώωση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδεικνύει ότι η θέση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα μπορούσαμε να την θεωρήσουμε».

Ως έλληνες, ας διδαχθούμε από την εκτίμηση του νέου Γάλλου μαθηματικού Adrien. 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα