Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα της εξουσίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ταγίπ Ερντογάν –  Σεντέφ Καμπάς

Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος».

Αυτή την παροιμία τόλμησε να εκστομίσει η πολύ γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη Παρασκευή, στο κανάλι «Τele 1».

Το έγραψε και στο Twitter, όπου την ακολουθούν 900.000 άνθρωποι. Μέσα σε λίγη ώρα το tweet της είχε περισσότερα από 140.000 likes . Δεν στοχοποίησε ονομαστικά κανέναν, η Σεντέφ. Μια Κιρκασιανή παροιμία ανέφερε. Αλλά όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται, όπως λέει μια άλλη παροιμία.

Και τη μύγα φαίνεται ότι την έχει η …εξουσία – στην προκειμένη περίπτωση ,ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται από ότι ακολούθησε: Στις δύο τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της Σεντέφ ,στην περιοχή Σαριγιέ, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης και την συνέλαβαν, για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν.

Η 52χρονη δημοσιογράφος οδηγήθηκε αρχικά στο Αστυνομικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και το μεσημέρι του Σαββάτου μεταφέρθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο, όπου της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «προσβολή του Προέδρου». «Χρησιμοποίησα μια παροιμία και δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν», είπε στην απολογία της η Σεντέφ.

«Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάτι να αγκαλιάζει την κοινωνία και να την ενώνει. Ήθελα να το τονίσω αυτό. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Απαιτώ να αφεθώ ελεύθερη», πρόσθεσε η δημοσιογράφος. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Το δικαστήριο έκρινε ότι «λόγω της ιδιότητας και της φύσης του εγκλήματος η πιθανότητα απόδρασης και απόκρυψης είναι μεγάλη»… Και η Σεντέφ οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Μπακίκοϊ. Αγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. «Είναι μια πρακτική που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία  και αποτελεί εκδήλωση της καταπίεσης στους ανθρώπους», περιορίστηκε να δηλώσει ο συνήγορός της, Ουγούρ Ποϊράζ.

Ο Μερντάν Γιαναρντάγκ, αρχισυντάκτης του καναλιού Tele 1, επέκρινε επίσης έντονα τη σύλληψη. «Είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας», έγραψε στο twitter.

«Δολοφόνος χαρακτήρων» κατά τον Μπαχτσελί

Τη σύλληψη της δημοσιογράφου καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπως και μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό. Αλλά δεν μπόρεσαν να κάμψουν την σκληρότητα του καθεστώτος. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν χαρακτήρισε την  Καμπάς «ανήθικη» και «ανεύθυνη».

Η σκληρότητα και η αθλιότητα του καθεστώτος εκφράστηκε με τα λόγια του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Η βαριά και ασυγχώρητη προσβολή από μία  δημοσιογράφο-δολοφόνο χαρακτήρων, που νικήθηκε από τη μνησικακία και το μίσος της και ερμήνευσε την ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης με λάθος τρόπο, είναι μια στρέβλωση και σήψη που δεν είναι συμβατή ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τα ήθη του Τύπου, ούτε οι καθολικές αρχές του δικαίου», ήταν η απίστευτη και προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, για τη σύλληψη της Σεντέφ.

Εως τέσσερα χρόνια φυλακή

Η Σεντέφ είχε συλληφθεί πάλι από το καθεστώς Ερντογάν το 2014 και κρατήθηκε για λίγο. Αφορμή τότε ήταν ένα μήνυμα στα social media, που έκανε λόγο για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013, το οποίο αφορούσε πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή.

Τώρα, με βάση το άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, η Σεντέφ – κατηγορούμενη για εξύβριση του προέδρου – αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια.

Οι διώξεις και οι καταδίκες βάσει του άρθρου 299 έχουν εκτοξευθεί από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της χώρας .Σύμφωνα με έκθεση του 2021 που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αγωγές για το αδίκημα της εξύβρισης του Προέδρου έχουν αυξηθεί κατά… 9.000% από το 2010, σύμφωνα με έκθεση του 2021 που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν έχει περάσει τις 68.000 μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και πάνω από 1000 ανήλικοι! Για την ιστορία: «Ξέρετε πόσες αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση έκανε ο στρατηγός Κενάν Εβρέν, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα την 12η Σεπτεμβρίου 1980; Μόλις 340», γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν. «Ο Τουργκούτ Οζάλ έκανε 250 αγωγές, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ 158, ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ 163 και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, 840 αγωγές»!

To συνδικάτο Τούρκων δημοσιογράφων «TGS», ανακοίνωσε ότι η σύλληψη της Σεντέφ Καμπάς συνιστά «σοβαρή επίθεση στην ελευθερία του Τύπου». Το συνδικάτο έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Όχι τυχαία, η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση μεταξύ των 180 χωρών στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ναυτεμπορική

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα