Η δημοκρατία της Γερμανικής Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δικαιολογώντας την ισχνότατη πλειοψηφία με την οποία εξελέγη στην ηγεσία της Ευρωπαικής Επιτροπής (Κομισιόν) από το Ευρωκοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι «μια πλειοψηφία δεν παύει να είναι πλειοψηφία στην πολιτική». Όμως δεν έχει σημασία το περιεχόμενο αυτής της πλειοψηφίας; Ποιοι έδωσαν τη δυνατότητα στην Άγκελα Μέρκελ να χειραγωγεί μέσω της εκλεχτής της το σημαντικότερο όργανο της ΕΕ; Διότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επί έξη χρόνια υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες αλλά και για λογοκλοπή στην εκπόνηση του διδακτορικού της ενώ η θητεία της στο υπουργείο αξιολογήθηκε ως εντελώς αποτυχημένη. Μπορεί με όσα της προσάπτουν Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες να ηγηθεί της Κομισιόν ή μήπως επελέγη λόγω των αδυναμιών της ώστε να αποτελεί απλό φερέφωνο των γερμανικών συμφερόντων;

Το χειρότερο όμως είναι ότι εκλέχθηκε με την οριακή πλειοψηφία των εννέα εδρών στηριζόμενη σε ψήφους αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών.  Έγραφε συγκεκριμένα το ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής Euro Intelligence για την εκλογή της: «Βρισκόμαστε στο σενάριο του τρόμου… Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με τη βοήθεια του πολωνικού PiS, του Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν και των 5 Αστέρων του Μπεπε Γκρίλο. Αν οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα είχε ψηφίσει όχι, δεν θα έφτανε στον στόχο των 374 ψήφων».

Όμως το ίδιο απαξιωτικό για την εκλογή της και τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που προηγήθηκε, είναι το γεγονός ότι για να εκλεγεί παρακάμφθηκε ο νεοπαγής δημοκρατικός θεσμός Spitetzen – Kandidaten με βάση τον οποίο η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν γίνεται μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Φρανς Τίτερμανς, ο Γκι Φερχόφσταντ, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κ.α. στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Ήταν δηλαδή ένα πραξικόπημα. Μάλιστα ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής εμφανίστηκε ως επικρατέστερη επιλογή αυτή του σοσιαλιστή  Φρανς Τίτερμανς, α’ αντιπροέδρου της Κομισιόν μέχρι τότε, επιστρατεύθηκαν τα ανατολικά κράτη που διαφώνησαν με την εκλογή του διότι ήταν υπέρμαχος της προσφυγικής πολιτικής ενώ για την εκλογή της νέας προέδρου επιστρατεύθηκαν πάλι τα ανατολικά κράτη με την ψήφο τους, αποδεικνύοντας για ποιους λόγους έγινε η ένταξή τους στην ΕΕ με την διεύρυνση του 2004.

Δηλαδή για να μεθοδευτεί η εκλογή στο αξίωμα της προέδρου της συγκεκριμένης πολιτικού αξιοποιήθηκαν δύο φορές τα ανατολικά κράτη σε αντιφατικούς ρόλους, τη μια φορά ακυρώνοντας την εκλογή του Φρανς Τίτερμανς ανοίγοντας τον δρόμο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη δεύτερη εκλέγοντάς την με την ψήφο τους.

Έτσι, ενώ η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ εκφράζουν με κάθε αφορμή τις δήθεν ανησυχίες τους για την άνοδο του ευρωσκεπτισμού, της ακροδεξιάς και της δύναμης των ναζιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψε η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν διστάζουν να επιστρατεύουν αυτές τις δυνάμεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αυτό το συμπέρασμα αφορά βέβαια και τον πρόεδρο Μακρόν, τον αυτοπροβαλλόμενο ως μεταρρυθμιστή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ο οποίος στα πλαίσια της συναλλαγής του με την καγκελάριο για την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ αποδέχθηκε την εκλογή της ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές ψήφους. Εκείνο δηλαδή που απροκάλυπτα προωθείται στην ΕΕ είναι η κυριαρχία των δύο ισχυρότερων κρατών, η οποία προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία απέδειξε ότι η πολιτική της δεν έχει ηθικούς φραγμούς και όρια όταν πρόκειται να προωθήσει τα στενά της συμφέροντα.

Αδιάψευστο παράδειγμα η αξιοποίηση  της ουκρανικής κρίσης.. Η ανοχή της Γερμανίας τότε απέναντι στον ένοπλο φασιστικό «Δεξιό Τομέα» και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα «Σβόμποντα», που είχε ως σήμα παραλλαγή της σβάστικας, η συμμετοχή του τότε ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστέβερλε στις διαδηλώσεις της πλατείας Μειντάν εναντίον της νόμιμης πολιτειακής εξουσίας(!), οι συναντήσεις της καγκελαρίου στο Βερολίνο με τους επίδοξους ανατροπείς της νόμιμης εξουσίας του Κιέβου, και εν τέλει η αποδοχή ενός πραξικοπηματικού καθεστώτος με έντονες φασιστικές αποχρώσεις μετά τη φυγάδευση του Γιαννουκόβιτς, είχαν θέσει εύλογα ερωτήματα: Μπορεί ένας πολιτικός, η καγκελάριος Μέρκελ δηλαδή, να διχάζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε ενώ ποινικοποιεί τον φασισμό και το ναζισμό στη χώρα της, να τον χρησιμοποιεί ανενδοίαστα για την προώθηση των συμφερόντων της χωρίς να αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιδεολογικής της  αντίληψης;

Μπορεί να εμφανίζεται ως δημοκράτης και να υιοθετεί φασιστικές πρακτικές, όπως συνέβη π.χ. στην Ουκρανία ή να συμμαχεί με ακροδεξιές δυνάμεις όπως συνέβη με την εκλογή της ντερ Λάιεν; Πόση υποκρισία εμπεριέχει η ανησυχία της καγκελαρίου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όταν αξιοποιεί τις πλέον ακραίες εκφάνσεις της για την επίτευξη των επιδιώξεών της; Ποιο μπορεί λοιπόν να είναι το μέλλον της δημοκρατίας στα όρια μιας Γερμανικής Ευρώπης;

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

20-7-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εμεις ως Ελλας και ως Ελληνες , αν στις προηγουμενες εκλογες του 2014 ,αντι του κ. Γιουνκερ πλειοψηφουσε ο κ. Τσιπρας θα τον διεκδικουσαμε ως Προεδρο της Ευρωπαικης Ενωσεως και αν δεν ηθελαν αυτον θα επιδιωκαμε να ψηφισθει ενας αλλος Ελληνας , ας πουμε ο κ. Γλεζος -ηταν καλα τοτε- ,η, ο κ. Φλαμπουραρης.
    Το ιδιο σκεφτηκαν και οι Γερμαναραδες . Δεν θελετε τον πρωτο Γερμανο κ. ΒΕΜΠΕΡ ψηφιστε την Γερμανιδα κ. ΛΑΙΕΝ. Τι δηλαδη θα δεχονταν τον δευτερο κ. Τιντεμανς , επειδη ηταν σοσιαλδημοκρατης ,η, ”ομορφοτερος”;;;.
    Γινονται αυτα στην μεγαλη Ευρωπαικη Ενωση μας , που ειναι ενας απο τους πεντε μεγαλους γεωπολιτικους παικτες;;;.
    Τωρα ΕΜΕΙΣ ,γιατι ”χτυπιομαστε”και συζηταμε στα ”αμφιθεατρα” για τον ορισμο και την υπερψηφιση με μικρη πλειοψηφια της κας Λάιεν -τη συμβολη εκλεγμενων απο τους ευωπαικους λαους ”ακραιων”-οταν ειχαμε δυο κυβερνησεις του ΤσιπροΣυριζα διαρκειας 4,5 ετων-με πλειοψηφια ενος -τη συμβολη των εκλεγμενων ”ακραιων” ΑΝΕΛ και τινων αλλων γυρολογων βουλευτων πασης αποχρωσεως ,μετα την αρση της εμπιστοσυνης των ΑΝΕΛ αρχες του 2019.
    Αυτη ειναι η Δημοκρατια και ετσι λειτουργει το δημοκρατικο πολιτευμα παγκοσμιως.
    Ως δημοκρατες να ευχηθουμε στην κα ΛΑΙΕΝ επιτυχια στο εργο της .

  2. Γιατί παραλληλίζεις της Ελαδίτσα με την ΕΕ; ΈΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΣΤΗΝ εΛΛΆΔΑ ή μήπως η διεξαγωγή των εκλογών και ένα κοινοβούλιο που στρεβλώνει τη σύνθεση της κοινωνίας αποτελεί πιστοποιητικό δημοκρατίας για τη χώρα; ο ΠΡΌΕΔΡΟς ΤΗς κΟΜΙΣΙΌΝ έπρεπε να εκλεγεί από τους υποψηφίους προέδρους άσχετα αν αυτό άρεσε στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη. Όσο περνά΄ο καιρός αν λάβουμε υπόψη και την τοποθέτηση της ΑΚΚ στο υπουργείο Άμυνας, αρχίζω να πιστεύω ότι πρόβλημα της Μέρκελ δεν περιορίζεται στο τρέμουλό της

  3. Καλημερα σας και την αγαπημενη Αλεξ/πολή μου .
    Φυσικα και εχουμε Δημοκρατια στην Ελλαδα -συγρονη απο το 1974 (σαν αποψε προς αυριο ωρα 0300 τοτε -1974- ορκισθηκε πρωθυπουργος της Εθνικης κυβερνησεως ο αειμνηστος Κων/νος Καραμανλης , ο οποιος νομιμοποιησε τους παντες και το ΚΚΕ,που πολεμησε απο το 1946-49 για να την καταργησει) και μεχρι στιγμης εχουμε κυβερνησεις μονοκομματικες ,η, συγκυβερνησεις δυο κομματων , που κρατησαν ολοκληρη την θητεια τους και τηρησαν τις διαχρονικες κρατικες υποχρεωσεις μας προς τους Διεθνεις Οργανισμους -ΝΑΤΟ , ΤΡΟΙΚΑ κλπ-.
    Η εξαιρεση της κυβερνησεως των τριων κομματων (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμου της Αριστερας) το 1989 και (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) του 2012 επαυσαν να υπαρχουν απο τον πρωτο χρονο.
    Για την απλη αναλογικη θα μιλαμε τωρα , που δικην φυσικου φαινομενου θα επιβαλει την ακυβερνησιαν , με την εμφυτο ατομοκρατια , που εχουμε απο την αρχαιοτητα .
    Για φαντασθειτε συγκυβερνηση Ν.Δ. Ελληνικης Λυσης και Μερας 25 ,η, και Συριζα ,Κιναλ ,Ελληνικης Λυσης και Μερας 25 ,για συζητησεις με ΝΑΤΟ , Ευρωπαικη Ενωση , ΗΠΑ , Τουρκια και Κινα-Ρωσια.
    Αφηστε τα ”αμφιθεατρα ”. Η ζωη ολων μας δεν περιμενει . Το ιδανικο -αν υπαρχει- ειναι ουτοπικο.
    Υ.Γ Ελπιζω να μη ισχυριζεσθε οτι δεν υπαρχει Δημοκρατια στις ΗΠΑ ,Αγγλια ,αλλα και αλλου ,που θετουν οριο και 10% για εισοδο κομματος στην Βουλη;;;.

  4. O αείμνηστος Καραμανλής κατεδάφισε την πολιτισμική μας κληρονομιά χάριν της αντιπαροχής. Όλα τα δυτικ’ά κράτη έσωσαν την κληρονομιά τους. Ο αείμνηστος Καραμανλής ανέχθηκε και εμπέδωσε το πελατειακό κράτος, διατήρησε τα στρατόπεδα εξορίας, έστειλε τους νικητές Έλληνες εργάτες στους ηττημένους Γερμανο’ύς. Κράτος όπου βασιλεύει η αναξιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις και διώχνει τα παιδιά του δεν είναι δημοκρατικό

    • Αφου δεν ”του τα συρατε ”του αειμνηστου Καραμανλη -να τον ξαναθυμηθουμεαληθεια αυριο για την αναιμακτη αποκατασταση της Δημοκρατιας προ 45 ετων- ως αντιδημοκρατη, γιατι απο το 1955 μεχρι το 1995 οσες θεσεις κατελαβε τις κατελαβε με εκλογες του λαου και της Βουλης , τα υπολοιπα ειναι ιδεοληψιες, τις οποιες να συνεχισετε να τις εχετε , παρ’οτι η αληθεια των ιστορικων γεγονοτων ειναι διαφορετικη , ας πουμε στην αντιπαροχη , που αυτος μεν την ξεκινησε στην 10ετια του 1950 ,αλλα την ”θεριεψαν” ολοι οι επιγονοι μεχρι και την 10ετια του 1980.
      Με ποια λεφτα θα διατηρουσαν οι κυβερνησεις της 10ετιας του 1950 την πολιτιστικη μας κληρονομια , οταν για να δημευσεις την ιδιωτικη περιουσια πρεπει πρωτα να την αποζημιωσεις και οσα κρατη την κρατησαν μετα τους δυο Παγκοσμιους πολεμους ειχαν δικτατοριες ,που κρατικοποιησαν τις ατομικες ιδιοκτησιες-π.χ ΕΣΣΔ-,η, ειχαν χρηματα να αποζημιωσουν οσο-οσο τους ιδιοκτητες .
      Τι να εκανε η μετεμφυλιακη Ελλας,οταν μετα την τριπλη κατοχη η κομμουνιστικη ανταρσια του 1946-49, μας γεμισε καταστροφες , νεκρους και μαυροφορες;;;.
      Οσο για τα στραστοπεδα εξοριας-που οντως υπηρχαν στην 3ετια 1947-50 καλα ειναι να μαθετε οτι το 93% των εξορισθεντων κομμουνιστων στην 3ετια 1949-52 υπεγραψε Δηλωσεις Μετανοιας και απο τοτε εγιναν εθνικιστες ,δημοκρατες , μορφωθηκαν ,πλουτισαν και στα τελη της ζωης τους εξομολογουνται τις αμαρτιες τους ,οπως ο καπεταν Γιωτης-Φλωρακης για του Χριστου την πιστη την Αγια.
      Ειπαμε η καθε στιγμη της ζωης περνα και χανεται ,κατα τον μουσικοσυνθετη κ. Σταματη Σπανουδακη και ”οι γυναικες των ΛΩΤ αριστεροι” που βλεπουν πισω χανονται καθημερινως .
      Να ειστε καλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα