Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε, ότι το Λονδίνο σκοπεύει να δημιουργήσει έναν «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετά από συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ και του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε.

Σε δήλωση της προεδρίας της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Σουνάκ και ο Ρούτε συμφώνησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία «να εργαστούν από κοινού για να οικοδομηθεί ένας διεθνής συνασπισμός για να προσφέρει στην Ουκρανία δυνατότητες αεροπορικής μάχης, από εκπαίδευση έως παράδοση μαχητικών F-16», σύμφωνα με το «Agence France Presse».

 Η σύνοδος κορυφής είναι η τέταρτη του οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια, και στοχεύει να «πολλαπλασιάσει τα μέσα για να λογοδοτήσει ποινικά η Ρωσία» για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύει κατά της Ουκρανίας .

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Σουνάκ «επιβεβαίωσε ότι η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι οι δύο πρωθυπουργοί «συμφώνησαν στη σημασία των συμμάχων να παρέχουν στην Ουκρανία μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητά της να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις» .

Τη Δευτέρα, ο Σουνάκ δέχθηκε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεσμεύτηκε να προμηθεύσει σύντομα την Ουκρανία με πυραύλους αεράμυνας και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

The Hellenic Information Team