Η Βουλγαρία απειλεί με νέο βέτο τα Σκόπια για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βουλγαρία: Προειδοποιεί τα Σκόπια με νέο βέτο λόγω της επίθεσης στο σύλλογο της Οχρίδας

Η επίθεση σε βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο στην Οχρίδα, μια ημέρα νωρίτερα, ήταν μια “απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που καλλιεργείται επί δεκαετίες κατά των Βουλγάρων”, ανέφερε σήμερα 24/11 ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο δρόμος των Σκοπίων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων, πρόσθεσε.
Η επίθεση αυτή, η τρίτη από τον Οκτώβριο, όταν άρχισε η λειτουργία του συλλόγου, και η δεύτερη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης όταν ένας άγνωστος δράστης πυροβόλησε με όπλο, αφήνοντας δύο τρύπες στο παράθυρο του συλλόγου. Τα υπουργεία Εξωτερικών στη Σόφια και τα Σκόπια καταδίκασαν την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η ηγεσία του κράτους και ο λαός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των Βούλγαρων στη χώρα αυτή, της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς, μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Όταν βρισκόμασταν υπό τεράστια πίεση προκειμένου να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέβαλα βέτο δύο φορές”, δήλωσε, ενώ τόνισε ότι έθεσε το θέμα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη χώρα αυτή στους συμμάχους και εταίρους στην ΕΕ.

“Πρώτα πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους με την προσθήκη τους στο Σύνταγμα της χώρας και μετά να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις”.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια καταδίκασε την τελευταία επίθεση εναντίον του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου “Τσάρος Βόρις Γ’” στην Οχρίδα. Νότα διαμαρτυρίας επιδόθηκε σήμερα στην πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Αγκνέσα Ρούσι Ποπόβσκα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες βανδαλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ως μια ενέργεια βανδαλισμού και δήλωσε ότι αυτή ήταν “σοβαρή εγκληματική ενέργεια”.

www.bankingnews.gr

https://infognomonpolitics.gr/2022/11/i-voulgaria-apeilei-me-neo-veto-ta-skopia-gia-tin-entaxi-tous-stin-e-e/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα