ΗΠΑ: Ο διχασμός των Ρεπουμπλικανών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Λιζ Τσέινι, καθαίρεσαν σε χθεσινή τους ψηφοφορία οι συνάδελφοί της, εξαιτίας της επικριτικής στάσης που τήρησε έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και της ψήφου της υπέρ της παραπομπής του σε δίκη για την εισβολή στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου.

Σε μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής αποφάσισε να εκδιώξει την κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά τις άμεμπτες συντηρητικές της περγαμηνές και τη μεγάλη δημοτικότητά της στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, όπου εκλέγεται. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας διαθέτει σημαντική εξουσία, καθώς είναι αρμόδιος για θέματα διαδικασίας και εύρυθμης λειτουργίας του νομοθετικού έργου. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, που επιδίωξαν την απομάκρυνση της Τσέινι, διατείνονται ότι η άρνησή της να στηρίξει τον τέως πρόεδρο πλήττει τη συνοχή του κόμματος και δεν επιτρέπει τη μετάδοση του αντιπολιτευτικού του μηνύματος.

Οι υπ’ αριθμόν ένα και δύο Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι και Στιβ Σκαλίς, έχουν ήδη προτείνει τη νεαρή βουλευτή της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφάνικ, πιστή υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ, για να αντικαταστήσει την Τσέινι, παρά τις ενστάσεις ορισμένων βουλευτών ότι η Στεφάνικ δεν είναι αρκετά συντηρητική. Η ψηφοφορία για την επιλογή του νέου προέδρου μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο.

Σε πύρινη ομιλία της από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης, η Τσέινι επιτέθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τους ισχυρισμούς του περί αναξιοπιστίας του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, εγκαλώντας την ίδια ώρα τους συναδέλφους της για τη σιγή τους απέναντι στα ψεύδη του τέως προέδρου. «Η σιωπή ενθαρρύνει τον ψεύτη. Δεν θα έχω συμμετοχή σε αυτό. Δεν θα παρακολουθώ απαθής, ενώ άλλοι καθοδηγούν το κόμμα μας να εγκαταλείψει τις αρχές του δικαίου και ενώνονται στην σταυροφορία του τέως προέδρου κατά της δημοκρατίας μας», είπε η Τσέινι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ. Η υποταγή των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στον Ντόναλντ Τραμπ και η αναμενόμενη απομάκρυνση της Τσέινι αφήνει το κόμμα ανοικτό σε επικρίσεις για επιλεκτική απονομή εσωκομματικής δικαιοσύνης από μέρους του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κέβιν Μακάρθι, εξαιτίας της άρνησής του να μην κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της βουλευτού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και του συναδέλφου της, Ματ Γκετς. Η Γκριν έγινε γνωστή για τις παράνομες αντισημιτικές θέσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες προωθεί, ενώ ο Γκετς κατηγορείται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για τη συμμετοχή του ως πελάτης σε κύκλωμα πορνείας και τράφικινγκ ανηλίκων. Η αντιπαράθεση με αφορμή τη Λιζ Τσέινι απειλεί να οδηγήσει εκτός κόμματος πάνω από 100 πρώην και νυν στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τα οποία εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας τρίτου κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σε ανοικτή επιστολή που σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν σήμερα, τα ρεπουμπλικανικά στελέχη απειλούν με τη δημιουργία τρίτου κόμματος, εφόσον το κόμμα δεν προβεί σε σημαντικές αλλαγές.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα