Ε.Σ.Υ για “GUINNESS”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Βούλη Γεδεών*
Χαιρετίζω μιά ακόμη παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία.
Ο αρμόδιος της υγείας υπουργός, εις το πλησίον “Παπαγεωργίου”… μετά φανών και λαμπάδων εγκαινιάζει, εγκωμιάζοντας ώς ιστορικό το γεγονός, κάτι που ουδείς άλλος παγκοσμίως ετόλμησε.
Εγκαινιάζει ουχί “κτήριο”, μηδέ “σταθμό του μετρό” ούτε καν “μακέτα”, αλλά…
“ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ”… στο συμπαθές ΕΣΥ.
Το να αποδέχεσαι μια αποτυχία, θα το δεχόμουν να το πώ ακόμη και “γενναιότητα”.
Το να την εγκωμιάζεις όμως, εγκαινιάζοντάς την, με σύσσωμη την ηγεσία του σχετικού υπουργείου, ειλικρινά με ξεπερνά… και εγώ ως λεξιπλάστης και χειριστής της ελληνικής γλώσσης, ομολογώ ότι στο παρόν κείμενο, αδυνατώ να περιγράψω… στα “ευγενή ελληνικά”… αυτή την πρωτοτυπία.
Και εξηγούμαι:
-Το σύστημα ασφάλισης είναι αυστηρά υποχρεωτικό, δηλαδή (θές δε θές)… Μονοπωλιακό.
-5 λεπτά ανασφάλιστης εργασίας επισείει πρόστιμο 10.500 ευρώ.
-Το κόστος, της με το “ζόρι” και χωρίς άλλη επιλογή ασφάλισης (ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, είναι περίπου το 40% του μισθού, επι 14 μήνες).
-Αυτό το πληρώνει υποχρεωτικά και αυστηρά στην ώρα του, ο έργαζόμενος και ο εργοδότης, ομού.
-Μέχρι τώρα λοιπόν και επι σειρά ετών και κυβερνήσεων, πήγαινε ο “υποτίθεται ασφαλισμένος” να κάνει μια εγχείρηση και περίμενε από 5 μεχρι και 20 μήνες.
-Μια δεν είχε αναισθησιολόγους.
-Μιά δεν είχε γιατρούς και
-Μια δεν είχαν υλικά…
-Άρα… σιωπηλά όλοι μας… “νοήμονες όντες”… είχαμε βροντερό-σιωπηλά, αποδεχθεί ότι το σύστημα… (άλλοι το λέγαμε “απέτυχε”.. Άλλοι το λέγαμε “χαριν του κεφαλαίου)… αλλά αμφότεροι το λουζόμασταν.
-Πήγαιναν λοιπόν όσοι ηδύναντο, ιδιωτικά… πλήρωναν έκαναν την εγχείρηση και τελείωνε η δουλειά.
-Δηλαδή διαχρονικά είχαμε Κράτος και Πολίτες, σιωπηλά αποδεχθεί την παταγώδη “αποτυχία του συστήματος”, που ο εγκωμιάζων υπουργός προΐσταται.
Ε! Από χθες αυτό εξελίχθηκε…
Εύγε μας Έλληνες!
-Κάναμε άλμα λογικής… είπαμε σε κλίμα εορταστικό στον πολίτη:
-Πολίτη μην ανησυχείς… Τα ασφάλιστρα σου, δεν στα πειράζουμε, αυτά υποχρεωτικά και αυστηρά θα…
“Στα Παίρνουμε”.
-Τώρα αν “εσύ” θες και εγχείρηση… Εεε! Θα σου την κάνουμε την χάρη. Θα έρθεις απόγευμα να μας πληρώσεις extra το χειρουργείο… και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
-Και εμείς θα “στα παίρνουμε”.
-Και εσύ θα είσαι “ασφαλισμένος”.
-Και οι γιατροί επιτέλους “θα πληρώνονται”.
-Αλλά, το κυριότερο… η ζωή σου σώθηκε!
-Έλα τώρα “Πολίτη” αυτό, όχι (ώς έως τώρα) να το αποδεχθείς μόνο, αλλά να “το γιορτάσουμε”… ήδη μερικοί το γιόρτασαν…
Αγαπητοί μου φίλοι…
Δεν με εκπλήσσει καθόλου το σκεπτικό…
-Έχω ζήσει και χειρότερα…
Εκεί που μένω “Ενεός” είναι ότι την αποτυχία του, ο αρμόδιος υπουργός την διατυμπάνισε, την εγκωμίασε, την εξυμνησε, και αφού την εγκαινίασε κιόλας, βαρυγδούπως την ονόμασε…
“ΤΟΜΗ στο ΕΣΥ”.
Αύριο κιόλας πάω Απόγευμα… Πληρώνω… και ώς Υπερήφανος Έλλην… απαιτώ “με τα λεφτά μου”, οικειοθελή…
“Λοβοτομή στό ΕΓΩ!”.
Μπαρντόν…
*Ο ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΔΕΩΝ είναι επιχειρηματίας.
Το κείμενο έχει αναρτηθεί στη σελίδα του στο fb
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γνωρίζει το θέμα ο κ. αρθρογράφος -δεν μας διαχώρισε όμως από τις 40% κρατήσεις των αποδοχών του- πόσες είναι για το ασφαλιστικό (περίθαλψη) και πόσες για την σύνταξη .
    Για την κατάντια του ΕΣΥ ευθύνεται πρώτα το ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό του- που το απαξίωσε από την στάση ,συμπεριφορά και αδιαφορία του για τους πάσχοντες- και λιγότερο οι κυβερνήσεις, τα χρήματα των οποίων έπεφταν και πέφτουν τις περισσότερες φορές ”ες πίθον Δαναϊδων”.
    Θα θέλαμε να ερωτηθεί και ο ενωρίτερα χειρουργηθείς .
    Ο νυν υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης είναι η επιτομή της υπερβολής. Ας τον χαίρονται όσοι τον ψηφίζουν ως βουλευτή .

  2. Φαίνεται ότι γνωρίζει το θέμα ο αρθρογράφος αλλά φαίνεται ότι το γνωρίζει καλύτερα ο σημερινός ΛΕΟΝΆΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ή αλλιώς , όχι εκ των έσω αφού δεν ανήκει στο ιατρονοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά βασιζόμενος στις αναρίθμητες γνώσεις που έχει. Το διαπιστώνουμε από τα σχόλια του επί παντός θέματος, εξειδικευμένου ή όχι.
    Ευχαριστώ.

      • Εικάζω ότι απλώς δεν θα καταλάβει γιατί ο Αντώνης Ιατρός τον αποκάλεσε ΛΕΟΝΆΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ.

        • Εγώ κατάλαβα ,αλλά ο ιατρός κύριος Αντώνης κατάλαβε ότι πολλά γνωρίζω και γιαυτό το θέμα και ακόμη δεν μου απάντησε.
          Μήπως μπορείτε εσείς να τον βοηθήσετε;;;.
          Είναι ”άσφαιρα τα πυρά” σας φίλε και με τα προσβλητικά εις βάρος μου υπονοούμενα δεν σας χειροκροτούν . Ακόμη δεν το καταλάβατε;;;.
          Διαβάζετε με να μαθαίνετε.

    • Ευχαριστώ για την τιμή της απαντήσεώς σας.
      Θα θυμάστε την φράση του Ομήρου στην Οδύσσειά του ”πολλών ανθρώπων ίδνε άστεα και νόον έγνω” που μπορεί να είναι υπερβολικό και να παρεξηγηθεί ,αλλά ισχύει για μένα γιατί έζησα τα Νοσοκομεία στην επαγγελματική μου ζωή από διάφορα τροχαία και εγκλήματα , έζησα την πρώτη απεργία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τον Ιούνιο του 1975 όταν νοσηλευόταν ο πατέρας μου και από το 1993 ως το 2007 όταν ”μπαινόβγαινα” σε Νοσοκομεία για την σύζυγό μου .
      Ποιες καθιέρωσαν τις αποκλειστικές και ποιες το ρεγάλο για να αλλάξουν τον ορό και ποιοι γιατροί απουσίαζαν τα Σαββατοκύριακα ”στας εκδρομάς και στα εξοχάς” με δικά τους σοβαρά περιστατικά στα Νοσοκομεία και πόσες μερίδες φαγητών μοιραζόταν το προσωπικό ”από την Μπιάφρα”.
      Θέλετε να σας αναφέρω πως σε ένα Κέντρο Υγείας υπηρετούσαν δεκατρείς κηπουροί χωρίς κήπο ;;;.
      Δικαίωμα σας να υποστηρίζετε τον κρατισμό και στα Νοσοκομεία ,αλλά να βελτιώσετε μόνοι σας και χωρίς καμιά επέμβαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αγαπήσετε τους ασθενείς σας στα Νοσηλευτήρια , όπως αγαπούσαν-παρά τους μισθούς πείνας- οι προκάτοχοι σας προ του ΕΣΥ , το οποίο υπαλληλοποίησε κυρίως τους κομματικοποιημένους με το κόμμα που τότε κυβερνούσε και έδινε ρεπό και άδειες ανεξαρτήτως των νοσοκομειακών αναγκών .
      Ήταν η μεγαλύτερη εφεύρεση -βόλεμα-για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν άντεχαν την σύγκριση στην ελεύθερη ”αγορά”.
      Κάνετε μια αναδρομή να δείτε ποιοι τότε εντάχθηκαν στο ΕΣΥ .
      ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ ΤΟ ”ΣΙΝΑΦΙ” ΣΑΣ ΦΙΛΕ ΚΥΡΙΕ ΙΑΤΡΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ -είχα την τύχη να γνωρίσω ένα στο Παρίσι- ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
      Ευχαριστούμε για την προσφορά σας-θέλουμε περισσότερη ,με ήθος και ευγένεια και φυσικά την ενσυναίσθησή σας -.
      Υ.Γ 1.-Είστε εκτεθειμένοι σε χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους στα Νοσοκομεία ,χωρίς να διαπιστώσουν την περισσότερη έγνοια για τους ασθενείς τους ,γνωρίζοντας και τον όρκο σας στον Ιπποκράτη μας.
      Αν καθιερωθεί και η αξιολόγηση από τους ασθενείς-συγγενείς τους πολλοί θα ”μείνετε άνεργοι ” από το Δημόσιο , το οποίο και τώρα ”κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει” λόγω της λειψανδρία των ιατρών που παρατηρείται λόγω από την οικονομική κρίση του 2010 .
      2.-Θα χαρώ να έχω την απάντησή σας με επιχειρήματα.
      Καληνύχτα σας .

  3. Ένας άθλιος υπουργός που κάνει personal business με την υγεία του φτωχού λαού.
    Το 2012 με μανία έκλεινε τα δημόσια νοσοκομεία και άνοιγαν τα ιδιωτικά.
    Σε ποια χώρα ο ασφαλισμένος του δημοσίου πληρώνει για περίθαλψη στο δημόσιο;
    Παίζει με τους προμηθευτές των φαρμάκων υψηλού κόστους. Ο άνθρωπος πέθανε και αυτός κυνικά δήλωσε ας ερχόταν σε εμένα να βρω το φάρμακο!
    Ο μοριακός έλεγχος βιοδεικτών για τους καρκινοπαθείς δεν συνταγογραφείται κοστίζει 1500 ευρώ και γίνεται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα.
    Το πρόβλημα είναι πως κρατεί δεμένους τους π/θ και τον έχουν συνεχώς υπουργό.
    Άθλιοι κυβερνήτες του τκ και της ατιμωρησίας.
    Ο κόσμος στέρεψε από δυνάμεις και δεν έχει κουράγιο να αντισταθεί.

  4. Όπου ν’άναι θα απαντήσει στο προηγούμενο σχόλιο μου ο κ. Αντώνης ,ιατρός , -που ειρωνικά με χαρακτήρισε ως Λεονάρντο Ντα Βίντσι- .
    Με την ευκαιρία του προσθέτω και αυτό το ερώτημα .
    Πόσοι γιατροί που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ έκαναν με μισθούς πείνας επαύλεις σε πόλεις και σε τουριστικούς προορισμούς από το 1983-2009 (προ της οικονομικής κρίσεως που μας ”πετσόκοψε’ όλους) και πόσοι είχαν εμπλακεί με τις συνταγές τους στο ιατρικό σκάνδαλο Νovartis;;;.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ,ΑΛΛΑ Η ΑΔΑΕ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ-.

  5. Ήταν 14 Μαρτίου που παρακάλεσα τον κύριο Αντώνη ιατρό να μου απαντήσει. Ίσως να πήγε εκδρομή για το 3ημερο της τελευταίας Αποκριάς. Νομίζω την απάντησή του -εκτός από εμένα που” ευγενικά
    με βάφτισε” Λεονάρντο Ντα Βίντσι-την περιμένουν και οι κάπου 1180 αναγνώστες των Ανιχνεύσεων.
    Σε κάθε περίπτωση τον συγχωρώ για το ”ευγενικό” προσωνύμιο που μου απέδωσε , το οποίο κάποια αλήθεια κρύβει , μετά από δεκαετίες γνώσεων και εμπειριών μου , που μοιράζομαι στις φιλόξενες Ανιχνεύσεις μας .

  6. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχε τρόπος να καταγραφούν οι εμπειρίες των απλών, καθημερινών, άσημων ανθρώπων στα δημόσια νοσοκομεία διαχρονικά. Και προ κρίσης. Αν δηλαδή οι ασθενείς και οι συνοδοί τους απολαμβάνουν του σεβασμού και της δέουσας προσοχής και φροντίδας από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο υπηρεσιών και περίθαλψης ανεξάρτητα απ’ το αν διαθέτουν κάποιο κομπόδεμα ή όχι για “ώρα ανάγκης” που λέμε. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς. Τίποτε όμως δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει το μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων το οποίο μόνο ως απαράδεκτο χαρακτηρίζεται. Αλλά οι λέξεις και πράξεις είναι πια τόσο κενές νοήματος που φτάνει αυτό το απαράδεκτο να διαφημίζεται ως επιτυχία. Η παθογένεια μιας κοινωνίας διαχέεται-όχι από τώρα αλλά τώρα ακόμη περισσότερο-και στο σύστημα υγείας. Αν υπήρχε πολιτική βούληση πολλά θα μπορούσαν να διορθωθούν και όχι να αποτελεί αυτό πρόφαση για την αποδυνάμωση μέχρις εξαφανίσεως του Ε.Σ.Υ.

    • Χωρίς συμμετοχή -με μάλιστα ενθουσιασμό και αγάπη για τους ασθενείς – των γιατρών και των νοσοκόμων και δικτατορική πολιτική βούληση να είχαμε τίποτε δεν θα άλλαζε στο ΕΣΥ .
      Στα χέρια των ιατρών και των νοσοκόμων βρισκόμαστε όλοι όταν βρεθούμε σε Νοσοκομείο , -που δεν παίρνουν εντολές από κανένα υπουργό και καμιά κυβέρνηση- και από τα χέρια αυτών εξαρτάται η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ . Ας μην αυταπατώμεθα .
      Αυτοί όμως τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται ”τον πόνο του κοσμάκη” για να φθείρουν μαζί με τις Αντιπολιτεύσεις τις κυβερνήσεις και το ίδιο το ΕΣΥ .
      Είναι επιπλέον όλοι οι γιατροί και νοσοκόμοι εκτεθειμένοι σε όσους ”τους γνώρισαν από κοντά” στα Νοσοκομεία μας .
      Αδύναμοι και ”κρεμασμένοι από τα χέρια τους” ευχόμαστε και προσευχόμαστε να αγαπήσουν περισσότερο τους ασθενείς τους και να μη τους εγκαταλείπουν με τις συχνές απεργίες τους .
      ΩΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα