Ερντογάν κατά Μπάιντεν: «Ξέρω ότι θέλει να με ρίξει» -Τον κατηγόρησε ότι συνεργάζεται με τον Κιλιτσντάρογλου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θέλοντας να χρησιμοποιήσουν σύμβολα και με αναφορές στον εξωτερικό παράγοντα έκλεισαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την προεκλογική τους καμπάνια εν όψει των αυριανών εκλογών στην γείτονα.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη «εξαπέλυσε πυρά» με αποδέκτη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφορικά με την κατηγορία του υποψηφίου του CHP πως η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις απειλές για διαρροή ροζ βίντεο, που έθεσαν εκτός κούρσας τον Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Τι είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου; Πώς αυτός (σ.σ. ο Κιλιτσντάρογλου) ψεύδεται, πως πρέπει να το αποδείξει», είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, για να συνεχίσει:

«Έχετε αποδείξεις; Όχι[…]. Μετά λέει “Ακούσαμε για αυτό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά είναι πιθανό”. Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Το έθνος μου δεν θα παραδοθεί σε εσάς», είπε ο Ερντογάν, που χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως έναν από τους σημαντικούς συμμάχους της Τουρκίας σε γεωργία, αμυντική βιομηχανία και τουρισμό.

Ερντογάν: Ξέρω ότι ο Μπάιντεν θέλει να με ρίξει, οι κάλπες θα δώσουν απάντηση
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τον Μπάιντεν πως κατευθύνει τον Κιλιτσντάρογλου στο να συμμορφωθεί η Τουρκία με την πολιτική επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, λέγοντας, σύμφωνα με το Anadolu:

«Ο Μπάιντεν έχει δώσει εντολή: “Πρέπει να ρίξουμε τον Ερντογάν”. Το ξέρω αυτό, όλος ο λαός μου το ξέρει. Αύριο οι κάλπες θα δώσουν απάντηση στον Μπάιντεν», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι συμβολισμοί Ερντογάν από την Αγία Σοφία
Ασφαλώς, η επιλογή της Κωνσταντινούπολης για να κλείσει ο Ερντογάν την καμπάνια του δεν ήταν τυχαία: αφενός μεγάλωσε στην συνοικία Κασίμπασα, στην οποία και έδωσε λόγο σήμερα, αφετέρου μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί πριν από τρία χρόνια, σε μια κίνηση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, αλλά εκείνος την προβάλει ως μια σημαντική επιτυχία της προεδρίας του.

Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση πως έκανε την προσευχή του Σαββάτου στην Αγία Σοφία, «παίζοντας» για άλλη μια φορά το χαρτί του «Ισλάμ» ενόψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης.

Στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου – Επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, όλη η αντιπολίτευση μαζί στο βήμα
Στον αντίποδα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ολοκλήρωσε την καμπάνια του από την Άγκυρα, θέλοντας να επιδείξει διαφορετικούς συμβολισμούς, που συνδέονται απευθείας με την «κοσμική» Τουρκία και τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Έτσι, εύκολα εξηγείται η επίσκεψη του Κιλιτσντάρογλου στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, με τον πρόεδρο του CHP να αποτίει φόρο τιμής στον ιδρυτή της «σύγχρονης» τουρκικής δημοκρατίας.

«Το θάρρος κερδίζει, είμαστε με τον πατέρα μας, είμαστε στο Anitkabir (σ.σ. Μαυσωλείο του Κεμάλ)» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Άλλος ένας συμβολισμός φάνηκε ξεκάθαρα στην τελική ευθεία για την κάλπη: Στην ομιλία του χθες από την Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου δεν ήταν μόνος. Στο βήμα, ανέβηκαν σημαίνοντα πρόσωπα της Συμμαχίας των «6» και εν γένει της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως η Μεράλ Ακσενέρ (πρόεδρος του «Καλού Κόμματος»), ο Αχμέτ Νταβούτογλου (πρόεδρος του «Κόμματος του Μέλλοντος»), ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Το μήνυμα ήταν σαφές: «τέλος η απολυταρχία, θα φέρουμε πίσω την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ειρηνική συνύπαρξη».

Υπενθυμίζεται επίσης πως η στόχευση Κιλιτσντάρογλου σε βάρος του Ερντογάν δεν ήταν μόνο επί του πεδίου του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντίθετα ιδιαίτερο βάρος έριξε στην οικονομία και την ακρίβεια, με τα… «ημερολόγια κουζίνας» να αποτελούν μια άμεση αναφορά στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά νοικοκυριά.

“https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-se-mpainten-kalpes-tha-dosoyn-apantisi”>Ερντογάν κατά Μπάιντεν: «Ξέρω ότι θέλει να με ρίξει» -Τον κατηγόρησε ότι συνεργάζεται με τον Κιλιτσντάρογλου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα