Εποχή Βιετνάμ στις ΗΠΑ: Φοιτητικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες – Θεριεύει το κίνημα, εκατοντάδες συλλήψεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις 1.000 πλησιάζουν οι συλλήψεις φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια για να διαλύσουν την πρώτη κατάληψη.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την αναζωπύρωση του αντιπολεμικού κινήματος που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτής, αφού από χθες και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια βιώνουν ανάλογες σκηνές.

Οι φοιτητές μοιάζουν να αψηφούν τις προειδοποιήσεις για τερματισμό των καταλήψεων: Η κατάληψη στο Κολούμπια συνεχίζεται, όπως και σε δεκάδες άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, παρά τις εφόδους των αστυνομικών δυνάμεων.

Source: CNN review of police and university statements
Graphic: Alex Leeds Matthews, Renée Rigdon, Krystina Shveda and Amy O’Kruk

Στο Κολούμπια, εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν στις σκηνές τους, στο κεντρικό χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης με τις εικόνες να θυμίζουν το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τους φοιτητές, η διοίκηση του Κολούμπια επέστρεψε στα τελεσίγραφα και μάλιστα με την προειδοποίηση πως όσοι φοιτητές συμμετέχουν στην κατάληψη θα αποβληθούν. Πάντως οι φοιτητές φαίνεται πως συνεχίζουν να περιφρονούν τις απειλές.

«Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ξεστήσουμε», έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δεν τρομάζουμε!».

Διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες. Πολλές άλλες σχολές έχουν βιώσει διαδηλώσεις χωρίς συλλήψεις.

 

Τα αιτήματα διαμαρτυρίας ποικίλλουν από πανεπιστημιούπολη σε πανεπιστημιούπολη, αλλά ένα κοινό αίτημα είναι η απαίτησητα πανεπιστήμια αποχωρήσουν από συνεργασίες με εταιρείες με οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του με τη Χαμάς.

Σημειώνεται ότι αντιδιαδηλώσεις λαμβάνουν επίσης χώρα, με αποτέλεσμα συγκρούσεις στο UCLA την Κυριακή.

Ξεκίνησαν οι πρώτες αποβολές φοιτητών στο Κολούμπια

Το τελεσίγραφο που έστειλε η πρόεδρος του Κολούμπια προς τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εδώ και δύο εβδομάδες στην πανεπιστημιούπολη, έληξε καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν με την πρόεδρο να καλεί τους διαδηλωτές να διαλυθούν οικειοθελώς.

Ωστόσο, παρά το τελεσίγραφο οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο και αργά τη νύχτα παραβίασαν την πόρτα του κτηρίου Hamilton Hall και μπήκαν μέσα στο κτήριο του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Αμερικανικά μέσα ανέφεραν πως ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες αποβολές φοιτητών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από CNN

https://hellasjournal.com/2024/04/se-pano-apo-16-polities-ektinonte-pleon-i-fititikes-diadilosis-stis-ipa-ekatontades-sillipsis-kathos-to-antipolemiko-kinima-therievi-chartis/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα