Τραβά το αυτί της Τουρκίας για τα drones στην Αιθιοπία, ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την Ουκρανία να είναι στο επίκεντρο. Το τηλεφώνημα μπορεί να είχε ως πρώτο «πιάτο» την Ουκρανία, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάμειξη της Τουρκίας στην Αιθιοπία με την πώληση drones στο καθεστώς, όταν οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει κυρώσεις.

Οι αναφορές για την Αιθιοπία μιλούν για χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Ο Άντονι Μπλίνκεν φέρεται ότι έθεσε πολύ έντονα το θέμα της ανάμειξης της Τουρκίας στην Αιθιοπία κατά τη συνομιλία τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνεται πάντως ότι στο πλευρό της Αιθιοπίας έχουν ταχτεί το Ιράν και τα Εμιράτα.

Από την άλλη, το τουρκικό ΥΠΕΞ, διέρρεε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητήθηκαν η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία-Ουκρανία, η αναζωογόνηση του στρατηγικού μηχανισμού, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ καθώς και οι εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία και τον Καύκασο.

Σε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντεντ Πράις αναφέρεται ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν τη σημασία της συνέχισης του συντονισμού σχετικά με την απειλή της Ρωσίας να κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία».

Ο Πράις ανέφερε πως οι δυο υπουργοί εκτός από τις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής συζήτησαν επίσης τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων από την Τουρκία και την Αρμενία, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης καθώς και τις προσπάθειες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν και ο Τσαβούσογλου συζήτησαν όλα τα πεδία που εγείρουν ανησυχία και στις χώρες ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

https://www.militaire.gr/epikoinonia-mplinken-tsavoysogloy-ta-toyrkika-drones-se-aithiopia-kai-i-oykrania/