Επεισόδιο πυροβολισμών σε κλαμπ προκαλεί προστριβές μεταξύ Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε τη σοβαρή εγκληματική ενέργεια με διάβημα διαμαρτυρίας. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε την πρέσβειρα της Βόρειας Μακεδονίας Agneza Rousi-Popovska μετά τους πυροβολισμούς στο βουλγαρικής ιδιοκτησίας πολιτιστικό κλαμπ «Τσάρος Μπόρις ο Γ’» στην Οχρίδα, σημειώνοντας ότι η επαναλαμβανόμενη βία τους τελευταίους μήνες δημιουργεί το αίσθημα της ατιμωρησίας και ενθαρρύνει περισσότερα εγκλήματα κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αστυνομικοί που πήγαν στον τόπο του εγκλήματος διαπίστωσαν ότι το τζάμι της εξωτερικής πόρτας και το τζάμι του παραθύρου του γραφείου είχαν δύο τρύπες που προκλήθηκαν από όπλο.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, άγνωστος επιτιθέμενος πέταξε πέτρες στο κλαμπ σπάζοντας το τζάμι και μέρος της φωτεινής διαφήμισης. Λίγες ημέρες μετά τα επίσημα εγκαίνια του κλαμπ τον Οκτώβριο, η φωτεινή επιγραφή έσπασε με τσεκούρι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε τη σοβαρή εγκληματική ενέργεια με διαβημα διαμαρτυρίας.

«Σημειώνουμε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κατηγορηματικά δεν δεχόμαστε τέτοιες σοβαρές εγκληματικές πράξεις να ορίζονται ως πράξη βανδαλισμού», προσθέτει η βουλγαρική πλευρά.

«Χρειάζονται περισσότερες και σοβαρές συνεπείς προσπάθειες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με την προστασία και την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι μεταξύ των κύριων κριτηρίων στην πορεία της ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Kostadin Kojabashev κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου.

Στο διάβημα διαμαρτυρίας που παραδόθηκε στον πρέσβη, αναφέρεται ότι τα επανειλημμένα παραδείγματα κλιμάκωσης της βίας τους τελευταίους μήνες δείχνουν στην πράξη ότι η συστηματική απουσία στοχευμένων και κατάλληλων μέτρων δημιουργεί ένα αίσθημα ατιμωρησίας και ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων μίσους κατά των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, πρόσθεσε ο Kojabashev.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nikolay Milkov, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη, συνομίλησε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, θέτοντας έντονα το ζήτημα της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης. Ο Osmani δεσμεύτηκε να διευκρινίσει τι συνέβη το συντομότερο δυνατό.

«Τέτοια γεγονότα είναι εντελώς απαράδεκτα, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να ενισχύσουν οπισθοδρομικές διαδικασίες που έρχονται σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Από το κοινοβουλευτικό βήμα, ο Kostadin Kostadinov, ηγέτης του λαϊκιστικού φιλορωσικού κόμματος Αναγέννηση, ο οποίος κατ’ αρχήν δηλώνει αντίθετος με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάλεσε την κυβέρνηση «να θέσει επειγόντως το θέμα των επιθέσεων εναντίον βουλγαρικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία στο υψηλότερο επίπεδο για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό συμβαίνει «διότι η επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον της βουλγαρικής λέσχης «Τσάρος Μπόρις ο Γ’» στην Οχρίδα δεν αποτελεί επίθεση κατά της Βουλγαρίας, αλλά κατά της ΕΕ, και ίσως κατά κάποιο τρόπο και κατά του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski σχολίασε επίσης.

«Ακόμα και όταν άνοιξαν αυτές οι λέσχες, είπα ότι τα ονόματα που επιλέχθηκαν γι’ αυτά δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν πρόκληση… Η ιδέα ήταν να ανοίξουν πολιτιστικές και ενημερωτικές λέσχες που θα έφερναν τους πολίτες των δύο χωρών πιο κοντά και όχι λέσχες, οι οποίες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Το όνομα «Τσάρος Μπόρις ο Γ’» θεωρείται πρόκληση στη Βόρεια Μακεδονία. Η εβραϊκή κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Μακεδονίας ανακοίνωσαν ότι η καταχώρησή του εξυμνεί τον ναζισμό και τον φασισμό.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μπόρις του Γ΄ σώθηκαν σχεδόν 50.000 Εβραίοι από την επικράτεια της σημερινής Βουλγαρίας, αλλά άλλοι 11.343 Εβραίοι από τις λεγόμενες «νέες χώρες» – το Μπελομόριε, τη Μακεδονία του Βαρδάρη και το Πιρότ, που προσαρτήθηκαν από τη Βουλγαρία με τις ευλογίες της ναζιστικής Γερμανίας, εκδιώχθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία.

Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα