Επίσημο έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία σχεδίαζε τη δολοφονία του Προέδρου της Τυνησίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πιάστηκε στα πράσσα ο Ερντογάν

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι 100 εξτρεμιστές σχεδιάζουν να εισέλθουν στην Τυνησία μέσω της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια, που κατέχει η Τουρκία στη Λιβύη

By Mohamed Emad

Στα σύνορα της Τυνησίας υπάρχει επιφυλακή, αφού οι αναφορές έδειξαν την πρόθεση τρομοκρατικών στοιχείων που έχουν έδρα τη Λιβύη να εισέλθουν στην Τυνησία και να πυροδοτήσουν την κατάσταση εκεί.

Οι λιβυκές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Αρχηγός της Αραβικής και Διεθνούς Αστυνομίας είχε στείλει έγγραφο στο Λιβυκό Υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι η Τυνησιακή Ιντερπόλ τον ενημέρωσε για την πρόθεση 100 τρομοκρατών που ήταν παρόντες στην Αεροπορική Βάση Al-Watiya, να διεισδύσουν στην Τυνησία μέσω της Λιβύης για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς.

Η αεροπορική βάση Al-Watiya είναι στη δυτική Λιβύη. Απέχει 27 χιλιόμετρα ανατολικά από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, έλαβε αποφάσεις για τον περιορισμό της πολιτικής δράσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η ομάδα σκοπεύει να διαδώσει βία στην Τυνησία μέσω της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν τις προσπάθειες συντονισμού δράσεων μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία και τη Λιβύη, εκπροσωπούμενη από το κίνημα Ennahda με επικεφαλής τον Rashid Ghannouchi και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας της Λιβύης με επικεφαλής τον Khaled Al-Mashri.

Ο Al-Mashri προήδρευσε συναντήσεων με μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της Αλ Κάιντα που κατάγονται από την Τυνησία. Αυτά τα μέλη επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ για να παρέχουν υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη στο κίνημα Ennahda στην Τυνησία.

Λιβυκές πηγές δήλωσαν στο Sky News Arabia, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη συναντήθηκε μετά τις αποφάσεις του Τυνήσιου Προέδρου για περιορισμό της δράσης της Ennahda και επικοινώνησε με τους ηγέτες της στην Τυνησία. Μάλιστα, μετά την επικοινωνία αυτή το κίνημα Ennahda κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Η πηγή πρόσθεσε ότι 3 στρατόπεδα πολιτοφυλακής εντός της Λιβύης, 218 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία, ήταν μεταξύ των στρατοπέδων των οποίων τα μέλη κινητοποιήθηκαν και ότι υπήρξαν κινήσεις πολιτοφυλακών προς τα σύνορα με την Τυνησία.

Ο Al-Mashri αρνήθηκε τις αποφάσεις του Προέδρου της Λιβύης Kais Saied, λέγοντας ότι «απορρίπτουμε τα πραξικοπήματα κατά των αιρετών οργάνων και τη διακοπή των δημοκρατικών δρόμων».

Οι πολιτοφυλακές στη Λιβύη ευνοούν τον επικεφαλής του κινήματος της Τυνησίας Ennahda, Rashid Ghannouchi, καθώς τους διευκόλυνε να μπουν όπλα μέσω των συνόρων της Τυνησίας και συμμετείχε σε μεσιτικές επιτροπές. Διευκόλυνε επίσης την είσοδο τουρκικού εξοπλισμού από το έδαφος της Τυνησίας στη Λιβύη.

Η λιβυκή εφημερίδα Al-Marsad επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι ασκείται πίεση στον υπουργό Εσωτερικών, Χαλέντ Μαζέν, να αρνηθεί την αυθεντικότητα του εγγράφου που έστειλε η Ιντερπόλ, αλλά κυκλοφόρησε σε διάφορες πλευρές στη δυτική Λιβύη.

“Ως Υπουργείο Εσωτερικών δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στη βάση Al-Watiya και οι στρατιωτικές αρχές της Λιβύης δεν έχουν επίσης πληροφορίες”, πρόσθεσε η πηγή.

«Συνδέουμε την ομιλία του προέδρου Kais Saied χθες για σχεδιαζόμενη εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας και την ξαφνική ανακοίνωση της Τυνησίας για ακύρωση ή αναθεώρηση της οικονομικής της συμφωνίας με την Τουρκία με όσα αναφέρονται στην επιστολή του γραφείου της Τυνησίας της Interpol», κατέληξε η πηγή.

Η αλληλογραφία αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης ζήτησε από τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν τις έρευνες για να αποτρέψουν τυχόν σχέδια για την εκτέλεση οποιασδήποτε τρομοκρατικής επιχείρησης.

Πηγή: libyareview.com/ infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα