Εξι πρόσωπα «κλειδιά» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ποιοι θα είναι οι άνθρωποι-κλειδιά στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίοι θα χειρισθούν τις ελληνικές υποθέσεις, αλλά και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; Ο ίδιος ο πρόεδρος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και ασφαλώς θα έχει δική του εικόνα και ανάμειξη. Καθώς όμως μπαίνουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ, είναι προφανές πως μια ομάδα πέντε έμπειρων αξιωματούχων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο μαζί με τον «άγνωστο Χ», τον διπλωμάτη που θα αναλάβει υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αντονι Μπλίνκεν: ο άνθρωπος του Μπάιντεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika0
Φωτ. REUTERS/Carlos Barria/Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν γνωρίζει καλά τις ελληνικές υποθέσεις, καθώς είχε υπηρετήσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί Κλίντον. Ηταν από τους ανθρώπους που έγραψαν την περίφημη ομιλία του Κλίντον όταν επισκέφθηκε επίσημα την Αθήνα το 1999, με την οποία ζήτησε συγγνώμη για την αμερικανική στάση έναντι της δικτατορίας. Ο Μπλίνκεν συνόδευσε μάλιστα τότε τον πρόεδρο στο ταξίδι του και είχε στο γραφείο του στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου ένα κάδρο με αναμνηστικά από την επίσκεψη, που ήταν, βασικά, σπασμένα γυαλιά και τούβλα από τα επεισόδια που έγιναν τότε στην Αθήνα. Είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του, αλλά και εξαιρετικά σαφής όταν θέλει. Ως ένας από τους στενότερους και επί μακρύτερο διάστημα συνεργάτης του νέου προέδρου, ο Μπλίνκεν εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα μιλάει εξ ονόματος του προέδρου και θα είναι σε συντονισμό με την πολιτική του – κάτι που δεν ισχύει πάντα μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου. Το ίδιο υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει και με το Κογκρέσο, τη θεσμική σημασία του οποίου γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού ήταν ο επικεφαλής του προσωπικού των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, όταν πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Τζο Μπάιντεν. Από την εποχή που ήταν σύμβουλος για την Ευρώπη του Μπιλ Κλίντον και αργότερα, ως σύμβουλος του αντιπροέδρου Μπάιντεν και στη συνέχεια αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, ο Μπλίνκεν γνωρίζει καλά κάποια από τα στελέχη της ομογένειας.

Τζέικ Σάλιβαν: από το παρασκήνιο στο επίκεντρο της πολιτικής

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika1
Φωτ. REUTERS/Joshua Roberts

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν είναι ο λιγότερο γνωστός, αλλά ίσως ο πιο σημαντικός συνεργάτης του νέου προέδρου. Το τρομερό παιδί του αμερικανικού πολιτικού συστήματος εξελίχθηκε τόσο γρήγορα, που στα 45 του είναι από τους νεότερους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας που έχουν αναλάβει ποτέ αυτή τη θέση. Από τον ρόλο του στον Λευκό Οίκο, θα είναι εκ των πραγμάτων «ο αντ’ αυτού» στα ζητήματα που χρήζουν της προσοχής του προέδρου και κρίσιμος συνομιλητής στις έκτακτες περιπτώσεις που απαιτούν την άμεση παρέμβασή του. Παρακολουθούσε την ελληνική κρίση χρέους ως σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών και ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν όταν εκείνος προήχθη σε αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του αντιπροέδρου για μία λύση στο Κυπριακό, γνωρίστηκε με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και θεωρείται από τους εμπνευστές της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ με την Κύπρο. Ηδη έχει δώσει ένα στίγμα του ρόλου του ως το σημαντικότερο κανάλι επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, επικοινωνώντας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αλλά και με τον επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο συμφώνησε να συνεργαστούν σε ζητήματα κοινής ανησυχίας όπως η Κίνα και η Τουρκία.

Βικτόρια Νούλαντ: η επιστροφή της αποφασιστικής διπλωμάτη

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika2
Φωτ. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Ως Νο 3 στο υπουργείο Εξωτερικών, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ θα έχει την ευρεία εποπτεία για όλες τις περιοχές του πλανήτη – αλλά, με δεδομένη την εμπειρία της στην περιοχή μας, οι κατευθύνσεις της αναμένεται να έχουν ειδικό βάρος, ιδίως όπου θεωρεί ότι εμπλέκεται και η Ρωσία. Η κ. Νούλαντ έχει χειριστεί τον φάκελο του Κυπριακού και είχε κρίσιμο παρασκηνιακό ρόλο στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 2014, που επανεκκίνησε τις διαπραγματεύσεις και άνοιξε τον δρόμο για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο – την πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου μέχρι σήμερα. Ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, η κ. Νούλαντ χειρίστηκε επίσης την ελληνική κρίση χρέους και τη μεταναστευτική κρίση, ενώ είχε στενή συνεργασία και με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρεϊ Πάιατ – τον οποίο εκείνη ήταν που έστειλε στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα φέρεται να έχει πει η ίδια σε Ελληνα αξιωματούχο.

Φιλ Γκόρντον: γνώστης των ελληνοτουρκικών

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika3

Είναι βετεράνος των ευρωπαϊκών υποθέσεων και είχε συνοδεύσει τη Χίλαρι Κλίντον στο ταξίδι της στην Ελλάδα. Αναλαμβάνει βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Γνωρίζει σε βάθος τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι προσωπικός φίλος του Μπλίνκεν.

Αμάντα Σλόουτ και Μόλι Μοντγκόμερι: μια νέα γενιά αξιωματούχων

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika4

Ως αρμόδια για την Ευρώπη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Αμάντα Σλόουτ θα συνεργάζεται στενά με τον Τζέικ Σάλιβαν για τις συμβουλές της προς τον πρόεδρο, ενώ θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ κοντά με τον νέο πρόεδρο και είναι ο άνθρωπος που του κανόνισε όλα τα τηλεφωνήματα με ξένους ηγέτες μετά την εκλογή του.

Η κ. Σλόουτ ανήκει στη νέα γενιά των διεθνολόγων, που προσεγγίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική με συνθετικό τρόπο – είναι ενδεικτικό ότι συμμετείχε σε μια έκθεση Αμερικανών και Ευρωπαίων με κοινά συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικής που αναλυτές εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Ως αναλύτρια στο Brookings υποστήριξε την εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ωστόσο κατά καιρούς φαίνεται να έχει υιοθετήσει άκριτα κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα επιχειρήματα της γείτονος. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν έχει ένα κοφτερό, πολιτικό μυαλό. Ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρασίας, η κ. Σλόουτ ασχολήθηκε με το Κυπριακό αρκετά ώστε να σχηματίσει άποψη: μιλώντας σε σεμινάριο στο Χάρβαρντ το 2018, εκτίμησε πως το Κυπριακό είναι ένα «νεκροταφείο διπλωματών» για όσους επιχείρησαν να λύσουν το ζήτημα.

exi-prosopa-kleidia-stin-kyvernisi-ton-ipa-gia-ta-ellinotoyrkika5

Το χαρτοφυλάκιο Ε.Ε. και Δυτικής Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, έχει περάσει ήδη στην πρώην διπλωμάτη και συνεργάτιδα του αντιπροέδρου Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία Μόλι Μοντγκόμερι, η οποία επίσης έχει μια δυναμικά ανερχόμενη πορεία, όμως διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Η Μοντγκόμερι είχε συνεργασθεί για μικρό διάστημα με τον Πάιατ στην πρεσβεία της Αθήνας πριν πάει στο γραφείο του αντιπροέδρου Πενς.
Και φυσικά, ο «άγνωστος Χ» που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην περιοχή μας είναι ο επόμενος υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προέρχεται από τους διπλωμάτες καριέρας. Που μπορεί να μην είναι και εντελώς άγνωστος…

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα