Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα στο ραντεβού της Αγκυρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντίδραση Αθήνας στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Αντιφατικά μηνύματα
εκπέμπει η Αγκυρα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση που θα έχουν στην τουρκική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Τον εγγενώς αναθεωρητικό χαρακτήρα που έχει ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα (13 Μαΐου).

Αν και ο κ. Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς την Αθήνα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορεί να λυθούν, λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Αγίας Σοφίας (δηλαδή με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών).

Επί τούτου, πάντως, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Μονής της Χώρας, σημειώνοντας ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», που ανήκει στην ανθρωπότητα.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.

Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις επισκέψεις του εμίρη του Κουβέιτ, αλλά και του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις επισκέψεις σημείωσε: «Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα. Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως έχει δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τώρα επιθυμούν την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως πολιτικής προστασίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Αντιφατικά μηνύματα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος λίγο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί δήλωσε πως δεν υπάρχουν προβλήματα με την Αθήνα που δεν μπορούν να λυθούν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν κι άλλες συναντήσεις το καλοκαίρι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως και τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, γεγονός που θεωρείται πως θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ως προς τη Μονή της Χώρας, Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν στόχο τη συσπείρωση των ισλαμιστών, καθώς η μεγάλη άνοδος του ακραίου ισλαμικού κόμματος Νέα Ευημερία, το οποίο στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου έλαβε το 6% των ψήφων, προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν μίλησε για «στρατηγική τύφλωση» της Ευρώπης.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Οσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτούς».

Καθημερινή

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η διπλωματία της υποτέλειας

    Έντι Ράμα: Η προκλητική συγκέντρωση στην Αθήνα, ο Φρέντι Μπελέρης και το «όχι» Κακλαμάνη

    _______________________________________________________

    “Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να” πάρει σοβαρή θέση στο ζήτημα τής 50χρονης κατοχής τής Κύπρου από την Τουρκία, θα έλεγα εγώ. Βέβαια, Νέδος και Κωστίδης έχουν διαφορετική γνώμη, που πλησιάζει περισσότερο την θέση τής Αθήνας.

  2. Η αιτιολόγηση της μετατροπής χριστιανικών μνημείων σε τζαμιά με την άνοδο των ισλαμικών κομμάτων φαίνεται τοσο αυτονόητη για την ελληνική διπλωματία ώστε να μην γίνεται αναφορά σε αυτήν αλλά να προτιμάται η ορολογία της… διαφύλαξης πολιτισμικής κληρονομιάς (όπως και με την… περιβαλλοντική διπλωματία στο Αιγαίο).

    Υπάρχει έλλειψη τζαμιών στην γειτονική χώρα ώστε οι μουσουλμάνοι κάτοικοί της να πιέζουν την πολιτική της ηγεσία για μετατροπή χριστιανικών μνημείων σε τέτοια; Μάλλον όχι. Είναι προφανώς η ιδονή της κατάκτησης και επίδειξης λαφύρων αυτό το οποίο εθίζει τα αντανακλαστικά των…λαών με τους οποίους κατά τα άλλα δεν μας “χωρίζει” κάτι. Μόνο που αυτή η ψυχοσύνθεση δεν αφορά μόνο όσους στην δύση έχουν πολιτισμικές ευαισθησίες αλλά κι εκείνους οι οποίοι αφελώς συγχνωτίζονται με τους Παλαιστίνιους απαιτώντας, έτσα αόριστα, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς να τους απασχολεί τί ακριβώς ζητούν από το Ισραήλ.

    • Ο Μητσοτάκης είπε ότι ήταν μία …. αχρειαστη μετατροπή

      Μετά την άλλη … αχρείαστη μετατροπή, αυτήν τής Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερδογάνος υπεσχέθη ότι θα …. ελευθερώσει το ταζαμί Al-Aqsa, το οποίον είναι στην Ιερουσαλήμ. Αμέσως ζητωκραύγασαν οι Άραβες, αλλά … ακόμη δεν είδαν την απελευθέρωση. Είναι φανερό ότι, βυθισμένοι στα σκοτάδια και τον φανατισμό τής θρησκείας, ξεχνούν ποιοι πραγματικά τούς βοήθησαν κάποτε επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου, όσο δεν τούς έχει κανείς βοηθήσει, και προσκυνούν τον νεοσουλτάνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα