«Ελάχιστα λεπτά ανάγνωσης για να κατανοήσουμε την κινητοποίηση εναντίον του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε σε μια νέα ημέρα διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, ενώ σχεδόν όλοι οι ηγέτες της είναι φυλακισμένοι. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη στην καταμέτρηση

 

διαδηλωτών ρωσική ΜΚΟ Compteur Blanc, συγκεντρώθηκαν 40.000 άτομα για να ζητήσουν ελεύθερες εκλογές. Πηγή διπλανής φωτογραφίας : MAXIM SHEMETOV / REUTERS.

 

 

 

Στη Ρωσία, για τέταρτο συνεχές Σαββατοκύριακο, η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδήλωση στους δρόμους της Μόσχας το Σάββατο (Πηγή φωτο : Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ηλεκτρονική εφημερίδα Libération της 10ης-8-2019). Η πολύ πλαισιωμένη από την αστυνομία διαδήλωση διήρκεσε μόνο δύο ώρες (τόσο προέβλεπε η άδειά της) και περιορίστηκε  μόνο στη Λεωφόρο Ζαχάρωφ, κοντά στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια νέα δοκιμασία για τον πρόεδρο Πούτιν που γιόρτασε την Παρασκευή τα 20 χρόνια του στην ρωσική εξουσία. Και που όμως γνωρίζει πτώση στη δημοτικότητά του τους τελευταίους μήνες.

Ποια ήταν η κινητήριος αφορμή των κινητοποιήσεων ; Ο αποκλεισμός υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές

Ο πυροκροτητής των κινητοποιήσεων ήταν η απόρριψη, με  προσχήματα, των περίπου 60 ανεξάρτητων υποψηφίων στις τοπικές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες προβλέπονται δύσκολες για την εξουσία του Πούτιν σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δυσαρέσκειας. Στις 20 Ιουλίου 2019, περισσότεροι από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Από τότε, η κινητοποίηση συνεχίζεται και άλλες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η μορφή της αμφισβήτησης είναι η δικηγόρος Lioubov Sobol

Η νέα δικηγόρος, η Lioubov Sobol επιβάλλεται ως μία από τις κύριες μορφές των διαμαρτυρομένων. Είναι και αυτή ένα από τα άτομα των οποίων η υποψηφιότητα έχει απορριφθεί, όμως  η χρήση από μέρους της των κοινωνικών δικτύων της επέτρεψε να δημοσιοποιήσει τον αγώνα της. Επειδή η 31χρονη δικηγόρος έχει ένα μωράκι, είχε γλυτώσει τη σύλληψη και φυλάκιση, κάτι που συνέβη όμως τελικά το περασμένο Σάββατο το πρωϊ. Οι ρωσικές αρχές αφαίρεσαν την γονική επιμέλεια ενός ζευγαριού, επειδή στη διαδήλωση που συμμετείχαν, είχαν μαζί τους και το ανήλικο παιδί τους ! Την Παρασκευή 9-8-2019, σε συνέντευξη τύπου, η Lioubov Sobol κατήγγειλε  τον «εκφοβισμό και την πολιτική καταπίεση», καλώντας τις ρωσικές αρχές να «σταματήσουν αμέσως αυτή την κρατική επίθεση ενάντια στην κοινωνία».

Η καταστολή των κινητοποιήσεων γίνεται με χιλιάδες συλλήψεις

Από την αρχή των κινητοποιήσεων, η καταστολή έχει βαθμιαία σκληρύνει (Πηγή φωτο : Alexander

 

Zemlianichenko / AP). Αν και επετράπη η πρώτη διαδήλωση, απαγορεύτηκαν οι ακόλουθες δύο και οδήγησαν σε 1.400 και 1.000 συλλήψεις αντιστοίχως. Πολλές έρευνες έχουν επίσης στοχοποιήσει  τους αντιπάλους του Πούτιν και 12 άτομα κρατούνται με την κατηγορία για «μαζικές ταραχές» και αντιμετωπίζουν έως και 15 χρόνια φυλάκιση.

 

Εάν και το περασμένο Σάββατο η άδεια που δόθηκε από το Δημαρχείο της Μόσχας για την τελευταία διαδήλωση συνέβαλε σε λιγότερες συλλήψεις, ο Alexeï Navalny (Πηγή φωτο : KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP), μια άλλη μορφή της αντιπολίτευσης, κάλεσε μέσα από τη φυλακή σε πορεία μέσα στην πόλη μετά τη διαδήλωση. Η αστυνομία προειδοποίησε ότι θα τη «σταματήσει αμέσως».

Ταυτόχρονα, οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποθαρρύνουν τους νεαρούς Μοσχοβίτες από τις διαδηλώσεις. Όπως και την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος της Μόσχας έβγαλε από το καπέλο του ένα δωρεάν μουσικό φεστιβάλ, οργανωμένο βιαστικά το Σάββατο και την Κυριακή σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα, για να μποϋκοτάρει τη συμμετοχή στην τελευταία διαδήλωση.

«Οι αρχές ξέρουν να είναι ευέλικτες όσο οι απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών δεν αφορούν πολιτικά ζητήματα», έγραψε ο Alexandre Baounov από το Κέντρο Carnegie στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα:

«Αλλά για τον Πούτιν, οι εκλογές έχουν σχεδόν γίνει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. (…) Η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε την κλιμάκωση. Επιλέγει να αντιδρά με βία σε ειρηνικές διαδηλώσεις, σαν να την απειλούσε μια επανάσταση». Το μήνυμά της είναι : «Θέλετε την επανάσταση; Είμαστε έτοιμοι, ας χτυπηθούμε !»

Όμως η στρατηγική αυτή δείχνει τα όριά της. Το αποδεικνύει η μαζικότητα της κινητοποίησης της 10 Αυγούστου 2019. Από το πολύ τοπικό, το διακύβευμα  έχει γίνει εθνικό και οι διαδηλωτές της Λεωφόρου Ζαχάρωφ δεν απαιτούν πλέον μόνο το δικαίωμα ψήφου για τον υποψήφιο της επιλογής τους, αλλά και την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων» και την αποχώρηση του Πούτιν από την εικοσάχρονη εξουσία του.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα