ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Λιγότερο απο ένα μήνα πριν, είχα παρακολουθήσει διαδικτυακά μια απο τις συνεντεύξεις που δίνουν οι επίσημοι στις Βρυξέλλες για ενημέρωση των δημοσιογράφων. Τους άκουγα να μιλάνε, κυρίως, για τον Όρμπαν αλλά κάποια στιγμή άκουσα να αναφέρονται και στην Ελλάδα. Ενέτεινα την προσοχή μου και άκουσα ότι για την Ελλάδα τέθηκε θέμα Κράτους Δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δύο θέματα τα οποία συγκράτησα ήταν οι παρακολουθήσεις και τα Μέσα Ενημερωσης. Νομίζω τέθηκε και θέμα του τι κάνει η δικαιοσύνη στην απώθηση των μεταναστών αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Την επομένη έψαξα αρκετά στο διαδίκτυο να δω αν και τι αναφέρουν τα ΜΜΕ διότι είναι βαρύ να καυχιέσαι ότι πρώτος εφάρμοσες την δημοκρατία και να σε κατηγορούν ότι δεν έχεις κράτος δικαίου.
Δεν βρήκα τίποτε στα ΜΜΕ. Σε σχόλια απο δω και απο κει που έκανα επισήμανα το γεγονός αλλά, είπα, ποιός ενδιαφέρεται, τώρα, για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Θα μας περάσουν για τρελούς. Εδώ υπάρχει μια συνομωσία σιωπής για οτιδήποτε σημαντικό, αρνητικό γίνεται σε αυτήν την χώρα, το κράτος δικαίου μας μάρανε;
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
Χθές, παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και τις μεθοδεύσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει, πέρασε ψήφισμα στην Ευρωβουλή, με το οποίο η Ελλάδα καταγγέλλεται για έλλειμμα στο κράτος δικαίου.
Στην ουσία, στην Ελλάδα δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Με τον α ή β τρόπο τα πάντα έχουν υπαχθεί στον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργού. Έχουμε μια ιδιότυπη ολιγαρχία. Το πολίτευμα δεν είναι δημοκρατικό. Προσιδιάζει περισσότερο σε ολιγαρχία. Και, μάλιστα, μια οικογενειακή ολιγαρχία. Τρείς οικογένειες κυβέρνησαν τον τόπο τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης. Και μια ελίτ που κινείται στην υποκουλτούρα των γηπέδων, των ξενυχτάδικων και των πρωϊνάδικων.
Είναι ευτύχημα που η Ελλάδα βρίσκεται στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Αν δεν συμετείχε στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης η χώρα και ο λαός της θα βίωναν μεσαιωνικές-οθωμανικές καταστάσεις. Η συμμετοχή στην ΕΕ μετριάζει την τραγωδία.
Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να δείχνει τέτοια παθητικότητα στον έλεγχο και την χειραγώγηση των πάντων απο την κυβέρνηση.
Ορισμένοι αποδίδουν ένα ελαφρυντικό στην κοινωνία. Ότι πέρασε πολλά απο την εποχή των μνημονίων ως σήμερα. Αντιθέτως, αυτά που πέρασε θα έπρεπε να την κάνουν περισσότερο ευαίσθητη στον τρόπο που διοικείται.
Αλλά όταν συνειδητά την έχουν οδηγήσει στο να περιμένει το επίδομα των 100 ευρώ για να ζήσει μπορεί, τώρα, να σωπαίνει αλλά η οργή της θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή.
Η Ελλάδα κυρίες και κύριοι ΔΕΝ είναι κράτος δικαίου. Το λένε βουλευτές απο χώρες της Ευρώπης και αποτελεί απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα προπαγανδιστικά ότι δεν μας θέλουν, μας κυνηγούν διότι είμαστε οι καλύτεροι και άλλα παρόμοια περνούν, μεν, ως χάντρες στους ιθαγενείς αλλά στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό γελούν για πολλά μαζί μας.
Ευτυχώς που δεν τα μαθαίνουμε. Γενικώς ευτυχώς που ΔΕΝ γνωρίζουμε πολλά ούτε για το κράτος μας, ούτε για την διοίκησή του, ούτε για τους θεσμούς του, ούτε για τις δυνατότητές του, ούτε για την υπόληψη που απολαμβάνει.
Τουλάχιστον κοιμόμαστε ήσυχοι.
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις σας ως προς τον χαρακτηρισμό του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος στη χώρα μας ως ολιγαρχικού, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε το συγκρότημα
    όρων κράτος δικαίου
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  2. Το ερώτημα του άρθρου σίγουρα θίγει καίρια τους Έλληνες δικαστές κάθε βαθμού της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης, γιατί τους θεωρεί υποταγμένους στην σημερινή κυβέρνηση -όπως ας πούμε ήταν -που και πάλι δεν ήταν- στην 7ετία της Δικτατορίας , ενώ ουδέποτε ήταν ”δεδομένοι” -οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν -.
    Για να συνέλθουμε.
    Όλα τα κοινοβούλια και όλων των κρατών και οι Γενικές Συνελεύσεις των Υπερεθνικών Οργανισμών ψηφίζουν κομματικά τα πρώτα και συμφεροντολογικά τα δεύτερα.
    Στο προχθεσινό Ευρωκοινοβούλιο τo ψήφισμα κατά της Ελλάδος που είχε έρθει για συζήτηση για 7η φορά με πρόταση από κοινού τεσσάρων ομάδων -σοσιαλδημοκρατών, αριστεράς, πρασίνων και του renew , ψηφίσθηκε από 330 ευρωβουλευτές, καταψηφίσθηκε από 254 και 26 απείχαν .
    Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι πρώην του Σύριζα, Παπαδημούλης και Κούλογλου , έρριξαν λευκό οι τρείς του ΚΚΕ και το καταψήφισαν η κυρία Καϊλή και ο κ. Φράγκος της Ελληνικής Λύσης γιατί ανέφερε κάτι για τις μειονότητες .
    Αυτά από το Ευρωκοινοβούλιο .
    Η κυβέρνηση της Ενώσεως όμως που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,-που έχει και τις πληροφορίες από όλα τα κράτη- -στην Έκθεσή της του 2023 για το Κράτος Δικαίου σε όλα τα μέλη της έγραψε για την Ελλάδα μας ότι ”η Ελλάδα στα θέματα του κράτους δικαίου κάνει σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις και έχει προχωρήσει πολύ μπροστά”.
    Υ.Γ Να προσγειωθούμε .
    Σε όλα τα κράτη ,-καλώς ή κακώς – το κράτος δικαίου ”θρυμματίζεται” στις Μυστικές Υπηρεσίες και στις Αστυνομικές που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα και με την διακίνηση των ναρκωτικών και τώρα με τα σεξουαλικά εγκλήματα.
    Αυτό δα έλειπε να κάνουμε ειδικό νόμο για την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων αυτών των εγκληματιών.
    ΘΑ ΧΑΧΑΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟ.
    Δικό μου ερώτημα. Θέλουμε κράτος σοβαρό ή της πλάκας;;;.
    ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ.

  3. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου αλλά το δίκαιο του ισχυρού. Από την επανάσταση του 1821 και την δολοφονία του Καποδίστρια κυβερνούν οι εκάστοτε νταβατζήδες.
    Αυτοί βάζουν τις κυβερνήσεις και παίρνουν ως αντάλλαγμα τους φόρους, την υγεία, τους δρόμους, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές, τις μεταφορές κλπ δηλαδή τα πάντα.
    Σήμερα οι γνωστοί 10 νταβατζήδες έχουν πετάξει μπροστά τον Μητσοτάκη και αυτός τους προσκυνά και τους δίνει.
    Οι ίδιοι κυριαρχούν στα ΜΜΕ και πιπιλίζουν τον λαό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δείτε τι γίνεται με τους δημοσιογράφους που θέλουν να στείλουν στην ευρωβουλή και αυτούς που είναι στο εθνικό κοινοβούλιο.
    Κανάλια, ομάδες, εκκλησία, βουλευτές, υπουργοί όλοι υποτακτικοί των δέκα νταβατζήδων.
    Η Ουγγαρία είναι κλάσεις ανώτερη ως δημοκρατία. Αν πάει κάποιος επίσκεψη θα το καταλάβει με την πρώτη ματιά.
    Πέντε έξι σάιτ στην Ελλάδα τους έχουν ξεφύγει και οι ανιχνεύσεις φυσικά και χαράς το κουράγιο τους να παλεύουν για την υγιή δημοκρατία.
    Το ίδιο κύκλωμα δρα και στο εξωτερικό, Βέμπερ, Γιούνκερ, Σουνακ, Μπάιντεν, Μακρόν, Μελόνι, Βούτσις, Ερντογάν, Πούτιν, Νετανιάχου όλοι στον ίδιο μηχανισμό λειτουργούν.

  4. ᾿΄Ας θυμηθοῦμε κάποια δικά μας ἀπό τόν πολιτισμό μας πού εὐτυχῶς ἔχει ἀφήσει ἴχνη γιά νά μελετᾶμε καί νά ξυπνᾶμε.

    https://www.kathimerini.gr/opinion/562274365/o-solon-kai-i-arnisi-tis-apolytis-exoysias/

    https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/afriki-kai-byzantio-ta-ekpliktika-kallitehnika-epiteygmata-enos-anexereynitoy?utm_medium=Social

  5. “Στην ουσία, στην Ελλάδα δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.”

    σε αυτή την πεποίθηση έχω να κάμω δυο παρατηρήσεις:

    1. όταν δεν έχεις δημοκρατία εκ των πραγμάτων δεν έχεις και δημοκρατικούς θεσμούς για να λειτουργούν,

    2. δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία με εισαγόμενους θεσμούς

    • Σχεδόν πάντα έχω μια άλλη άποψη και την καταθέτω και τώρα θέλω και εσείς -που διαχωρίζετε τους θεσμούς σε δημοκρατικούς -οι θεσμοί δεν έχουν επίθετο-και όλοι περιγράφονται στα Συντάγματα -και στο προοδευτικό κατά την άποψη όλων δικό μας του 1975 – και όταν δεν ασκούνται οι πρόνοιές τους δεν φταίνε οι θεσμοί ,αλλά οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους θεσμούς.
      ΟΜΩΣ, αυτούς τους ανθρώπους έχουμε δημιουργήσει και προωθήσει ,τους οποίους-λαός και Κολωνάκι- θεωρούμε ανεπαρκείς ,άβουλους και υποταγμένους ΟΧΙ ΟΛΟΙ αλλά μόνον όσοι ζήσαμε και γνωρίσαμε ανθρώπους οι οποίοι στις διλημματικές περιπτώσεις παραιτούνταν ,αν δεν κατήγγειλαν κιόλας τις διαφωνίες τους .
      Πόσοι εξαίρετοι άνθρωποι και επιστήμονες παραιτήθηκαν ή αντιστάθηκαν και προ και κατά την διάρκεια της Δικτατορίας ;;;.
      Σήμερα αμφιβάλλω αν το έκαναν οι φορείς των Θεσμών της Δημοκρατίας μας.
      Και ο κυριότερος λόγος είναι ότι σχεδόν όλοι τους είναι ενταγμένοι σε κόμματα ,τα οποία και τους ”διατάσσουν” να παραμένουν στις θέσεις τους ,για να φθείρουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γιαυτό και είναι ανυπόληπτοι και άνευ κύρους.
      ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΤΕ.
      Από πότε ”κομματίσθηκαν” περισσότερο οι φορείς των θεσμών του Ελληνικού κράτους και της Κοινωνίας, μερικοί από τους οποίους θέλουν και την ανατροπή του Αστικού καθεστώτος και την έξοδό μας από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση;;;.
      Η δική μου απάντηση -λόγω και των βιωμάτων μου-είναι μετά το 1981. Καληνύχτα.
      .

      • αν και δεν έχω πρόβλημα όταν διαφωνεί κάποιος μαζί μου βοηθούσε κάπως την συζήτηση εάν γνωρίζατε με ποιόν διαφωνείτε και σε τί. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον αρθρογράφο κι εγώ τον πήρα για να αναπτύξω τις ενστάσεις μου.
        Φυσικά και οι θεσμοί, όταν αποτελούν το επιχειρησιακό πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους είναι εκ των πραγμάτων δημοκρατικοί, όταν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα και μή δημοκρατικοί όταν δεν υπάρχει τέτοιο.
        Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στην περίπτωση της κλήρωσης στην αρχαία Αθήνα.

        • Δεν αναφερθήκατε ,αλλά νομίζω πως θα συμφωνείτε ότι δεν φταίνε οι θεσμοί ,αλλά οι άνθρωποι που πλαισιώνουν ,γιαυτό και στην Ελλάδα μας χρόνια τώρα αναζητούμε ανθρώπους με ήθος , κύρος και σεβασμό από τους συνανθρώπους τους να τους πλαισιώσουν , αλλά αυτοί επιμένουν να ευτελίζουν και τους θεσμούς και τους εαυτούς τους. Παραδείγματα πολλά . Αιτίες ;;;.Χάσαμε τον ελληνορθόδοξο πνεύμα-το πνεύμα Μονάδος κατά τους στρατιωτικούς- που είχαμε αιώνες .

          • Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι νομιμοποιούν σε μια δημοκρατία τους θεσμούς και όχι το αντίστροφο.
            Ελπίζω επίσης να το εννοείτε ειρωνικά ότι στην χώρα μας “αναζητούμε ανθρώπους με ήθος”.
            Στην χώρα μας έχουμε τσακωθεί χοντρά τόσο με το παρελθόν (άρα και με την ταυτότητά) μας όπως και γενικότερα με την αλήθεια.
            Θα θυμάστε ότι ήταν η αείμνηστη Κουτσίκου, υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι στην χώρα μας “ο καθένας θέλει να γράψει την δική του ιστορία” χωρίς να μας εξηγήσει ωστόσο γιατί αυτή είχε υποστηρίξει με τόση αυτοθυσία την ιστορία την οποία είχε γράψει η Ρεπούση.

      • «Προοδευτικό σύνταγμα» του 1975 που προβλέπει:
        Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του
        Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
        Άρθρο: 90 Παράγραφος 5.
        Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές,τοποθετήσεις,
        μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών.
        Άρθρο: 90 Παράγραφος 3.

        Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών.
        Άρθρο 61 Παράγραφος 2.
        Άρθρο 62 Παράγραφος 1.
        Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο
        παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης.
        Άρθρο 86 Παράγραφος 1.
        Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών.
        Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2.
        Παρέχει ειδική προστασία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στα
        κεφάλαια εξωτερικού που εισάγονται στη χώρα μας.
        Άρθρο 107 Παράγραφος 1.
        Πηγή:
        https://feronymos.wordpress.com/2012/11/29/

        • Το προοδευτικό -που και αυτό είναι επίθετο-για το Σύνταγμά μας ,το χρησιμοποιούν πρώτοι οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως προοδευτικοί-κατά τα άλλα στάσιμοι στην προσωπική τους ζωή-, αλλά θα ήθελα μετά την παράθεση των άρθρων του να μας γράφατε το περιεχόμενο άλλων άρθρων του για να το χαρακτηρίσετε ως προοδευτικό .Αν χρειαστεί ανατρέξτε και στους ”προοδευτικούς” συνταγματολόγους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα