Όσο αυξάνεται ο αριθμός των γύρων των διερευνητικών τόσο μειώνονται οι πιθανότητες συνεννόησης…

Αύριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν ταυτόχρονα τα Υπουργεία Εξωτερικών των 2 χωρών.

Καταρχήν να σημειώσουμε το γεγονός της ταυτόχρονης ανάρτησης των ανακοινώσεων στις ιστοσελίδες των Υπουργείων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές όταν μαθαίναμε τα νέα από τις τουρκικές αρχές.

Ο προηγούμενος (62ος) γύρος των επαφών έλαβε χώρα την 16 Μαρτίου 2021 στην Αθήνα λίγες μόνο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (25-26 Μαρτίου).

Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη στο χρονικό διάστημα 16 Μαρτίου με 4 Οκτωβρίου στις σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών και ειδικότερα τι ακριβώς έκανε η Τουρκία στο υπόψη χρονικό διάστημα:

1. Τουρκικά μαχητικά Α/Φ, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, ATR-72 αλλά και UAV των τουρκικών ΕΔ πραγματοποίησαν 652 Παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ), 1.703 Παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), 88 εμπλοκές και 14 υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους.

2. Σκάφη της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών (Ακτοφυλακής) και πλοία του τουρκικού ΠΝ παραβίασαν συνολικά 1.190 φορές τα Χωρικά μας Ύδατα.

3. Στολίσκοι τουρκικών αλιευτικών σκαφών σάρωσαν το Αιγαίο αλιεύοντας παράνομα εντός των χωρικών μας υδάτων.

4.  Την 2 Απριλίου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο συνόδευε βάρκες με πρόσφυγες – μετανάστες, παρενόχλησε με επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ΕΧΥ σκάφος του ΛΣ, στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. 

5. Την 10 Απριλίου ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας F. Altun, κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατών.

 

6. Την 15 Απριλίου παρακολουθήσαμε live τον καυγά Τσαβούσογλου- Δένδια εντός τουρκικού εδάφους, ο οποίος προήλθε από εμμονή του Τούρκου Υπουργού σε αστήρικτα επιχειρήματα και προσβολές.

 

7. Tην 17 Απριλίου ο Υπουργός Εσωτερικών S. Soylu (αυτός που διακινούσε fake news μέσω twitter στην κρίση του Έβρου τον Μάρτιο 2020 αναφέροντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά), κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κακομεταχειρίζεται και καίει τους μετανάστες.

8. Την 4 Μαϊου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ως αποκλειστικά υπεύθυνη της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

9. Την 5 Μαϊου ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Y. Kiran κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη μίλησε για τουρκική μειονότητα, ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη και κατήγγειλε την Ελλάδα για καταπίεση των μουσουλμάνων της Θράκης.

10. Την 13 Μαϊου η Τουρκία διόρισε Πρόξενο στην Αμμόχωστο (για όσους παραξενεύονται για την αναφορά αυτή, να υπενθυμίσω ότι το Κυπριακό παραμένει εθνικό ζήτημα και η Ελλάδα παραμένει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο μας…).

11. Την 30 Μαϊου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την  Ελλάδα και δεν παρέλειψε να συνεχίσει τις προκλήσεις μιλώντας για «τουρκική μειονότητα».

 

12. Την 4 Ιουλίου ανοίξαμε το τελωνείο των Καστανέων, το οποίο παρέμεινε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τα γεγονότα του Έβρου για να τονώσουμε την οικονομία της Αδριανούπολης…..και ως ευχαριστώ λάβαμε την 7 Ιουλίου ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία μας καταγγέλλει για υποδοχή των πραξικοπηματιών.

13. Την 20 Ιουλίου είχαμε τα πανηγύρια στην Αμμόχωστο και το σόου Ερντογάν ο οποίος συνοδευόμενος από τον υποτακτικό του Τατάρ προχώρησε σε άνοιγμα μέρος της περίκλειστης πόλης, αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αρκέστηκε σε δηλώσεις που μόνο γέλια προκαλούν.

14. Την 1 Αυγούστου η Τουρκία επιχείρησε να στήσει νέα προβοκάτσια κατηγορώντας την Ελλάδα για φόνο Τούρκου πολίτη στις όχθες του Έβρου.

15. Την 9 Σεπτεμβρίου σε συμπόσιο για τη «Θάλασσα των Νήσων» (άλλο ένα αστήρικτο προπαγανδιστικό εφεύρημα της τουρκικής μηχανής παραγωγής ψεύδους και παραχάραξης της ιστορίας), ο Ερντογάν και ο Ακάρ προχώρησαν σε δηλώσεις κατά της χώρας μας λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Να μην ξεχάσει η Ελλάδα το βαρύ τίμημα που πλήρωσε στη Σμύρνη».

16. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η τουρκικές αρχές εκδίδουν παράτυπες NAVTEX με τις οποίες ισχυρίζονται ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέχρι τις ακτές της Κρήτης.

17. Τουρκικά ερευνητικά (BILIM 2, DOKUZ EYLUL IV, YUNUS-S κ.α.), σαρώνουν περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

18. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το ερευνητικό πλοίο Nautical GEO Ανατολικά της Κρήτης και Νότια της Κύπρου.

19. Κατά τη διάρκεια της εθνικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» (περιλαμβάνεται στα ΜΟΕ και στις κοινές ανακοινώσεις των 2 χωρών) τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη βρίσκονταν συνεχώς εντός των περιοχών των ασκήσεων διαμορφώνοντας τις συνθήκες για αεροπορικό ή θαλάσσιο ατύχημα. Παράλληλα τουρκικό ATR-72 πέταξε μέχρι ανοικτά του Καφηρέα σε ύψος 450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

20. Την 3 Οκτωβρίου με μια ανακοίνωση μνημείο ψεύδους, το τουρκικό ΥΠΑΜ κατηγόρησε την Ελλάδα για τα πάντα και άρχισε να μιλά για εντολή της πολιτικής ηγεσίας προς τις τουρκικές ΕΔ για απάντηση επί του πεδίου, δηλαδή εκστόμισε ένα επιπλέον CASUS BELLI.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις καθημερινές ψευδείς ανακοινώσεις της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία μέσω της ιστοσελίδας κατηγορεί την Ελλάδα για καθημερινές προωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, θεωρώντας ότι κανείς στον κόσμο αυτό δεν γνωρίζει από πού ξεκινούν οι βάρκες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. 

Επιπλέον το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει τα κατεχόμενα ως κατ’ ουσία 82η επαρχία της Τουρκίας περιλαμβάνοντας στο καθημερινό δελτίο δραστηριοτήτων συλλήψεις παράνομα εισερχομένων προσώπων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για τα κατορθώματα, τα ψεύδη και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας μόνο για το χρονικό αυτό διάστημα των 7 περίπου μηνών, αλλά κάναμε μια επιλογή μικρού αριθμού (20) από αυτά.

Εάν δεν συζητήσουμε αυτά ποιος ο λόγος των διερευνητικών επαφών, εκτός από το να ξεπλένουμε την εικόνα της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς οργανισμούς ;

https://www.militaire.gr/diereynitikes-me-mparaz-prokliseon-epi-8-mines-ti-echei-anechthei-i-ellada/