“ΔΕΘ εκείνα τα χρόνια”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Στράτου Σιμιτζή

Η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ έννοιες ταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η ΔΕΘ με τη μορφή της έκθεσης-εμποροπανήγυρης, εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926, από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννη Δροσόπουλο και Γεωργίας Γεώργιο Νάκο, παρουσία του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας Αχιλλέα Αλευρά

Εκείνη η έκθεση-εμποροπανήγυρης πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε βασικό οικονομικό πυλώνα της Θεσσαλονίκης όπως και της οικονομίας στην Ελλάδα. Εμπνευστής και πρωτεργάτης ο Νικόλαος Γερμανός από τον Βάβδο Χαλκιδικής με σπουδές στην Αθήνα και Γερμανία, καθηγητής φυσικής ιστορίας, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής σε δύο περιόδους και δημοτικός σύμβουλος στον Δημο Θεσσαλονίκης

Η πρώτη λειτουργία της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως-ο χώρος μπροστά από το Γ΄Σώμα Στρατού, ενώ από το 1937 λειτουργεί στο χώρο που κατέχει σήμερα. Σε ένα πρώτο στάδιο η ΔΕΘ συνδύαζε την εμπορική και την ψυχαγωγική μορφή ήταν εμποροπανήγυρης. Οι Θεσσαλονικείς, από την πρώτη κιόλας λειτουργία της συνδέθηκαν άρρηκτα με τη ΔΕΘ, την αγάπησαν και ήταν ένας εξελισσόμενος θεσμός απόλυτα δικός τους.

Με τον καιρό η ΔΕΘ γιγαντώθηκε και καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της τρεις εβδομάδες επίσημη με πολλές παρατάσεις, η καρδιά της Ελλάδος χτυπούσε στη Θεσσαλονίκη. Ηταν το επίκεντρο της χώρας-οικονομικό πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό αλλά και πολιτικό.

Kατά τις βραδινές ιδίως ώρες η ζωή της πόλης μεταφερόταν στη ΔΕΘ.

Διεθνείς ατραξιόν, καλλιτεχνικά συγκροτήματα ψυχαγωγίας, ακροβατικά που έκοβαν την ανάσα, και ο περίφημος γύρος του θανάτου στο τεράστιο λούνα πάρκ. Και μετά από τα περίπτερα που παρουσίαζαν την πρόοδο και την ανάπτυξη της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας, μια μαύρη μπύρα fix και σάντουιτς με λουκάνικο φρανκφούρτης. Κόσμος, κοσμοπλυμμύρα, λαοθάλασσα επισκεπτών. Πούλμαν και λεοφωρεία από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Τα ξενοδοχεία, τα κέντρα ψυχαγωγίας με κάθε είδους φαγάδικα γεμάτα.

Τα Τραμ έβαζαν και τρίτο βαγόνι για να εξυπηρετειθεί το κοινό. Μία κατάσταση που δεν περιγράφεται.

Δεθ και πολιτισμός

Υπό την αιγίδα της ΔΕΘ οργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού πού προσέγγιζαν μεγάλο πλήθος ενδιαφερομένων και ανέδειξαν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής και καθιέρωσαν εξαιρετικές επιτυχίες τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο ελληνικο τραγούδι.

ΔεΘ και μέσα επικοινωνίας

Η ΔΕΘ κατά ένα τρόπο συνδέθηκε με την τηλεόραση μία και στο περίπτερο της ΔΕΗ το 1960 λειτούργησε πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός. Χωρίς άλλο, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος της ελληνικής τηλεόρασης.

Όμως στο χώρο της ΔΕΘ φιλοξενήθηκε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός-ράδιο Τσιγγιρίδη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια που για πολλά χρόνια πριν ενταχθεί στο Εθνικό δίκτυο ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη συνοψίζοντας δυναμική συμμετοχή της ΔΕΘ, στην τηλεόραση και τα ερτζιανά.

Με την αλλαγή του Νομικού καθεστώτος και της επωνυμίας σε Helexpo ΔΕΘ, το ύφος της έκθεσης διαφοροποιήθηκε σημαντικά και έδωσε βαρύτητα και πρώτο ρόλο στο εμπορικό, επιχειρηματικό μέρος. Aσχέτως, όμως, αν η επωνυμία σήμερα είναι Helexpo- ΔΕΘ και το ύφος της έχει αλλάξει, οι παλιοί Θεσσαλονικείς που συνδέθηκαν άρρηκτα με τη ΔΕΘ θα ζουν με τις αναμνήσεις και τη νοσταλγία εκείνης της εποχής.

Τα περίπτερα, εκθετήρια των προϊόντων της ανάπτυξης και προόδου, το λούνα παρκ, τους ατρόμητους ακροβάτες, τον γύρο του θανάτου, την μαύρη μπύρα και τα λουκάνικα φρανκφούρτης, το φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού και του ελληνικού κινηματογράφου. Τις μεταμεσονύκτιες συζητήσεις στο Ντο-Ρε και το καλλιτεχνικό δυναμικό που μετακόμιζε στην Θεσσαλονίκη. Τέλος θα θυμούνται με νοσταλγία εκείνη την πρώτη γνωριμία, την ελληνική τηλεόραση του πρώτου πειραματικού σταθμού τηλεόρασης που φιλοξενήθηκε στην ΔΕΘ. Γιατί η ΔΕΘ είναι κομμάτι της Θεσσαλονίκης και για στους Θεσσαλονικείς, πρόκειται για προσωπική υπόθεση.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα