Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Ο Τζόρτζ Τσούνης, πάνω, απ’ όλα θα είναι ο πρέσβης της Αμερικής… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή την τελική πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα: Θα είναι ο Τζόρτζ Τσούνης.

Είναι ήδη γνωστό από τα πολλά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν, ότι πρόκειται για ένα καλό επιχειρηματία με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ασχολείται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι επίσης και πασίγνωστο μέλος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με έντονη δράση στα κοινωνικά δρώμενα της Ομογένειας. Και βοηθά για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Θεωρείται, έπισης, ένας εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του κ. Μπάιντεν καθώς έχει ενισχύσει τις εκλογικές του εκστρατείες εδώ και αρκετά χρόνια.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ματίνα Παπαδέα.

Σημείωσε σχετικά:

Πριν αναλάβει το δύσκολο έργο του Αμερικανού πρέσβη πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου θα “ανακριθεί” από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον ηγέτη της μειοψηφίας Τζιμ Ριτς και άλλους γερουσιαστές.

Ενώ την επιλογή του κ. Μπάιντεν υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Μενέντεζ, πάντα η “ανάκριση” είναι μία δύσκολη διαδικασία καθώς οι ερωτήσεις αφορούν δύσκολα θέματα στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσούνης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου εκπαιδεύεται, τρόπος του λέγειν, από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τα σημερινά δεδομένα, και εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, ο νέος πρέσβης αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ίσως και αργότερα, διότι -ακόμα και αν εγκριθεί- μπορεί να “παγώσει” ο διορισμός του από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, στο πλαίσιο του πολέμου τους εναντίον της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μέχρι τότε, παραμένει ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που έχει πια συνδέσει το όνομα του με την Ελλάδα, καθώς πέραν των καθηκόντων του ως αντιπροσώπου της Αμερικής, έχει εξελιχθεί σε διαφημιστή της χώρας μας στο εξωτερικό. Εκατοντάδες φωτογραφίες του από διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν δημοσιευθεί στα κοινωνικά δίκτυα και γενικά στο Διαδίκτυο.

Σε ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο Twitter, το οποίο αναφέρεται στο τέλος της καριέρας του ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ απάντησε «δεν έχω τελειώσει ακόμα», εννοώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο κ. Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης, όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά φίλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Βεβαίως θα χρειαστεί να ασχοληθεί με σοβαρά διπλωματικά ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και εκεί είναι που θα κριθεί. Και βασικό του, αν θέλετε, «προτέρημα» είναι ότι διατηρεί μία ισχυρή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που χαίρονται για το διορισμό του -και καλά κάνουν, διότι είναι ένας από εμάς ο Γιώργος- πως θα είναι ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα και πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Δεν θα είναι ο πρέσβης της Ομογένειας στην Ελλάδα. Οπότε, μερικές φορές θα χρειαστεί να είναι και δυσάρεστος.

Όμως, είναι και τυχερός -εάν εγκριθεί: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο τους, παρά ποτέ, και δεν προβλέπεται οποιαδήποτε “οπισθοδρόμηση”. Αντίθετα. Οπότε θα μπορεί να καυχηθεί στο τέλος της θητείας του, ότι πήρε τη σκυτάλη από τον Τζέφρι Πάιατ και την πήγε ακόμα πιο μακριά. Είναι στο χέρι του να το πετύχει…

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τα μέλη μίας μεγάλης ομάδας Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Δένδιας θα υπογράψει και την αμυντική συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Βεβαίως, αυτή η συμφωνία δεν θα έχει σχέση με αυτή που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Δηλαδή δεν θα είναι τόσο ισχυρή. Μένει, βεβαίως, να δούμε την επιστολή του κ. Μπλίνκεν που θα συνοδεύει τη συμφωνία.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια γίνεται εν μέσω των απειλών της Τουρκίας, που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην Ουάσιγκτον. Όμως, θεωρώ ότι η Αμερική δεν έχει πια την απαιτούμενη επιρροή για να αλλάξει τις όποιες διαθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν δεν ακούει κανένα…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Ο Τζόρτζ Τσούνης, πάνω, απ’ όλα θα είναι ο πρέσβης της Αμερικής… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα