Γράφει ο Δρ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Αλήθεια, γιατί πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αλβανία και τα ΣκόπιαΤόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και η σημερινή δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ένθερμα την είσοδο των ανωτέρω δύο χωρών, όπως … και της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δεν μας εξηγούν όμως δύο προφανείς ερωτήσεις: Πρώτον γιατί, και δεύτερον τί μας δίδουν γι’ αυτή την συναίνεση αλλά και υποστήριξη.

Ας ξεκινήσουμε με την Αλβανία. Κατ’ αρχάς πληροί η χώρα αυτή τους πλέον στοιχειώδης κανόνες; Δυστυχώς, ο Αλβανικός λαός είχε την ατυχία να κυβερνάται από δύο αδίστακτους πολιτικούς: τον Μπερίσα και τον Ράμα. Τα ναρκωτικά ανθούν και η διαφθορά βασιλεύει. Ως προς την συμπεριφορά τους προς την Ελλάδα, θα την ονόμαζα εχθρική και απαράδεκτη. Η Ελληνική μειονότις υποφέρει και τα κτήματά της καταλαμβάνονται από το Αλβανικό κράτος ή δικούς του επιχειρηματίες με κάθε δόλιο τρόπο. Τα γεγονότα στην Χειμάρρα είναι πρόσφατα. Αλλά και το πλέον απλό και ανθρωπιστικό καθήκον. Την συλλογή και ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που θυσιάστηκαν στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας τους Ιταλούς, αλλά και Αλβανούς συνοδοιπόρους. Τόσα χρόνια, τόση συζήτηση, τόση υπόσχεση, τόση γραφειοκρατία. Αποτέλεσμα εκκρεμές! 

Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Ισχυρίζεται ο κος Ράμα ότι υπάρχουν διαφορές, ότι υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης, ότι οφείλουμε στους Τσάμηδες, που συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς για αυτόνομη Τσαμουριά. Και διαδίδουν τον στόχο τους για τη μεγάλη Αλβανία που περιλαμβάνει … τουλάχιστον την Ήπειρο και κάτω από την Αμφιλοχία.

Και ως προς το περίφημο πρόβλημα καθορισμού “θαλασσίων ζωνών”, ήτοι τον καθορισμό της ΑΟΖ, την συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις επί Καραμανλή – Μπερίσα, αντί να την επικυρώσουν ως είχαν υποχρέωση, μας κάνει ο Ράμα την …μεγαλοδωρία να την παραπέμψει στην Χάγη! Πότε; Οψόμεθα! Ελπίζω να μην ζητά και …πρόσθετα ανταλλάγματα, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τον απόλυτο εξευτελισμό.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τις σχέσεις της Αλβανίας του Ράμα με την Τουρκία του Ερντογάν. Αδελφική σχέση!!! Τζαμιά, νοσοκομεία από τον Ερντογάν, βάσεις, παραχωρήσεις από τον Ράμα. Κάτι ακούγεται και για Τουρκικά drones! Να φέρει αργότερα και Bayraktar στα σύνορά μας για να μας περικυκλώσουν οι Τούρκοι από παντού!

Όχι. Φτάνει πια. Δεν έχουμε διαφορές με την Αλβανία. Έχουμε δικαιώματα. Οφείλουν και απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις τους στην Ελληνική μειονότητα, και επιτέλους άμεση τιμωρία των δολοφόνων του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Και ένα και ένα κάνουν δύο: Ράμα ή με μας και στην Ε.Ε. ή με τους Τούρκους και έξω. Και τα δύο, μαγικά, δεν γίνονται. 

Ας έρθουμε και στους φίλους Σκοπιανούς και τον Αξιότιμο κο Ζάεφ. Σαν πολύ αέρα δεν πήρες φίλε του Νίκου και του Αλέξη; Υποχωρήσαμε, κάκιστα, σε πιέσεις Γερμανών και Αμερικάνων και υπογράψαμε τις Πρέσπες. Και δεχθήκαμε ότι είστε … Μακεδόνες – όσο εγώ είμαι Βιετναμέζος – ότι η γλώσσα σας είναι …Μακεδονική – που εγώ που ξέρω λίγα Ρωσικά την καταλαβαίνω – και ένα σωρό άλλες υποχωρήσεις. Δεν σου φθάνανε αυτά κε Ζάεφ, γιατί δεν την τηρείς την συμφωνία; Γιατί με την πρώτη ευκαιρία κάνεις τα κουτοπόνηρά σου; Χαρτάκια στα Αγάλματα – αναλαμβάνω εγώ να στα κατεβάσω χωρίς αμοιβή – χάρτης μέχρι τον Όλυμπο. Βιβλία ότι φθάσατε ως την Ινδία και τελευταία η Εθνική σας ομάδα με Μακεδονία σκέτο νέτο.

Και σούρταφερτα με τον Ερντογάν, να μην υστερήσεις ως προς τον Ράμα. Μπράβο, μπράβο! 

Και ερωτώ αυτούς που ψήφισαν τη συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο: Τί λέτε τώρα, μετά από τρία χρόνια;  Μήπως κάνατε λάθοςΜήπως έχετε στο βάθος της καρδιάς σας, του μυαλού σας, μία μικρή τύψη;

Και θυμάμαι ένα …επιχείρημα υπέρ της … συμφωνίας. Ότι ξοδεύουμε πολύ διπλωματικό κεφάλαιο ασχολούμενοι με το Σκοπιανό! Και τώρα τί κάνει ο Δένδιας που ψάχνει τον Οσμάνι και ανέχεται τις γελοίες δικαιολογίες του;

Και θα κλείσω με ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, ο οποίος ανέλυε την δυνατότητα κατάργησης ή αναθεώρησης της συμφωνίας των Πρεσπών, συνάντησα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ρώτησα: «Τους δώσαμε εθνικότητα, γλώσσα, εισδοχή στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Τί πήραμε;» Και ο Ευάγγελος απήντησε μονολεκτικά: «Τίποτα».

Πρέπει όπως επιτέλους να μάθουμε. “Όποιος δίνει χωρίς να παίρνει δεν χάνει μόνον ότι δίνει, χάνει και τον σεβασμό αυτών που τα παίρνουν”. Κοινώς “μας φτύνουν”. Αυτοί μας φτύνουν και εμείς το δεχόμαστε;

Παρόμοια και χειρότερα τα πράγματα με την Τουρκία. Εκεί μας ζητάει ο Σουλτάνος να του παραχωρήσουμε την ΑΟΖ και τα χωρικά μας ύδατα για …ένα ήσυχο καλοκαίρι!

Καζάν-Καζάν Μεγάλε Σουλτάνε.

https://www.militaire.gr/quot-giati-prepei-na-ginoyn-meli-tis-ee-alvania-kai-skopia-quot-rota-to-pr-emfietzogloy/