Γιατί πέθανε από κορωναϊό ο Κόλιν Πάουελ αν και πλήρως εμβολιασμένος; Το υποκείμενο νόσημα και οι αντιεμβολιαστές που καραδοκούν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ πέθανε χθες Δευτέρα από επιπλοκές του Covid-19.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος, ήταν  84 ετών και είχε πολλαπλό μυέλωμα, μια μορφή  καρκίνου του αίματος .

Οι αξιωματούχοι της Υγείας στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι αρνητές  των εμβολίων θα εκμεταλλευθούν τον θάνατο του Πάουελ για να υποστηρίξουν ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

“Αν μπορεί να πεθάνεις ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, γιατί να το κάνεις;”

Ποια είναι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση;

Η Ιατρική Αναλύτρια του CNN Δρ. Leana Wen,καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης υγείας στο George Washington University Milken Institute School of Public Health απάντησε σε αυτό ΄και άλλα ερωτήματα του CNN.

CNN: Όταν βλέπουμε εμβολιασμένα άτομα να πεθαίνουν από τον Covid-19, πώς εξηγείτε ότι αξίζει να κάνουμε το εμβόλιο;

Δρ Leana Wen: Πρέπει να ξεκινήσουμε με από το τί λέει  επιστήμη και τι δείχνει η έρευνα. Τα εμβόλια Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη ασθενειών και ιδιαίτερα σοβαρών ασθενειών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα θετικών τεστ για Covid-19 κατά έξι φορές και την πιθανότητα θανάτου κατά 11 φορές .

Αυτό σημαίνει ότι εάν εμβολιαστείτε, έχετε έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθετε Covid-19 από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί. Και έχετε 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνετε από τον Covid-19 σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Ωστόσο, τα εμβόλια Covid-19 δεν σας προστατεύουν 100%. 

Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει, απλώς  καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί ή ότι δεν πρέπει να το κάνετε.

CNN: Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα από τον Covid-19, παρά τον εμβολιασμό;

Wen : Ναι, και με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι πιο πιθανό να υποστούν σοβαρές επιπλοκές και να πεθάνουν μετά από σημαντικές λοιμώξεις. Αυτοί που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι άτομα με ανοσοκαταστολή. Η ύπαρξη πολλαπλού μυελώματος τοποθετούσε τον στρατηγό Πάουελ σε αυτήν την κατηγορία και, πέραν της  ηλικίας του, προσέθετε περισσότερες πιθανότητες κινδύνου.

 Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτείνονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

. Τον Αύγουστο, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας συνέστησαν στα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, τα οποία είχαν κάνει τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, να λάβουν μια τρίτη δόση του εμβολίου.

Προειδοποίησαν ότι ακόμη και με την πρόσθετη δόση, τα άτομα με ανοσοκαταστολή πρέπει να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σοβαρές επιπλοκές.

CNN: Τί άλλο  θα λέγατε σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

Wen: Θα τους ζητούσα να σκεφτούν άλλες πτυχές της ιατρικής. Ας πούμε ότι κάποιος έχει καρδιακή νόσο. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικά – τίποτα δεν είναι. Επειδή κάποιος μπορεί να καταλήξει με έξαρση της νόσου του και στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν αξίζει να ληφθούν.

Ή ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα πρόληψης. Ας πούμε ότι κάποιος που ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και ασκείται πολύ καταλήγει ακόμα με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή και η άσκηση δεν είναι καλές. Σημαίνει απλώς ότι μπορείτε να κάνετε όλα τα σωστά βήματα για να αποτρέψετε μια ασθένεια, αλλά μερικές φορές ακόμα θα μπορούσατε να πάρετε την ασθένεια.

Με πληροφορίες από CNN

Γιατί πέθανε από κορωναϊό ο Κόλιν Πάουελ αν και πλήρως εμβολιασμένος; Το υποκείμενο νόσημα και οι αντιεμβολιαστές που καραδοκούν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα