Γερμανικός Τύπος: Ο Ζάεφ ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο της ονομασίας -Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τον Τσίπρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic

Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο.

Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

«Πυρετός» διαβουλεύσεων και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί το ευαίσθητο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Αν σημειωθεί πρόοδος θα υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου στο Νταβός. Μέχρι τότε, θα έχει προηγηθεί η επικοινωνία των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (Βασιλάκη-Ναουμόφσκι) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Η κυβέρνηση σε μίνι-υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε ότι είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, εντός του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σύνθεση ονομασία», ενώ ο Πάνος Καμμένος έδειξε να βάζει «νερό στο κρασί του».

Στη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Παππάς.

Ελαφριά στροφή από Καμμένο

Η προσοχή όλων ήταν κυρίως στραμμένη στον Πάνο Καμμένο, αφού ο κυβερνητικός εταίρος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την σύνθετη ονομασία και την χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ωστόσο, μετά το μίνι υπουργικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι η διαφωνία του παραμένει, λέγοντας ότι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι «μια πάγια εθνική θέση» αλλά άνοιξε «παράθυρο» να συμφωνήσει με μία σύνθετη ονομασία, καθώς ανέφερε πως για το θέμα υπάρχουν δύο «αποφάσεις-σταθμοί»: της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 αλλά και αυτή του Βουκουρεστίου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» την θέση που υιοθετήθηκε στην Αθήνα το 2007 για «σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις», ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου, επανέλαβε δύο φορές πως «έχει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά», προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την πως «μου εναποθέτει τις ελπίδες της παρατάξεως γιατί είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι θα ψηφίσω εγώ».

Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για όλες τις ως τώρα διεργασίες και επαφές με την γειτονική χώρα, στο μίνι υπουργικό.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου εξέφρασε την εκτίμηση πως «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις».

«Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, που υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μία συνεννόηση «με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή χαράχθηκε στο Βουκουρέστι από τον Καραμανλή

O Kυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί στην κινητικότητα που διαφαίνεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η ΝΔ θα το πράξει όταν η κυβέρνηση έχει επίσημη θέση, όπως ξεκαθάρισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραχωρώντας συνέντευξη για την ιστοσελίδα capital, στον δημοσιογράφο Μανώλη Καψή, υποστήριξε πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί επί της λεπτομέρειας, όταν το ίδιο κάνει και επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ηταν αρνητικός στο να μιλήσει για κάτι περισσότερο μέχρι να διαφανεί αν η εθνική γραμμή που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι «αποτελεί πλαίσιο και των δυο κυβερνητικών εταίρων».

Στην ερώτηση ότι θα είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας…Θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα», πρόσθεσε.

«Οσο παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η ΝΔ να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια», παρατήρησε ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή».

Στην ερώτηση για το αν θα συναινέσει η κυβέρνηση σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η κυβέρνηση».

Κίνημα Αλλαγής: Η διγλωσσία της κυβέρνησης υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι «στέκεται σταθερά στην Εθνική Γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Προσθέτει ωστόσο ότι «η διγλωσσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Το Κίνημα Αλλαγής «με αίσθημα ευθύνης θα τοποθετηθεί όταν η Κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της». Και επισημαίνει ότι «η οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτή την φάση, δεν συνιστά υπεύθυνη στάση».

Ενωση Κεντρώων: Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή

«Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή», τονίζει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει «Αν νομίζουν, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν το όνομα, θα συνδέσουν το όνομα τους με ένα στίγμα ανεξίτηλο και αθεράπευτο ισόβια».

«Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα, ότι αν δεν ψηφίσει και ο Καμμένος την παραχώρηση του ονόματος, δεν δίνουν και οι ίδιοι ψήφο. Αν συνεχίσουν τα μισόλογα φανερώνουν, ότι στηρίζουν κατ΄ ουσία τον Τσίπρα και φοβούνται τις εκλογές», επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων στη συνέχεια, ενώ κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «Το κάθε κόμμα πρέπει να πάρει υπεύθυνη θέση γιατί μισόλογα και ήξεις, αφήξεις, δεν είναι τίμια στάση απέναντι στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα».

ΚΚΕ για Σκόπια: Αδιέξοδη πολιτική η εμμονή στην ονοματολογία

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική». Αυτό τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα», απαντώντας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την ονομασία της πΓΔΜ.

«Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε – συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας – με συνέπεια ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων – που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί – και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα».

Πηγή: Γερμανικός Τύπος: Ο Ζάεφ ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο της ονομασίας -Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τον Τσίπρα | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα