Γαλλικό ινστιτούτο IFRI: Ζωτικής σημασίας η βάση drones στα κατεχόμενα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Έκθεση IFRI: Ζωτικής σημασίας η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο
Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ο στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος του βορείου τμήματος της Κύπρου, αναφέρει σε μακροσκελή ανάλυσή του το γαλλικό ινστιτούτο για εξωτερικές υποθέσεις IFRI.  Η έκθεση κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2021, μια ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και σ’ αυτή παρουσιάζεται αναλυτικά η δράση της Τουρκίας και κυρίως τις ενέργειές της επί του εδάφους, τις οποίες συνοδεύει και με αποκαλυπτικές φωτογραφίες από δορυφόρο.

Στις 20 Ιουλίου 2021, αναφέρει το IFRI, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασε μαζί με τον Ερσίν Τατάρ «την 47η επέτειο της επιχείρησης Αττίλα – την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 37% του νησιού από τον τουρκικό στρατό».

Το γαλλικό ινστιτούτο σημειώνει πως «υποστηρίζοντας την τελική διαίρεση του νησιού,  η Τουρκία εδραιώνει την κυριαρχία της στη βόρεια Κύπρο ενισχύοντας τη συνεργασία με τον υφιστάμενο καθεστώς μέσα από μια σειρά ενεργειών επί του εδάφους». Το IFRI υπογραμμίζει πως «η διεθνής κοινότητα παραμένει σχετικά παθητική απέναντι στη δυναμική που αναπτύσσει η Τουρκία» που κατά το γαλλικό ινστιτούτο καταδεικνύει και μια αποτελεσματικότητα στην τουρκική εξωτερική πολιτική στην μετά Νταβούτογλου εποχή.

Στην έκθεση του IFRI τονίζει πως μετά την αποτυχία των συνομιλιών στη Γενεύη τον Απρίλη του 2021 η Τουρκία εγκατέλειψε την ιδέα της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης οντότητας στο βόρειο τμήμα του νησιού» αναφέρεται στην έκθεση. Για το άνοιγμα των Βαρωσίων σημειώνεται πως στόχος της Τουρκίας είναι «η παγίωση της διαίρεσης του νησιού». Στόχος της Τουρκίας, αναφέρεται, είναι η μετατροπή των Βαρωσίων σε τουριστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μέσα από ένα οικονομικό σχέδιο υπό τουρκική υποστήριξη.

Εκτενείς αναφορά γίνεται και στο θέμα της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο υπογραμμίζοντας πως «αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της τουρκικής προσπάθειας για εδαφικό έλεγχο της βόρειας Κύπρου». Η θέση των Τούρκων ότι τα ντρόουνς είναι για σκοπούς επιτήρησης των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην περιοχή, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από δορυφόρο οι επί του εδάφους ενέργειες της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το γαλλικό ινστιτούτο «τα συγκεκριμένα ντρόουνς εάν εξοπλιστούν αποτελούν ζωτικής σημασίας αντικείμενο τα οποίο έχει στα χέρια του και διαχειρίζεται ο τουρκικός στρατός». Γίνεται δε αναφορά στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από γειτονικές χώρες για τη σύσταση και λειτουργία βάσης ντρόουνς στο Λευκόνοικο. Ενώ σημειώνονται και οι αναφορές σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης για αναβάθμιση της συγκεκριμένης βάσης ώστε να μπορούν να σταθμεύουν και μαχητικά αεροσκάφη F-16, χωρίς να χρειάζεται αν υπάρχει συνεννόηση με το ΝΑΤΟ.

Αναφορά γίνεται και στο θέμα της δημιουργίας ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο και σημειώνεται η παρουσίαση το 2019 σχετικής μελέτης για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο λιμάνι της κατεχόμενης πόλης κατά τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενούνται πολεμικά πλοία.

 

 

Πηγή: Φιλελεύθερος
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα