ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ: Γιατί πάει ο Μητσοτάκης στην Κίνα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Οι παλαιότεροι θυμούνται την ιστορική επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη δεκαετία του ΄70, στην Κίνα. Έγινε αμέσως μετά την διπλωματία του… Πινγκ Πονγκ του Ρίτσαρντ Νίξον, τότε που ακόμα οι Κινέζοι ήταν προσηλωμένοι στο κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Τότε που λόγω της ενδυμασίας τους δύσκολα ξεχώριζες στον δρόμο τον Κινέζο από την Κινέζα. Ήταν εντυπωσιακές οι εικόνες των κινέζων με τα ποδήλατα στους δρόμους, όπως εντυπωσιακή ήταν και η αιθαλομίχλη που τότε σκέπαζε τον ουρανό του Πεκίνου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπορεί τότε να μην έπαιξε (το διπλωματικό) Πινγκ Πονγκ, αλλά ενθουσιάστηκε με την φιλοξενία των Κινέζων, την τεχνολογία τους και την εργασιακή πειθαρχία τους. Είχε μακρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Χουά Κούο Φενγκ και τον αντιπρόεδρο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Οι θέσεις των δύο πλευρών συνέκλιναν στην υπεράσπιση των προϋποθέσεων για τη διατήρηση της ειρήνης και την καταδίκη του «ηγεμονισμού», που απειλούσε να διαταράξει τη διεθνή ισορροπία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον κινάζο Πρόεδρο Χουά Κούο Φενγκ

Η επίσκεψη είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, τόση που αμέσως άνοιξαν οι πρώτες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στα επίσημα γεύματά τους οι Κινέζοι μπορεί να πρόσφεραν στην ελληνική αντιπροσωπεία χοιρινό, ή πάπια (η περιβόητη πάπια του Πεκίνου), γαρίδες αλλά και jelly fish (που οι περισσότεροι το πέρασαν για κινέζικη… μακαρονάδα), ωστόσο οι Κινέζοι έδειξαν ιδιαίτεροι ενδιαφέρον για το ελληνικό λάδι, τις ελιές, το κρασί τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια. Μια νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις άνοιγε, που συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια. Από τότε άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν το Πεκίνο.

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να αναχωρήσει (εάν δεν είχε ήδη αναχωρήσει) για το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Θα είναι σύντομη επίσκεψη (θα επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή) , αλλά αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Να σημειώσω ακόμα πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

ΠΗΓΗ: BHMA – ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα