Βασίλης Κόντης: Γιατί δεν κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος στην Χιμάρα από το κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Βασίλειου Κ’οντη, Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ
Στην Αλβανία δεν είχε γίνει ποτέ αγροτική μεταρρύθμιση. Όταν έπεσε το καθεστώς του Χότζα, ο Ραμίζ Αλία (ο οποίος και αυτός ήταν φυσικά καθεστωτικός) πέρασε τον νόμο 7501 με τον οποίο και η αγροτική γη θα περνούσε στα χέρια του Αλβανικού λαού. Παρεμπιπτόντως δεν άφηναν τίποτα στους «πρώην ιδιοκτήτες», εν αντιθέσει με άλλες βαλκανικές πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που άφηναν έναν αριθμό στρεμμάτων στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε κεντρικά αλλά κάθε κοινότητα θα αποφάσιζε για τον τρόπο διανομής της γης. Για την περιοχή της Κορυτσάς που γνωρίζω το θέμα από πρώτο χέρι, κοινοτάρχες από τα γύρω χωριά χρησιμοποίησαν τον νόμο, ώστε να μοιράσουν οικόπεδα μέσα στην Κορυτσά στους ίδιους και στα μέλη της οικογένειάς τους.
Οι Χιμαριώτες επειδή κάποια από τα χωριά τους είναι παραθαλάσσια, μοίρασαν και την γη της παραλίας, ως αγροτική, γη που αποτελεί κομμάτι της περιζήτητης σήμερα Αλβανικής Ριβιέρας. Οι Χιμαριώτες δηλώνουν πως δεν υπήρξε κάποιος Αλβανός μπέης στην περιοχή και πως η γη αυτή ανήκε στην κοινότητα και στην εκκλησία πριν από το 1945. Καλώς έπραξαν και η γη της Χιμάρας πέρασε στα χέρια της ελληνικής μειονότητας.
Ο Μπερίσα μετά από δύο χρόνια μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, τροποποίησε τον νόμο 7501, ώστε να εξαιρεθούν ρητά όλες οι τουριστικές περιοχές από το πεδίο εφαρμογής του. Έτσι όλη η παραλία της Αλβανίας παρέμεινε στα χέρια του κράτους. Όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που είχαν εκδώσει οι Χιμαριώτες κατέστησαν άκυροι και από τότε άρχισε ο πόλεμος της μειονότητας με τον Μπερίσα.
Όσο αφορά το σήμερα στην Χιμάρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι δύο. Ο γνωστός Διονύσιος-Φρέντυ Μπελέρης που κατεβαίνει με τον συνασπισμό των Σαλί Μπερίσα-Ιλίρ Μέτα και ο νυν δήμαρχος Γιώργο Γκόρο ( που έχει και ελληνική υπηκοότητα από το 2014) που εκλέγεται ανελλιπώς από το 2011 με την παράταξη του Ράμα.
Το πρόβλημα είναι πως οι Αλβανοί κατάφεραν να διασπάσουν την ελληνική μειονότητα και να την εντάξουν στα δικά τους πολιτικά κόμματα. Σήμερα έχουν να επιλέξουν μεταξύ Μπερίσα και Ράμα. Το δικό μου ερώτημα είναι γιατί η ελληνική εθνική μειονότητα της Χιμάρας, ανέκαθεν η πιο δυναμική από όλες στην Αλβανία, δεν κατεβάζει δικό της ανεξάρτητο υποψήφιο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος νομικός περιορισμός-φραγμός από τον αλβανικό εκλογικό νόμο ή αν υπάρχει κάποια διαμάχη μεταξύ των μελών της μειονότητας.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα