Βαριές κουβέντες από Ρ.Τ.Ερντογάν για διανοητική κατάσταση Τ.Μπάιντεν – Οργή για F-35 και παρουσίαση του μαχητικoύ MMU

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βαριά υπονοούμενα για την διανοητική κατάσταση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζόε Μπάιντεν ξεστόμισε ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ.  Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Συνεργάστηκα; πολύ καλά με προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, αλλά εδώ υπάρχει πρόβλημα αντίληψης».

Και ζήτησε πίσω τα λεφτά για τα F-35 τα οποία οι ΗΠΑ παρακρατούν, ενώ την ίδια στιγμή η Turkish Aerospace ανακοίνωσε την οριστική διαμόρφωση του εγχώριας παραγωγής μαχητικού 5ης γενιάς, που πλέον το κωδικοποιούν ως MMU.

https://youtu.be/H3ES36hbgYU

Όλη η δήλωση του Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό, να μας επιστρέψουν τα λεφτά.Ή να μας δώσουν τα αεροπλάνα. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε εδώ.

Οι ΗΠΑ το θέμα αυτό πρέπει να το τοποθετήσουν στη σωστή βάση και στη διεθνή διπλωματία και στις σχέσεις μας».

Και ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών 5ης γενιάς από άλλη χώρα, σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα των F-35, παράλληλα με την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού: «Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω.

Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”.

Εσείς δεν μου δίνετε τους Patriot, και μετά όταν πάρουμε τους S-400 μας λέτε “γιατί αγοράσατε τους S-400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την άμυνα της».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. «Έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Δεν υπάρχουν επιτροπές, θα συναντηθούμε οι δυο μας. Δεν θα συζητήσουμε μόνο το Ιντλίμπ αλλά και τις σχέσεις Ρωσίας- Toυρκίας και τη Συρία.

Εκεί, χωρίς να έχουμε τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Ρωσίας-Toυρκίας.

Διότι στην περιοχή η Ρωσία και η Τουρκία είναι δυο σημαντικές χώρες. Κι όταν λέω δυο χώρες πρέπει να πω πως στις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποιο λάθος. Στο τέλος του μήνα θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν και θα μπούμε σε μια διαφορετική και πιο ισχυρή εποχή». 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εισέρχεται στην τελική φάση σχεδιασμού του δικού της μαχητικού 5ης γενιάς, το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το πρώτο εξάμηνο του 2022 για να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023 στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Μάλιστα άλλαξε η κωδική ονομασία του και από TF-X, πλέον το ονομάζουν MMU και το οποίο ενσωματώνει τεχνολογίες από ρωσικές, γαλλικές και βρετανικές βιομηχανίες.

Το τουρκικό μαχητικό, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην έκθεση Teknofest στην Κωνσταντινούπολη που ολοκληρώθηκε σήμερα, θα έχει μήκος 21 μέτρα, εκπέτασμα 14μ. και ύψος 6 μ.

Θα προωθείται από δύο κινητήρες ώσης 29.000 λιβρών ο καθένας (29.000 λίβρες  παράγει και  ο F-100-PW-129 των F-16 Βlock 52+ της ΠΑ), θα αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 1,8 Μach θα έχει επιχειρησιακό υψόμετρο 59.000 ποδών και θα μπορεί να επιτυγχάνει μεγίστη πτερυγική φόρτιση +9g και ελάχιστη -3,5g.

Στα ηλεκτρονικά του θα έχει ραντάρ AESA και ένα εντυπωσιακό οπλικό φορτίο

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι το μαχητικό θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα IRFS το οποίο θα περιλαμβάνει ραντάρ τεχνολογίας AESA ολοκληρωμένο με  σύστημα αυτοπροστασίας.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες του προπλάσματος της τελικής διαμόρφωσης του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς και του οπλισμού του:

 

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/1019869_mmu-toyrkiko-mahitiko-tf-x-allaxe-onoma

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα