Αποκλειστικά υπεύθυνος για το φιάσκο της Εθνικής ο Βασιλακόπουλος -Ο Σκουρτόπουλος και όλα τα λάθη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έβαλε «τέλος» στα όνειρα της πριν καν πλησιάσει στις «8» καλύτερες ομάδες του Μουντομπάσκετ 2019.

Διότι δεν δικαιούταν να είναι ανάμεσα στις 8 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου μπάσκετ. Δεν έδειξε κάτι τέτοιο από την 1η Σεπτέμβρη που ξεκίνησε την πορεία της στα γήπεδα της Κίνας μέχρι και το σημερινό ματς με την Τσεχία. Τι και αν έχει τον MVP του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο στα καλύτερα του, τι και αν έχει τους δύο καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα σε χρονιά φορμαρίσματος, τι και έχει μια μαγιά έμπειρων «μπαρουτοκαπνισμένων» παικτών στο κορυφαίο επίπεδο (Πρίντεζης, Μπουρούσης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Βασιλόπουλος) και παίκτες που βρίσκονται στα καλύτερα παραγωγικά χρόνια τους (Παπαπέτρου, Θ.Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης, Λαρεντζάκης), η Εθνική μπάσκετ έφτασε μέχρι την φάση των «16». Το «ταβάνι» της δεν ήταν για μέχρι εκεί. Δικαίως ο μπασκετικός πλανήτης αναρωτιέται πως η Ελλάδα με Αντετοκούνμπο και τέτοιο ρόστερ με παραστάσεις Euroleague δεν προχώρησε. Δικαίως αναρωτιούνται στις ΗΠΑ πως διαχειρίζεται η Εθνική ομάδα τον Γιάννη και δεν μπορεί να έχει τα οφέλη που πρέπει από τον μεγάλο αστέρα του NBA.

Η Ελλάδα αυτό το «πυρηνικό οπλοστάσιο» μπάσκετ, το άφησε «ανενεργό». Με ευθύνη της. Λόγω της επιλογής-φιάσκο του Γιώργου Βασιλακόπουλου να βάλει τον Θανάση Σκουρτόπουλο ομοσπονδιακό προπονητή. Εναν προπονητή με βιογραφικό: βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ και πρώτος προπονητής σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Πανελλήνιο, Ικαρο Καλλιθέας, Πανιώνιο, Κεραυνό Στροβόλου στην Κύπρο και το Ρέθυμνο. Λίγο πριν μπει στην Εθνική ήταν στον Απόλλωνα Πατρών και τον ΓΣ Λάρισας-Φάρος, την ομάδα που έπαιζε στη Λάρισα και μεταφέρθηκε πια στη Λήμνο. Ότι μπορούσε το έκανε ο προπονητής. Μπορούσε να διαχειριστεί το ρόστερ για τα «παράθυρα» πρόκρισης και να δώσει τελικά την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ 2019. Ως εκεί όμως. Οι περισσότεροι όμως που έχουν γνώση του αθλήματος και των ειδικών καταστάσεων, γνώριζαν ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει ένα τόσο μεγάλο «καράβι» σε μια τέτοια «φουρτούνα» όπως του Μουντομπάσκετ. Και το φοβόντουσαν πριν το Μουντομπάσκετ, δυστυχώς για όλους μας επιβεβαιώθηκαν στα γήπεδα της Κίνας. Όλη η Ευρώπη και ο πλανήτης έχουν περιφερειακό σουτ και κοντούς «δαίμονες», η Ελλάδα «βάφτισε» 2αρια τον Θανάση, τον Παπανικολάου για να επιβιώσει. Διότι όλος ο μηχανισμός του ελληνικού μπάσκετ δουλεύει πάνω σε διαφορετικό άξονα, από ότι απαιτείται τελικά στα μεγάλα τουρνουά. Για αυτό και οι αποτυχίες στην Εθνική ανδρών και στις μικρές ηλικίες.
Ο κύριος υπεύθυνος Βασιλακόπουλος

Ο Βασιλακόπουλος που κάνει κουμάντο εδώ και δεκαετίες στο μπάσκετ, έχει την απόλυτη ευθύνη για το «ναυάγιο». Με τα καλά του παλαιότερα, με τα πολύ κακά του τελευταία. Έφτασε τα 80 και έχει τις εμμονές του. Με τόσους σπουδαίους προπονητές εκτός συνόρων να διαπρέπουν, η Εθνική ομάδα κατάφερε να μην έχει ούτε έναν Ιτούδη, ούτε έναν Σφαιρόπουλο, ούτε έναν Μπαρτζώκα στην Εθνική. Γιατί δεν συμβιβάζονται. Αντ’ αυτού επιλέχθηκε ο Σκουρτόπουλος, ο οποίος προφανώς και δεν θα απαιτούσε όσα έπρεπε για την Εθνική ομάδα. Και σε επίπεδο παικτών, τιμ και οργάνωσης. Ο Βασιλακόπουλος «βολεύτηκε» με τον Σκουρτόπουλο και ο Σκουρτόπουλος «βολεύτηκε» στην Εθνική. Στο τέλος την «πλήρωσε» η Εθνική και η πορεία της στο Μουντομπάσκετ 2019.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Και για να τα βάλουμε κάτω με παραδείγματα και γεγονότα από το χάλκινο μετάλλιο του 2009 μετράμε μόνο αποτυχίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Φτάσαμε πια τα 10 χρόνια αποτυχιών στην Εθνική. Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 και 2016, 11η στο Μουντομπάσκετ το 2010, 9η το 2014, εκτός 8άδας το 2019, 6η στο Eurbasket το 2011, 11η το 2013, 5η το 2015, 8η το 2017. Αποτυχίες που «χρεώνεται» και ο Βασιλακόπουλος, μα η φετινή φέρει την «σφραγίδα» του 80χρονου παράγοντα που δεν λέει να αφήσει την καρέκλα της ΕΟΚ για τις επόμενες γενιές του μπάσκετ.

Μεγάλα ονόματα διάδοχοι για το μπάσκετ

Ο Κώστας Σλούκας

Ο Κώστας Σλούκας δεν τα κατάφερε με την Εθνική παρότι προσπάθησε πολύ
Και αν υπάρχουν πολλοί και άξιοι άνθρωποι για διάδοχοι του Βασιλακόπουλου. Τα παιδιά που σήκωσαν το Eurobasket το 2005 και έφτασαν στον τελικό του Μουντομπάσκετ το 2006 είναι στην καλύτερη ηλικία τους μετά την απόσυρση τους. Και τι ονόματα: Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Κακιούζης, Ντικούδης, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής, Παπαδόπουλος. Ακόμη και ο προπονητής τους Παναγιώτης Γιαννάκης που έχει χρόνια να δουλέψει πια στους πάγκους, ακόμη και το τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ ο Νίκος Γκάλης που είχε διαχρονικά κόντρα με τον Βασιλακόπουλο. Διότι ο μεγάλος Νικ έβλεπε και καταλάβαινε. Ακόμη και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Τι υπάρχει την ίδια ώρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε επίπεδο κορυφαίων θέσεων; Στην Ισπανία ο Γκαρμπαχόθα, στην Σλοβενία ο Νεστέροβιτς, στην Λιθουανία ο σπουδαίος Αρβιντας Σαμπόνις, στην Ιταλία οι Μενεγκίν-Πετρούτσι, στην Σερβία ο Ντανίλοβιτς, με τον Μποντίρογκα και τον Πάσπαλιε, στην Τουρκία ο Τούρκογλου, στην Κροατία ο Βράνκοβιτς, στην Βοσνία ο Τελέτοβιτς, στην Ελλάδα ο Βασιλακόπουλος, ο Γκολέμης, ο Τσαγκρώνης και ο Γαλατσόπουλος…

Ο Νικ Καλάθης
Συγκινητικός σήμερα ο Νικ Καλάθης
Ακόμη και στο κομμάτι της «προστασίας» της Εθνικής από τα φαλτσοσφυρίγματα ο Βασιλακόπουλος δεν προστάτεψε την ομάδα. Το μεγάλο αστέρι της Ελλάδας, αποβλήθηκε με 5 φάουλ, εκ των οποίων τα δύο τελευταία επιθετικά και ανύπαρκτα. Η Ελλάδα βίωσε και την αδικία σε ματς με την Τσεχία. Αν αυτό δεν είναι κατάντια για την ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ τι είναι… Το θέμα με τον Βασιλακόπουλο δεν είναι αν είναι αντιπαθής ή όχι στο ευρύ κοινό. Το θέμα είναι οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις, πλέον, επί των πράξεών του. Καμία σχέση δεν έχει ο Σκουρτόπουλος και ο κάθε Σκουρτόπουλος. Η Ελλάδα έχει το υλικό και στον πάγκο και στο παρκέ για να είναι πρωταγωνίστρια. Όχι για να φτάνει μέχρι τους «16» του Μουντομπάσκετ.

Το περιστατικό Βασιλακόπουλου-Αντετοκούνμπο
Πέρυσι τέτοια εποχή ο μάνατζερ του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Γιώργος Πάνου είχε αποκαλύψει ένα άγνωστο περιστατικό. Ο εκπρόσωπος του Αντετοκούνμπο δήλωσε πως πριν από 3 χρόνια και σε μία συνάντηση στα γραφεία της ΕΟΚ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Βασιλακόπουλος είχε αποκαλέσει «αρκούδες με χαλκά» τόσο τον Γιάννη όσο και τον αδερφό του, Θανάση.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν ο γνωστός… Γιάννης
«Προ διετίας δια ζώσης δεν ντράπηκε να αποκαλέσει τον Γιάννη και τον Θανάση αρκούδες με χαλκά και χαλινάρι. Ήταν μια προσωπική συνάντηση στην Ομοσπονδία. Μας κάλεσε, πήγαμε ένα ωραίο πρωινό. Επειδή ο Γιάννης και τα αδέρφια του θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα για τον κόσμο που δεν έχει προλάβει να τον ζήσει από κοντά και στέλνουν τα προσωπικά τους μηνύματα απέναντι σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό. Ακόμα και σε αυτές τις ενέργειες που εκπροσωπούν τα παιδιά 100% κατάφερε να τον προσβάλει ως άνθρωπο, λέγοντας ότι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτόν και τον περιφέρουν ως αρκούδα με χαλκά και χαλινάρι. Έτσι τον παρομοίασε μπροστά του. Εκείνο το ωραίο πρωινό ο Γιάννης αποφάσισε να σιωπήσει μέχρι και σήμερα σεβόμενος την ηλικία και τη θέση του προέδρου και απλά αποχωρήσαμε. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων με τόσο διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/moyntompasket/moyntompasket-2019-ypeythynos-fiasko-basilakopoylos

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα