Αποκαλύψεις για το ρόλο του ανατραπέντος Ghannouchi στην Τυνησία: Χρηματοδοτήθηκε με 200 εκατ. δολάρια από Κατάρ-Τουρκία, βοήθησε τους μισθοφόρους στη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σημαντικές αποκαλύψεις για το ρόλο του Ghannouchi στη Λιβύη

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τυνησία μετά την απόφαση του προέδρου Kais Saied την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει το κοινοβούλιο και να άρει την ασυλία των μελών του.

Η απόφαση του Saied φέρνει ένα κύμα διώξεων όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση τρομοκρατών και στο λαθρεμπόριο μισθοφόρων και εξτρεμιστών στα σύνορα. Πιστεύεται ότι συνδέονται με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον επικεφαλής του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Ennahda, Rashid Ghannouchi.

Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα Ennahda φέρεται να έχει εμπλακεί στη γειτονική Λιβύη, υποστηρίζοντας έντονα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των πολιτοφυλακών στη Λιβύη με όπλα και μισθοφόρους.

Ο Ghannouchi φαίνεται ότι είχε εξέχοντα ρόλο στην υποστήριξη των πολιτοφυλακών στη δυτική Λιβύη, καθώς βοήθησε στην απελευθέρωση υπόπτων εξτρεμιστών στην Τυνησία και εργάστηκε για τη μεταφορά τους στην Τρίπολη. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης με αντάλλαγμα υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της ξένης υπηκοότητας.

Επιπλέον, το κόμμα του Ghannouchi επέβλεψε το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, σε συντονισμό με εξέχοντα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη. Επίσης φέρεται να έχει στενή σχέση με μια σειρά από πρόσωπα που συνδέονται με την αδελφότητα, όπως ο Ali Al-Sallabi και ο Abdel-Hakim Belhaj.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, ο οποίος οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, ο Ali Al-Sallabi αναγνώρισε το ρόλο της Τυνησίας στην υποστήριξη των «ανταρτών» με λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη.

Το Libya Review μίλησε με μια πολιτική προσωπικότητα της Τυνησίας, η οποία αναφέρει ότι «το Κατάρ και η Τουρκία χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν τον Ghannouchi εδώ και χρόνια. Του έχουν χορηγήσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τη δράση εξτρεμιστών στη Λιβύη.»

Οι πρακτικές του Κινήματος Ennahda και του Προέδρου του έχουν τροφοδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη, με αποτέλεσμα σοβαρές εσωτερικές εντάσεις εντός της Τυνησίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Τυνησιακά κόμματα να καταδικάσουν την υποστήριξη της Ennahda στις πολιτοφυλακές της Λιβύης, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα σε συμμαχίες επιβλαβείς για την Τυνησία και τη Λιβύη.

Απόδοση στα ελληνικά:Νίκος Χριστοφορίδης
Πηγή:Libya Review/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα