Ανδρέας Ηλιόπουλος: Έτσι (πρέπει να) προστατεύονται τα δάση, έτσι (πρέπει να) προστατεύεται η πατρίδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Ανδρέα Ηλιόπουλου

Πώς να προστατέψετε την Πατρίδα

Εξοργίζομαι όταν διαβάζω ανάρτηση του φίλου στρατηγού Κώστα Λουκόπουλου για την φωτιά στην Βόρεια Εύβοια και μερικοί προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες των κρατικών φορέων επικαλούμενοι φαιδρές δικαιολογίες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Σε μια ανάρτηση χτές ένας κομμάντος μου στο 575, ο Γιάννης ο Καρράς, σχετικά με τις φωτιές της Εύβοιας μου έγραψε.

“Θυμάστε κε Διοικητα τι καναμε τα κομμαντος σας στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2000… Το αφιερώνω σε αυτά τα 300 λιοντάρια που δεν αφησαν επι τρείς μήνες, προ 20ετίας, να ανάψει ούτε σπίθα στη Ευβοια.. και στον Χαρδαλιά…”

“Καλοκαίρι 2000 ο υποφαινόμενος διοκητής στο 575 ΤΠΝ στην Χαλκίδα μετα απο σύσκεψη αρμοδίων φορέων για την πυροπροστασία λαμβάνει διαταγή από την 32 ΤΑΞΠΝ για την ανάπτυξη 300 πεζοναυτών σε όλη την νήσο Εύβοια, από Άγιο Γεώργιο και το βορειότερο τμήμα της μέχρι την Κάρυστο και το νοτιώτερο άκρο της. Διάρκεια από 15 Ιουνίου 2000 μέχρι 18 Σεπ 2000. Σχεδόν το 1/3 της τότε δύναμης του τάγματος μαζί με το ΤΠΕΝ αναπτυγμένο σέ όλη την νήσο Εύβοια για τρεις και πλέον μήνες.

Υποδιοικητής ο Κουντουράς, Γραφείο Επιχειρήσεων – 3ο Γραφείο ο Πάτσαλος.

Σχεδίαση:

Δύο Λόχοι, Ένας στον Βόρειο τομέα από Αγ. Γεώργιο μέχρι Νέα Αρτάκη και ένας στον νότιο τομέα από Λήλαντα ποταμό μέχρι Κάρυστο και το νοτιότερο άκρο.

Διοκητές Λόχων Παπαδόπουλος και Αλεξάκης (Μουράτος).

Περίπολοι των δύο ανδρών με εμφανή παρουσία για την αποτροπή και παρατηρητήρια σε καίρια σημεία ημέρα και νύκτα.

Υποστήριξη ΔΜ από την έδρα του Τάγματος στην Χαλκίδα επί καθημερινής βάσεως και με θερμό συσίτιο. Ξηρά τροφή μόνο σε περίπτωση αδυναμίας εφοδιασμού λόγω φωτιάς.

Τρείς μήνες δεν κοιμήθηκα σαν άνθρωπος, έχοντας τόσους κομμάντος εκτεθιμένους σε τεράστιους κινδύνους και ασύμετρες απειλές όπως η φωτιά όχι γιατί δεν τους είχα εμπιστοσύνη, γνώριζα ποιούς διοικούσα, αλλά γιατί γνώριζα τους κινδύνους της αποστολής.

Τρείς μήνες δεν συνέβη κάτι εξαιρετικό εκτός απο μεμονομένα περιστατικά υπόπτων ήσσονος σημασίας, και καμία φωτιά.

Τα τμήματα επέστρεψαν στην βάση τους την 18 Σεπ 2000 όχι για ξεκούραση όπως πολλοί θα υποθέσουν αλλά για να εκτελέσουν την προγραμματισμένη εξαμηνιαία άσκηση ‘’Πορεία Βολή’’ το βράδυ 21 πρός 22 Σεπ 2000.

Πράγματι εκτελέσαμε την άσκηση και το απόγευμα της 22 Σεπ αφού βεβαιώθηκα ότι όλοι έχουν πάει για ξεκούραση επέστρεψα και εγώ στο σπίτι μου. Πρίν βγάλω ακόμη τα αρβυλά μου χτύπησε το τηλέφωνο και ο Αξκός υπηρεσίας του Τάγματος και με ενημέρωσε ότι έπιασε φωτιά νότια απο το Αλιβέρι και άλλη μια στην Κάρυστο, πήραμε δε εντολή να είμαστε έτοιμοι για να πάμε για κατάσβεση. Του είπα να μην ασχοληθεί και δεν θα πάνε πουθενά αν δεν διατάξει ο Διοικητής.

Κάλεσα τον υπεύθυνο Αξκό της Σχολής Πεζικού πού ήταν προϊστάμενος σχηματισμός μας για την πυρασφάλεια και του εξήγησα ότι οι πεζοναύτες, μετά από μια τέτοια δοκιμασία, δεν μπορούν να μεταβούν για κατάσβεση πυρκαγιάς χωρίς να απειληθεί άμεσα η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα και να φροντίσουν για την εύρεση άλλου τμήματος για να αναθέσουν άμεσα την αποστολή αυτή. Οι πεζοναύτες θα ήταν διαθέσιμοι απο την Δευτέρα 25 Σεπ.

Θεώρησα ότι έγινα κατανοητός και αφέθηκα μετά απο τρείς μέρες χωρίς ύπνο στην γλυκιά γλάρα που ακολουθεί την έντονη υπερένταση και πριν ο μορφέας με εξουδετερώσει πλήρως χτύπησε ξανά το τηλέφωνο και αυτή την φορά ενημερώθηκα ότι το πρωί πρέπει να πάμε στην φωτιά.

Φόρεσα την στολή και με λυτά τα άρβυλα πήρα το αυτοκινητό μου και πήγα στο γραφείο μου στο τάγμα, ζήτησα δε άμεσα τον επόπτη της ΣΔΑ, έναν Σχη ΔΒ που έδωσε την εντολή.

Μου είπε οτι ήταν απόφαση της ιεραρχίας και δεν μπορεί να αλλάξει.

Τον ρώτησα που είναι ο στρατηγός και μου απάντησε στο σπίτι του, κοιμάται.

Του απάντησα ‘’Πές στον Στρατηγό οτι ο Διοικητής του 575 ΤΠΝ έχει τρείς μέρες να κοιμηθεί και είναι ακόμη στο γραφείο του. Ενημέρωσέ τον δε οτι αύριο το πρωί δεν πρόκειται κανένας παζοναύτης του 575 να πάει στην φωτιά . ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ κε Συνταγματάρχα.

Χαμός του χαμού ώ χαμέ, ΣΧΠΖ, ΣΔΑ, 32 ΤΞΠΝ, Β΄ ΣΣ, το κεφάλι του Διοικητή επι πίνακι….

Δεν έγινε απολύτως τίποτα και εγώ κοιμάμαι με ήσυχη την Συνείδησή μου.

Θυμάμαι τον Υποδιοκητή μου την επόμενη μέρα που μου είπε κε Διοικητά μην στέκεστε μέσα στην θύελλα….

Γύρισα τον κοίταξα και του είπα “Είμαι η Θύελλα”.

Αυτά που έχουν οι πιλότοι των Canadair και εφόσον πετάξουν χαμηλότερα βρίσκουν στο έδαφος και μειώνουν την ταχύτητα των Canadair, εμείς τα έχουμε ευμεγέθη για να είμαστε εμπροσθοβαρείς να ισοροπούμε και να μην φέρνουμε τούμπες στα άλματα ελευθέρας

575 Τάγμα Πεζοναυτών:
Αποστολή πυροπροστασίας νήσου Εύβοιας.

15 Ιουν 2000-18 Σεπ 2000 αναφέρεται εκτέλεση αποστολής ούτε μια φωτιά.

Δύο μέρες μετά την αποχώρηση των κομμάντος δύο φωτιές και μας ζητούσαν να τις σβήσουμε κιόλας.

Αυτά τα ολίγα για όσους μιλάνε για αποτελεσματική χρήση των ενόπλων δυνάμεων. Νερό και κρουασάν προσφέρουν όλοι…….’’

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα