Ανατόλ Φράνς: Οι Θεοί διψούν…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ανατόλ Φράνς: Οι Θεοί διψούν…
Με προβλημάτισε η ημέρα σήμερα. Δεν με ενδιαφέρει αν παρεξηγηθώ. Θα καταθέσω την άποψή μου.
Αυτοπροσδιορίζομαι και εγώ ως μέλος της κατηγορίας των συμπολιτών μας που τάσσονται κατά του φασισμού και του ναζισμού. Εγώ τοποθετούμαι και κατά του σταλινισμού.
Θα έλεγα κατά κάθε ολοκληρωτισμού.
Δεν θεωρώ, όμως, την σημερινή ημέρα ως ημέρα νίκης της δημοκρατίας. Αντιθέτως.
Οφείλουμε, κατ αρχάς έναν σεβασμό στην οικογένεια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα. Και στον νεκρό. Ελπίζω να ένοιωσαν κάποια δικαίωση απο την καταδικαστική απόφαση κατά των ενόχων της δολοφονίας.
Ο άνθρωπος χάθηκε, δεν έρχεται πίσω αλλά θα ήταν πολύ χειρότερα αν οι δολοφόνοι του δεν εντοπίζονταν και δεν τιμωρούνταν.
Είχαμε, όμως να κάνουμε με μια δίκη. Και στις δημοκρατίες που ζούμε τις αποφάσεις στις δίκες τις παίρνουν οι δικαστές.
Σας ερωτώ: όταν έξω απο ένα δικαστήριο συγκεντρώνονται χιλιάδες ανθρώπων και υποδεικνύουν στους δικαστές τι να αποφασίσουν, υπάρχει περίπτωση να μείνουν ανεπηρέαστοι οι δικαστές;
Είναι αυτός τρόπος εκδίκασης; Τιμά τη χώρα ο τρόπος που διεξήχθη η δίκη;
Κατ αρχάς όπως λένε και οι δικαστικοί έλειπε απο την δίκη αυτό που λέμε ενότητα της διαδικασίας. Διεκόπτετο η διαδικασία, ξαναάρχιζε και τράβηξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα μπορούσαν τα κόμματα και οι οργανώσεις που επιθυμούσαν να κηρυχθεί η “Χρυσή Αυγή” εγκληματική οργάνωση να συγκεντρωθούν κάπου αλλού μετά την έκδοση της απόφασης.
Απεχθάνομαι το φασισμό, το ναζισμό και τον σταλινισμό και ήθελα και εγώ να καταδικαστούν οι ένοχοι της δολοφονίας και η οργάνωση που τους κάλυπτε αλλά αυτό που είδαμε δεν είχε καμιά σχέση με την απονομή δικαιοσύνης.
Είναι τόσα τα κενά που μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καταδίκαζε την Ελλάδα.
Και, μάλιστα, πριν την έκδοση της απόφασης υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών, ακόμη και του πρωθυπουργού αλλά και συνταγματολόγων. Όλοι εκμεταλλεύθηκαν τη δημοκρατία για μια χούφτα ψήφους, δημοσιότητας ή αποδοχής. Τους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατία ποιός θα τους προστατέψει; Αυτό είναι το κράτος δικαίου που έχουμε;
Για την υποκρισία τους αυτή και τον καιροσκοπισμό τους μου είναι απεχθή όλα τα κόμματα. Οι ηγεσίες και τα στελέχη τους είναι μια οριζόντια διακομματική νομενκλατούρα.
Όσο για την “Χρυσή Αυγή” και τους οπαδούς της η αντιπαράθεση στις δημοκρατίες γίνεται πολιτικά. Η “Χρυσή Αυγή” είναι απεχθής και καταδικαστέα, πολιτικά, επειδή είναι ένα φασιστικό, ναζιστικό, ολοκληρωτικό μόρφωμα που επιβάλλει την άποψή της με εγκληματικό τρόπο. Όχι διότι καταδικάστηκε απο τα δικαστήρια. Εκεί θα δώσουμε τη μάχη. Πολιτικά και όχι επικαλούμενοι την απόφαση του δικαστηρίου.
Φοβάμαι πως έχουμε μπει σε επικίνδυνες ατραπούς.
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική και νηφάλια προσέγγιση, σε χαλεπούς καιρούς άκρας υποκρισίας και υπερβολής!

    Να προσθέσω και ένα άλλο ερώτημα, για προβληματισμό. Υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα, που δεν συμπεριφέρεται ως εγκληματική οργάνωση;

    Η κομματική πειθαρχία στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, επί ποινή διαγραφής, δεν είναι μορφή υποταγής στην απόλυτη θέληση του αρχηγού; Έγκλημα θεωρούμε μόνο τον φόνο φυσικών προσώπων; Η διακίνηση και αποδοχή “μαύρου” χρήματος (περίπτωση Siemens και όχι μόνον) δεν συνιστά έγκλημα; Η υποκίνηση και υποδαύλιση εκνόμων πράξεων (καταλήψεις κτιρίων, αποκλεισμοί δρόμων, συμπαράσταση σε “μπαχαλάκηδες”) δεν συνιστά εγκληματική ενέργεια; Η συστηματική απαξίωση της Παιδείας, ακόμη και αν δεν προβλέπεται στον ποινικό κώδικα, δεν αποτελεί διαρκές έγκλημα, κατά σύσσωμης της κοινωνίας, ειδεχθέστερο κάθε άλλου; Για να μην επεκταθώ σε ύποπτες διασυνδέσεις κομμάτων και ΜΚΟ…

    Δεν λυπούμαι καθόλου για την καταδίκη της “Χρυσής Αυγής”, απεναντίας, με ενοχλούσε η καπηλεία από αυτήν εννοιών, όπως η φιλοπατρία, τις οποίες ασπάζομαι. Εύχομαι, όμως, παρόμοια ευαισθησία και αντανακλαστικά να επιδείξει η δικαιοσύνη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές που προανέφερα.

    Όνειρό μου είναι να εδραιωθεί κάποτε σε αυτόν τον τόπο η ΕΥΝΟΜΙΑ και η δίωξη κάποιου για πράξεις η παραλείψεις να μην εξαρτάται από τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τις κομματικές του διασυνδέσεις. Ούτε φυσικά να καλύπτεται ο οιοσδήποτε πολιτικός από ασυλία ή νόμους περί (μη) ευθύνης!

    ΥΓ: Σεβαστός ο πόνος κάθε οικογένειας για την απώλεια μέλους της. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι την γενικότερη ηρωοοποίηση προσώπων όπως ο Φύσσας και ο Γρηγορόπουλος (μέχρι και οδοί μετονομάστηκαν!!!) υπάρχει τεράστια απόσταση. Άλλο ένα σύγχρονο δείγμα της παρ’ ημίν ακρισίας, υπερβολής και καιροσκοπισμού.

    • Συμφωνώ απολύτως τόσο με το άρθρο, όσο και με το σχόλιο. Δίκη καθαρά κομματική, τής οποίας είχε προηγηθεί σύλληψη και 18μηνη προφυλάκιση όλων (ή περίπου όλων) των βουλευτών τού τρίτου σε δύναμη κόμματος τής Βουλής, κάτι ασφαλώς πρωτάκουστο για τα χρονικά δικαιοσύνης ευνομουμένου κράτους.

      Απόφαση, η οποία ελήφθη κάτω από την πίεση κομματανθρώπων, πληρωμένων ΜΜ”Ε” και τού όχλου.

      Η ΧΑ χρησίμευσε σαν εξιλαστήριο θύμα των συμμοριών, που κατέστρεψαν αυτόν τον τόπο από το 1974 και μετά.

  2. Κρίμα!

    Δικαιοκάπηλος κι εσείς κ. Σαββίδη;;;

    Κρίμα!

    Κι εσείς φοβάστε το πλήθος;;;

    Εντούτοις, μην ανησυχείτε…

    το πλήθος σας προσπερνά…

    όσο για την “δικαιοσύνη σας”, είθε να το βρίσκει πάντα μπροστά της!

  3. ”Δεν με ενδιαφέρει αν παρεξηγηθώ” γράψατε από την αρχή , αγαπητέ κ.Σαββίδη , -”απλά τα της αληθείας έπη”, έγραψε ο Αισχύλος-αλλά ήδη παρεξηγηθήκατε και ”υβρισθήκατε” από την κα Κοπασάκη (νεολογιστί)ως ΔΙΑΚΙΟΚΑΠΗΛΟΣ και θα παρεξηγηθείτε-υβρισθείτε- και από άλλους γιατί μαζί με τον φασισμό και τον ναζισμό αποτάσσεσθε και τον Σταλινισμό -του πατερούλη Στάλιν- και κάθε ολοκληρωτισμό -χωρίς να τον κατονομάσετε ,(νεοδεξιέ κ.Σαββίδη θα σας πουν όσοι έχουν την μύγα και μυγιάζονται).
    Να είμαστε ήρεμοι και υπερήφανοι όσοι λέμε ,γράφουμε και εννοούμε ”τα σύκα ,σύκα και την σκάφην σκάφην”,φράση που κατά τον Πλούταρχο είπε ο Μακεδών Βασιλεύς Φίλιππος , ο πατέρας του Μ.Αλεξάνδρου και κατά τον Λουκιανό σημαίνει ότι τα λόγια πρέπει να παίρνουν το ίδιο βάρος σε όλα τα μυαλά και σε όλες τις καρδιές. Η Δημοκρατία φίλε κ.Σαββίδη θέλει νυχθημερόν μαχητές.
    Ο φίλος κ.Καραγιαννίδης ονειρεύετε-θα μείνει με το όνειρο- να ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ κιόλας -εδώ και αν είναι όνειρο απατηλό- η ΕΥΝΟΜΙΑ στην Ελλάδα ,που κομματικοποίησε με κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις και τους δικαστές -οι οποίοι δυστυχώς εκδηλώνονται δημοσίως κομματικώς ,γιατί ”δεν σκοταδιστές” και δέχονται να επιλαμβάνονται υποθέσεων και να δικάζουν κατά τας βουλάς του πλήθους ,που είναι καθημερινώς ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος).
    Μας τελείωσαν οι αδέκαστοι και οι ”μονόχνωτοι και ακοινώνητοι”, αλλά δικαιότεροι δικαστές .
    Τους σάρωσε όλους ο τυφώνας του ΠΑΣΟΚ και των άλλων Δημοκρατικών Δυνάμεων από το 1981.
    Να μη θυμηθούμε πόσους ”έφαγε” η 17 Νοέμβρη΄, την εισαγγελέα Γιαταγάνα και πόσους άλλους, γιατί ”δεν άκουγαν τον λαό και κυρίως τις θελήσεις του κόμματος”;;;.
    Μετά καρκινοπάθησε όλο το σύστημα της ποινικής Δικαιοσύνης και έμεινε να ”καμώνεται” για την ανεξαρτησία της μόνο το Συμβούλιο Επικρατείας ,ίσως επειδή υπολογίζει και ”φοβάται” περισσότερο το Ευρωπαικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    Έλλειψαν και οι φωτισμένοι, δυνατοί -και δια του παραδείγματός τους δημοκράτες- δάσκαλοι της Νομικής Επιστήμης αείμνηστοι Ευρυγένης και Μάνεσης και έμειναν οι ”ογκόλιθοι ” της Νομικής Επιστήμης ,που ενέκριναν την 180η ψήφο του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Γιάννη Αλευρά τον Μάρτιο του 1985 και οργάνωσαν και την τηλεοπτική ”αντιδίκη” των Ευάγγελων Βενιζέλου και Γιαννοπούλου του Ειδικού Δικαστηρίου ,που δίκαζε την υπόθεση Κοσκωτά.
    Μια αδέκαστη και ανεπηρέαστη Δικαιοσύνη άλλου ευρωπαικού κράτους θα απαιτούσε από χθές την απομάκρυνση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Εφετείο του ανεξέλεγκτου πλήθους-όχλου ,επί ποινή να μη ανακοινωθεί η σπουδαία αυτή δικαστική απόφαση.
    ”Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάσ’ αρετή”, αλλά ποιος ενδιαφέρεται για την αρετή στην σημερινή Ελλάδα ,που έχει ακόμη την επάρατη σκοταδιστική Αστική Δικαιοσύνη.
    Υ.Γ. Να διαβάσετε το σχόλιο μου στην ανάρτηση ”Τι σημαίνει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής” και εάν μπορεί κάποιος να ”εντοπίσει” τους δράστες των θυμάτων της ΜΑΡΦΙΝ και των δολοφόνων των δύο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα