Ανάλυση CT: Οι διαφορετικοί λόγοι «πίσω» από τη σύγκλιση Χριστοδουλίδη-Τατάρ για την αξία της επίσκεψης Ολγκίν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σημαντικότατη η επόμενη επίσκεψη της Ολγκίν στην Κύπρο, συμφωνούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ – Για εντελώς διαφορετικούς λόγους ανυπομονούν και οι δύο να συναντήσουν ξανά την προσωπική απεσταλμένη – Δύσκολα θα προκύψουν εξελίξεις, αμετακίνητος από τα δύο κράτη ο κατοχικός ηγέτης

Ελπίδες για κινητικότητα και εξελίξεις στο Κυπριακό καλλιεργεί η Κυβέρνηση ενόψει της επιστροφής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο νησί. Σε συνέχεια των χωριστών συναντήσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως αυτή τη φορά η προσωπική απεσταλμένη θα μεταφέρει στην Λευκωσία συγκεκριμένα μηνύματα. Μόνο που μέχρι στιγμής έχει στη διάθεση της μόνο ενδείξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ολγκίν θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου. Την επόμενη μέρα θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τους οποίους ζήτησε να δει και πριν αναχωρήσει από το νησί μια εβδομάδα αργότερα. Στο μεσοδιάστημα έχει εκφράσει την πρόθεση της να συνεχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κόμματα από τις δύο κοινότητες.

Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, οι δύο πλευρές θεωρούν αυτή την επίσκεψη της απεσταλμένης ως μείζονος σημασίας στιγμή στην προσπάθεια. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω του μηνύματος που ενδεχομένως θα μεταφέρει από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Η προσδοκία έχει να κάνει με μια πρόσκληση για κοινή συνάντηση άτυπου χαρακτήρα. Αυτό θεωρεί ως καλό σενάριο η Κυβέρνηση, πιστεύοντας πως θα ήταν ωφέλιμη μια καταπρόσωπο συζήτηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Κάτι πέραν τούτου είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Ακόμη και μια κοινή συνάντηση δεν είναι παρά ένα σενάριο, στο οποίο -το πιο πιθανόν- τα κατεχόμενα δεν θα ανταποκριθούν θετικά. Εκτός κι αν αναγκαστούν να το πράξουν. Ο Τατάρ αρνήθηκε όταν τέθηκε ζήτημα τριμερούς τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και όταν κατά την πρώτη επίσκεψη της Ολγκίν στην Κύπρο βολιδοσκοπήθηκε για κοινή συνάντηση των ηγετών με την απεσταλμένη. Και στις δύο περιπτώσεις η άρνησή του πηγάζει από το γεγονός πως μια συνάντηση χωρίς την ικανοποίηση των απαιτήσεών του θα έδινε την εντύπωση πως συζητά για ομοσπονδιακή λύση.

Παρόλα αυτά η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντική την επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης διότι πιστεύει πως θα φέρει την παρούσα διαδικασία ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε το κατοχικό καθεστώς μετράει αντίστροφα για την 5η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία (υποστηρίζει πως) τερματίζεται η δήθεν εξάμηνη προσπάθεια και ο διορισμός της Ολγκίν.

Μοναδική στόχευση του Ερσίν Τατάρ παραμένει η ολοκλήρωση της αποστολής χωρίς αποτέλεσμα, ώστε να τροχοδρομήσει εξελίξεις σε σχέση με την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος ως κράτους. Μόνο έτσι θεωρεί πως θα λυθεί το Κυπριακό, επιμένοντας πως δεν θα δώσει τη συγκατάθεση του για οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα