Έτοιμη η ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, «ξεμένει» από φίλους ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν κατά την προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, κατέστη σαφές ότι το κλίμα έγερνε σε βάρος του τούρκου προέδρου. Ίσως ήταν η πρώτη φορά, όπως σημειώνει πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, που ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν διατηρήσει χαμηλούς τόνους με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας, έδειξαν να αρχίζουν να ενοχλούνται. Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, τόσο σημαντικό είναι αυτό, την ώρα που ο Τ. Ερντογάν καταφέρεται σε καθημερινή βάση εναντίον της Ελλάδας ;

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη με πολύ αργά αλλά ξεκάθαρα πλέον βήματα ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την Τουρκία. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ορισμένα κράτη μέλη δεν “πετάνε την σκούφια” τους βρίσκει κοινή πορεία και προετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει στάση.

Είναι προφανές ότι η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πέσει στην παγίδα των επικοινωνιακών “τσαμπουκάδων” μοιάζει να αποδίδει, εκθέτοντας ουσιαστικά και ορισμένες χώρες της ΕΕ που είχαν αποφασίσει να μην βγουν απέναντι στην Άγκυρα. Η τακτική αυτή είχε ως άξονα την απομόνωση της τουρκικής στάσης, κάτι που απαιτούσε και χρόνο και τρόπο. Η χθεσινή λοιπόν τηλεδιάσκεψη, παρουσία και της Άνγκελα Μέρκελ, απέδειξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μία ανάσα από την επιβολή κυρώσεων, που πάντως δε θα καταφέρουν ένα τρομακτικό πλήγμα στον Ταγίπ Ερντογάν, όμως σίγουρα θα τον πονέσουν. Και μάλιστα εκεί που πονάει αυτή την περίοδο περισσότερο, στον τομέα της οικονομίας.

Μέχρι και αυτή την στιγμή πάντως μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση της Γερμανίας. Η καγκελάριος δεν εκφράστηκε με ξεκάθαρο τρόπο για τις εξελίξεις όμως έδειξε ότι τα καμώματα Ερντογάν φέρνουν την Άγκυρα κόντρα στο Βερολίνο, έστω και αν επί της ουσίας η Τουρκία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Γερμανία. Είναι προφανές ότι όσο φιλικά διακείμενη και αν είναι η κυρία Μέρκελ προς τον Τούρκο πρόεδρο, τα όσα κάνει ο κ. Ερντογάν της δίνουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης απέναντι και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι χαμένη υπόθεση η Τουρκία Για την Δύση.
    Οι Τούρκοι βλέπουν την Δημοκρατία της Δύσης ως απειλή για την συνοχή της Τουρκίας,, είναι το ίδιο που βλέπουν όλα τα αυταρχικά απολυταρχικά καθεστώτα.
    Πέραν των παραπάνω ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η δύναμη του είναι το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι,, Φορτώνει Λοιπόν την ΕΕ με Μουσουλμάνους Γνωρίζοντας ότι πολύ γρήγορα αυτοί θα είναι το μακρύ του χέρι μέσα στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα