Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την κατοχή της πόλης του Αφρίν και της περιοχής του όρους Κουρμεντζ από την Τουρκία και τις ένοπλες ομάδες που συνδέονται με αυτήν.

Τον Ιανουάριο του 2018, αυτές οι δυνάμεις ξεκίνησαν μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με το όνομα «Κλαδί Ελιάς» και στις 18 Μαρτίου του ίδιου έτους έλεγξαν πλήρως την περιοχή του Αφρίν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ομάδες υποστηρικτών τους προκάλεσαν καταστροφές στο Αφρίν, μετά από τις οποίες οι περισσότεροι κάτοικοι του Αφρίν αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και κατέσχεσαν τις περιουσίες τους.

Επί έξι χρόνια, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής, που είναι Κούρδοι, ελπίζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των υποστηρικτών τους, αλλά λένε ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας εμποδίζει τις ελπίδες τους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και των συνδεδεμένων με αυτήν ένοπλων ομάδων «ανάγκασαν περισσότερους από 310.000 πολίτες, το 56% του συνολικού τοπικού πληθυσμού, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σε μια εποχή που η κατάσταση εκείνων των κατοίκων που επέλεξαν να μείνουν στις περιοχές τους λόγω της μετανάστευσης δεν έχει βελτιωθεί, επειδή υφίστανται καταπατήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και αυθαίρετων συλλήψεων με σκοπό τη συλλογή λύτρων.

Με όλες αυτές τις παραβιάσεις, ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία προσπαθούν να εκδιώξουν τους εναπομείναντες κατοίκους από το Αφρίν, στο πλαίσιο του σχεδίου της Τουρκίας για συστηματική αλλαγή δημογραφικών στοιχείων, σύμφωνα με το SOHR.

Από τις 20 Ιανουαρίου 2018, η SOHR έχει «τεκμηριώσει τη δολοφονία 668 Κούρδων αμάχων στο Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων 97 παιδιών και 88 γυναικών, ως αποτέλεσμα επιθέσεων drone και παγιδευμένων αυτοκινήτων, αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις». Ορισμένοι, μάλιστα,  άνθρωποι πέθαναν κάτω από βασανιστήρια σε φυλακές που διοικούνταν από συμμορίες».

Το SOHR αναφέρει επίσης ότι από την αρχή της κατοχής του Αφρίν μέχρι τις 17 Μαρτίου 2024, έχει τεκμηριώσει την απαγωγή και τη σύλληψη 8.729 πολιτών του Αφρίν, από τους οποίους 1.123 παρέμειναν στη φυλακή και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κατέβαλαν μεγάλα λύτρα σε ομάδες Στρατού» που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Τα στατιστικά στοιχεία του SOHR, δείχνουν ότι περισσότερες από 4.476 οικογένειες από διάφορες επαρχίες της Συρίας έχουν εγκατασταθεί στο Αφρίν, αφού αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τη γη τους, στο πλαίσιο του σχεδίου της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφία του Αφρίν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, το Αφρίν παραδόθηκε στην Τουρκία και το συριακό καθεστώς κέρδισε ως αντάλλαγμα την Ανατολική Γούτα.

VOA

Έξι χρόνια από την κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους – διαδηλώσεις κατά της δημογραφικής αλλαγής