Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε την Τετάρτη τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού κράτους.

Ιδιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του Αμπάς στη Ραμάλα – στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- «ήταν τεταμένη και αμαυρώθηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και λογομαχίες».

Η παλαιστινιακή πλευρά ζήτησε από τον Blinken να πιέσει για την αποδέσμευση των παλαιστινιακών φορολογικών κεφαλαίων.

Οι Παλαιστίνιοι είπαν στον Blinken, «Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να απελευθερώσετε κεφάλαια, πώς θα έχετε τη δυνατότητα να ασκήσετε πίεση στο Ισραήλ και να επιτύχετε την ειρήνη και ένα παλαιστινιακό κράτος;».

Ο Μπλίνκεν ζήτησε και πάλι μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις υπηρεσίες ασφαλείας της και η παλαιστινιακή πλευρά απάντησε λέγοντας: «Πρέπει να μεταρρυθμίσετε τον εαυτό σας και την πολιτική σας στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ είπε ότι ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Ουάσιγκτον σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ «και να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε για τη σοβαρότητα των μέτρων που έλαβαν οι ισραηλινές αρχές κατοχής με στόχο τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας ή τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, κάτι που αποκαλύφθηκε από δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών και αξιωματούχων που ζητούν την εκδίωξη του παλαιστινιακού λαού από τη γη του.

Ο Αμπάς επιβεβαίωσε την πλήρη απόρριψή του για τον εκτοπισμό οποιουδήποτε Παλαιστίνιου πολίτη, είτε στη Λωρίδα της Γάζας είτε στη Δυτική Όχθη, και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα τα παλαιστινιακά κονδύλια «επειδή η κράτηση τους παραβιάζει τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο».

Τόνισε επίσης ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει προτεραιότητα, «και ο λαός μας, που εμπίπτει στην ευθύνη του Κράτους της Παλαιστίνης και της διοίκησής του, δεν θα εγκαταλειφθεί».

«Έντονες αντιπαραθέσεις και λογομαχίες» στη συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν – Μαχμούντ Αμπάς