Άγκυρα: «Ευχαριστούμε το Βερολίνο» – Γερμανία: Δεν συντρέχει σήμερα λόγος κυρώσεων στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Θανάσης Αργυράκης   03-02-2021 19:39

Ο Ακάρ χαρακτήρισε τη γερμανική στάση ως υπόδειγμα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Τις «ευχαριστίες» της Άγκυρας στο Βερολίνο, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφθηκε χτες τη γερμανική πρωτεύουσα, για να δηλώσει σήμερα ότι, τελικώς, οι απόψεις Γερμανίας και Τουρκίας συμπίπτουν σε πολλά θέματα(!) και να πει ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών θα συνεχιστεί.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκό Μάας (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), SPD), ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αγκυρα, είπε ότι, όσο υπάρχει «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, δεν θεωρεί «πως υπάρχει λόγος να συνεχίσει να ανακινείται το θέμα των κυρώσεων».

Οι κυρώσεις στις καλένδες;

Σε συνέδριο που διεξήχθη διαδικτυακά, με θέμα «Ευρώπη 2021», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε πάρει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναφέρει πως, εάν οι προκλήσεις και η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σταματήσουν, τότε θα υπάρξουν κάποια στιγμή κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Οσο υπάρχει όμως εποικοδομητικός διάλογος δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να ανακινείται το θέμα των κυρώσεων».

Να σημειωθεί ότι και πρόσφατα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Χ.Μάας είχε πει πως οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μπαίνουν στην «κατάψυξη» μέχρι νεωτέρας.

Βέβαια, η θέση της ΕΕ περί κυρώσεων στην Τουρκία ακούγεται ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, κατά την τότε Σύνοδο Κορυφής της. Ωστόσο, η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων μετετέθη στη συνέχεια, για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αλλά και εκεί ουδεμία σχετική απόφαση ελήφθη. Τώρα, λοιπόν, έχει μετατεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Μέχρι στιγμής, πάντως, επισήμως λίστα με συγκεκριμένες κυρώσεις δεν έχει κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ από τον -αρμόδιο να την συντάξει- Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ευχαριστούμε το Βερολίνο»

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, προσπάθησε να προβάλλει μια εξιδανικευμένη εικόνα στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι είχε συμφωνηθεί ότι οι υπουργοί Αμυνας Γερμανίας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο, θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, τελικώς αυτές ακυρώθηκαν. Πιθανώς, και οι δύο πλευρές δεν αισθάνονταν ιδιαίτερα βολικά, δεδομένου του βομβαρδισμού ερωτήσεων που, ενδεχομένως, θα ακολουθούσε.

Πόσο μάλλον, όταν, ειδικά τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και η Αριστερά, έχουν ανεβεί στα … κάγκελα, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να επιβληθούν απαγορεύσεις στις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Χ. Ακάρ, ευχαρίστησε τη Γερμανία, διότι, όπως είπε, «τήρησε μία στάση συνέπειας και αρχών» στο θέμα των ελληνο-τουρκικών. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να το πούμε ξεκάθαρα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, οι επαφές της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρό μας ήταν πράγματι πολύ καθησυχαστικές».

Κοντολογίς, χαρακτήρισε τη γερμανική στάση ως υπόδειγμα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή(!) ότι «θα αποτελέσει παράδειγμα για τα κράτη-μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, αλλά και για άλλες χώρες».

Επιπλέον, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι Βερολίνο και Αγκυρα έχουν ανοικτό δίαυλο συνεννοήσεων και, ενδεχομενως, κάνουν συγκεκριμένους σχεδιασμούς, πρόσθεσε ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο από ευρωπαϊκής και τουρκικής πλευρών, «θα έχει θετικό αντίκτυπο την προσεχή περίοδο, εντός του πλαισίου που χάραξε ο πρόεδρός μας στις επαφές του με την καγκελάριο, Μέρκελ».

Είπε, επίσης, ότι η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός (CDU), Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρρεμπάουερ, τον υποδέχτηκε «πολύ εγκάρδια» και ήταν «ανοικτή» στις συζητήσεις στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Πολύ περισσότερο, σημείωσε πως «στο τέλος της συνάντησης, διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι είχαμε παρόμοιες απόψεις σε πολλά θέματα». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «στη βάση αυτής της συνάντησης, θα γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα, τις επόμενες μέρες, ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Ο ίδιος επισήμανε, ακόμα, ότι η Αγκυρα αναμένει πως αυτή η θετική στάση, ιδιαίτερα του Βερολίνου, «θα μετατραπεί σε συγκεκριμένα βήματα τις προσεχείς περιόδους. Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, ιδίως ζητημάτων άμυνας και ασφάλειας», είπε.

Εξοπλιστικές μπίζνες

Οσον αφορά το θέμα των εξαγωγών γερμανικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, στο φόντο των διαμαρτυριών, μάλιστα, γερμανικών κομμάτων για επιβολή εμπάργκο όπλων, ο Χ.Ακάρ προσπάθησε να εμφανίσει μια εξωραϊσμένη εικόνα.

Η Τουρκία, δήλωσε, «έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις την προσεχή περίοδο».

Να σημειωθεί πως ένα από τα «φλέγοντα» θέματα, το οποίο, εκτός των γερμανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, θέτει και η Αθήνα, είναι το «πάγωμα» του προγράμματος κατασκευής έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ακρως ενδιαφέρουσα, ωστόσο, ήταν η αναφορά του Χ. Ακάρ στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που παράγει η Τουρκία. Σε αυτό το θέμα, ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τη Γερμανία σε συνεργασία για την παραγωγή τους.

Η Τουρκία, είπε ο Χ. Ακάρ, «έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στην παραγωγή UAV. Έχουμε πει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολλά θέματα, περιλαμβανομένων των UAV».

Να σημειωθεί πως νευραλγικής σημασίας τμήματα του τουκρικού UAV, «Μπαϋρακτάρ», προέρχονται από βρετανικές εταιρείες.

Ελληνο-τουρκικά με γερμανική διαμεσολάβηση

Από τη μεριά της, η Κραμπ-Καρρεμπάουερ, χτες, αναφερόμενη στα ελληνο-τουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την έναρξη των διερυενητικων επαφών των δύο πλευρών, επανέλαβε ότι η Γερμανία διαδραματίζει «ρόλο διαμεσολαβητή».

Οπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά έχει δημοσίως ισχυριστεί ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατόπιν «παρεμβάσεων» του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον.

Για τα ελληνο-τουρκικά, ο Χ. Ακάρ επέμεινε σε συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Μετά από επαφές που είχε, όπως είπε, ο Τ.Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, είναι αναγκαία η «έναρξη συναντήσεων, στο πλαίσιο του μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων», κάτι που «θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Ο ίδιος ανέφερε πως «έχουν γίνει μέχρι στιγμής 8 συναντήσεις. Αναμένουμε να συνεχιστούν. Αναμένουμε από την Ελλάδα να επιδείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα».

Σε προ ημερών δηλώσεις του, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις αυτές θα ξεκινήσουν εντός του Φεβρουαρίου. Επισήμως, ωστόσο, η Αθήνα αποφεύγει να προβεί στην οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το ζήτημα.

Στο «πακέτο» του, επίσης, ο Χ.Ακάρ πρόθεσε και τις επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Εχουν γίνει κινήσεις -είπε- στο πλαίσιο ΜΟΕ. Δύο εξ αυτών (σ.σ. των παλαιότερων συναντήσεων) πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Για την τέταρτη είμαστε έτοιμοι να είμαστε οικοδεσπότες. Αναμένουμε από τους Έλληνες να έρθουν στην Άγκυρα για τη συνέχιση των συναντήσεων. Είμαστε πολύ πρόθυμοι γι’ αυτό».

«Επιστημονικές» μελέτες η στρατιωτική εισβολή

Αναφερόμενος στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τις «εισβολές» του τουρκικού στόλου ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πλησίων του Καστελόριζου, ως … «επιστημονική έρευνα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που έκαναν τα ερευνητικά μας σκάφη», δήλωσε ο Ακάρ, όταν του επισημάνθηκε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Γερμανία ζητούν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στη συνέχεια, κατά το προσφιλές προπαγανδιστικό αφήγημα της Αγκυρας, κατήγγειλε την Ελλάδα διότι, εκδίδοντας Navtex, δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις θαλάσσιες περιοχές, κ.ο.κ.

Κούρδοι-Λιβύη

Οταν, πάντως, του επισημάνθηκε ότι η γερμανική πλευρά, χτές, ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση Καραμπάουερ – Ακάρ, συζητήθηκαν «και δύσκολα θέματα», ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, αφού χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «πολύ στενή φίλη, συνεργάτιδα και σύμμαχο», υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές «ανταλλάξαμε πολύ ειλικρινείς, φιλικές, και ξεκάθαρες απόψεις» για:

– «Την FETÖ (σ.σ. Γκιουλενιστές) και ότι το YPG (σ.σ. οι Κούρδοι της Συρίας που μάχονται τους τζιχαντιστές – συμμάχους της Αγκυρας) δεν διαφέρει από το PKK (σ.σ. Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν).

– «Την επιχείρηση, «Ειρήνη» (σ.σ. ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη) έχει ως συνέπεια την τιμωρία της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας».

Δηλαδή, της «κυβέρνησης – μαριονέτας της Αγκυρας, στην Τρίπολη, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε το ψευδεπίγραφο μνημόνιο οριοθέτησης της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ

Σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας

Ο Χ. Ακάρ, τέλος, δεν παρέλειψε να διαφημίσει τον ρόλο και τη βαρύτητα της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ. Πόσο μάλλον, όταν αυξάνονται οι επικρίσεις σε βάρος της, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είτε για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, είτε για την εισβολή στη Συρία, τον Καύκασο και τη Λιβύη.

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις επικρίσεις, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «ειλικρινή» και «αξιόπιστο σύμμαχο» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Τουρκία «είναι από τους κορυφαίους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη δύναμη των στρατευμάτων, τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις αλλά και την οικονομική υποστήριξη».

Θανάσης Αργυράκης

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας.

lawandorder.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα