Όμηρος για πάντα: Πόσα «έδωσε» στους ακροδεξιούς ο Κέβιν Μακάρθι για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χρειάστηκαν 15 διαδικασίες, μια μεταμεσονύκτια ψηφοφορία και πολλές διαπραγματεύσεις με αντίστοιχες παραχωρήσεις στους ακραίους, εκτός ελέγχου, Ρεπουμπλικανούς για να εκλεγεί ο Κέβιν Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Τελικά, ο βουλευτής της Καλιφόρνια πέτυχε να πείσει αρκετούς από τους 20 Ρεπουμπλικάνους να τον υποστηρίξουν – ή τουλάχιστον να μην αντιταχθούν ρητά στην προσπάθειά του να παραλάβει το σφυρί του προέδρου.

Ωστόσο, το να συμβιβαστούν αυτοί οι… απείθαρχοι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν εύκολη δουλειά. Ο κ. McCarthy έπρεπε να δώσει υποσχέσεις και να προβεί σε βασικές παραχωρήσεις, που περιορίζουν τη δική του εξουσία και αυξάνουν την επιρροή των συντηρητικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παραχώρηση: Αμφισβήτηση από ένα μόνο μέλος

Ένα από τα βασικά αιτήματα των Ρεπουμπλικανών ήταν η δυνατότητα σε έναν μόνο νομοθέτη να ενεργοποιήσει μια ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Προέδρου από το αξίωμα. Αυτή η «πρόταση δυσπιστίας» θα μπορούσε να προκαλέσει άλλον έναν γύρο ψηφοφορίας στη Βουλή, όπως ακριβώς είδαμε την περασμένη εβδομάδα, που χρησιμεύει ως ένα παροιμιώδες σπαθί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του για κάθε λεπτό που έχει το σφυρί.

Κόστος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένας κανόνας που έχει μακρά ιστορία στο Κογκρέσο, αλλά ο αριθμός των ατόμων που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του αυξήθηκε σε πέντε τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψει ένα μοναχικό μέλος του Κογκρέσου να απειλήσει την εξουσία του Προέδρου. Ενώ οι βουλευτές έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση του προνομίου εάν αποκατασταθεί, η εξουσία του κ. McCarthy θα είναι πολύ πιο ασταθής με τη θέση του.

Παραχώρηση: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την προώθηση της νομοθεσίας

Μαθητές των πολιτών των ΗΠΑ – και θαυμαστές της παλιάς παιδικής τηλεοπτικής σειράς Schoolhouse Rock! – μπορούν να θυμηθούν ότι έμαθαν για το πώς λειτουργούν τα νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εισάγονται από έναν νομοθέτη, ανατίθενται σε μια επιτροπή για επανεξέταση και αναθεώρηση, φέρονται στο βήμα του Κογκρέσου και τροποποιούνται περαιτέρω, και στη συνέχεια πραγματοποιείται ψηφοφορία.

Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα πολύ συχνά αυτές τις μέρες, καθώς οι τεράστιοι λογαριασμοί δαπανών διαπραγματεύονται κεκλεισμένων των θυρών και περνούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με λίγη συζήτηση. Ο κ. McCarthy υποσχέθηκε να κάνει την ψήφιση νομοσχεδίων περισσότερο σαν τις παλιές καλές εποχές, με μέλη του Κογκρέσου εκτός της ανώτατης ηγεσίας να έχουν περισσότερο λόγο για το πώς προτείνονται, τροποποιούνται και εγκρίνονται τα νομοσχέδια.

Κόστος: Ο λόγος που η τακτική διαταγή έχει ως επί το πλείστον λήξει είναι ότι η νομοθεσία, ιδιαίτερα με τις σύγχρονες κομματικές διαιρέσεις, είναι δύσκολη. Η σύνταξη νέων νομοσχεδίων είναι ένα επίπονο έργο και η διαδικασία μπορεί εύκολα να τορπιλιστεί από μια χούφτα πολιτικών με ατζέντα. Αν και η επιστροφή στους παραδοσιακούς κανόνες του παιχνιδιού είναι ένας ευγενής σκοπός, θα είναι μια σκληρή υπόσχεση για τον κ. McCarthy να τηρήσει.

Παραχώρηση: Οι συντηρητικοί θα μπορούσαν να κάνουν τους κανόνες

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής ουσιαστικά ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στο βήμα της Βουλής. Η επιτροπή καθορίζει πότε θα ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, πόσο καιρό θα συζητηθεί και πώς μπορεί να τροποποιηθεί με τροπολογία στο βήμα – ή αν μπορεί να αλλάξει καθόλου. Ο κ. McCarthy έχει εγγυηθεί ότι θα δώσει στους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς τουλάχιστον μία θέση σε αυτή την ισχυρή ομάδα.

Κόστος: Μια θέση στο τραπέζι σας φέρνει στο παιχνίδι. Με περισσότερη εκπροσώπηση στην Επιτροπή Κανονισμών, οι συντηρητικοί θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν το είδος της νομοθεσίας που παράγει η Βουλή προτού διαμορφωθεί πλήρως – και να απορρίψουν ανεπιθύμητες προτάσεις στην αρχή.

Παραχώρηση: Ανταλλάγματα με ρόλους

Αρκετοί από τους κρατούμενους είχαν βάλει τα μάτια τους στραμμένα στις επιτροπές της Βουλής με επιρροή. Ο Άντι Χάρις από το Μέριλαντ, για παράδειγμα, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την προεδρία της υποεπιτροπής υγείας της επιτροπής πιστώσεων της Βουλής, η οποία ελέγχει τις κρατικές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Χάρις άλλαξε την υποστήριξή του στον κ. Μακάρθι το απόγευμα της Παρασκευής. Ο κ. McCarthy δεν έχει δώσει δημόσιες υποσχέσεις, αλλά οι νομοθέτες θα παρακολουθούν στενά για να δουν εάν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι ανταμειφθούν για την αδιαλλαξία τους.

Κόστος: Το να δώσεις μια προεδρία επιτροπής σε ένα κράτημα σημαίνει να το αφαιρέσεις από έναν πιστό υποστηρικτή του McCarthy που θα έπρεπε να ήταν ο επόμενος στη σειρά με βάση την αρχαιότητα. Ο κ. McCarthy μπορεί να καταλήξει να κάνει μερικούς εχθρούς μέσα στο δικό του στρατόπεδο, εάν υποσχεθεί πάρα πολλά στους πρώην αντιπάλους του.

Παραχώρηση: Περιορισμοί δαπανών

Ένα κοινό παράπονο μεταξύ των σκληροπυρηνικών συντηρητικών ήταν ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον Πρόεδρο, ζήτησαν από τον κ. McCarthy να δεσμευτεί σε απτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως η μείωση των δαπανών στα επίπεδα του 2022, η απαίτηση οποιαδήποτε αύξηση του ποσού του χρέους που εκδίδει η κυβέρνηση να συνδέεται με αντίστοιχες περικοπές προϋπολογισμού και να επιτραπεί μεμονωμένες γραμμές δαπανών να αφαιρεθεί από ευρύτερη νομοθεσία μέσω ψηφοφοριών στη Βουλή.

Κόστος: Με τον πλειοψηφικό έλεγχο της Βουλής, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούν να περάσουν όλα τα επίπεδα προϋπολογισμού που συμφωνούν. Ο κ. McCarthy δεσμεύεται να συμπαραταχθεί με τα γεράκια του προϋπολογισμού σε αυτές τις εσωκομματικές συζητήσεις – κάτι που έχει ήδη εξοργίσει ορισμένους συντηρητικούς που φοβούνται τεράστιες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτούν με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία για να περάσουν τη νομοθεσία για τις δαπάνες. Οι δεσμεύσεις του κ. McCarthy εδώ θα μπορούσαν να του δώσουν λιγότερο περιθώριο για να επεξεργαστεί το είδος των συμβιβασμών που απαιτούνται για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης αργότερα μέσα στο έτος.

Παραχώρηση: Ο φράχτης του Τραμπ από το παράθυρο

Το ζήτημα των ορίων της θητείας του Κογκρέσου και η ασφάλεια των συνόρων ήταν συχνά θέματα συζήτησης μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ο κ. McCarthy φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει ψηφοφορίες και για τα δύο στις αρχές του έτους.

Κόστος: Η Βουλή σίγουρα επρόκειτο να ασχοληθεί γρήγορα με το ζήτημα της μετανάστευσης ανεξάρτητα από το τι ήθελαν οι κρατούμενοι, καθώς η αυστηρότερη ασφάλεια των συνόρων και η μεταναστευτική πολιτική ήταν το επίκεντρο της ατζέντας των Ρεπουμπλικανών από την έναρξη της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2015. Όσον αφορά τη θητεία Τα όρια, μια τέτοια μεταρρύθμιση θα απαιτούσε πιθανώς μια συνταγματική τροποποίηση για να θεσπιστεί. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι οι πολιτειακές προσπάθειες να περιορίσουν τις θητείες των μελών του Κογκρέσου είναι αντισυνταγματικές.

epa10393546 House Republican Leader Kevin McCarthy is sworn in as Speaker of the House following his victory in the House chamber on the fifth day of the House Speaker elections on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 07 January 2023. McCarthy secured enough support to become House Speaker on the 15th vote by the House and on the fifth day of his bid; it is the longest speaker contest in the US in 164 years. EPA/SHAWN THEW

Με πληροφορίες από BBC

Όμηρος για πάντα: Πόσα «έδωσε» στους ακροδεξιούς ο Κέβιν Μακάρθι για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα