ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ: ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
1.-Η θέση μας από τότε που συνειδητοποιήσαμε το παλαιστινιακό πρόβλημα (1973) είναι υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν την δική τους πατρίδα. Η πατρίδα δίνει ταυτότητα στον άνθρωπο και η ταυτότητα υπόσταση. Την γενική αυτή αρχή μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένοι που δεν την αντιλαμβάνονται.
2.-Οι Παλαιστίνιοι είχαν στην αρχή την θέση εκδίωξης του Ισραήλ από την περιοχή αλλά αυτό δεν φαινόταν πραγματικό. Από την άλλη, κάπου είχαν και οι εβραίοι δικαίωμα να ιδρύσουν την δική τους πατρίδα. Με τον καιρό η παλαιστινιακή θέση άλλαξε. Οι παλαιστίνιοι αποδέχονταν την λύση των δύο κρατών και αυτή ήταν μια ικανοποιητική εξέλιξη, για όσους υποστήριζαν το δίκαιο του παλαιστινιακού αγώνα.
3.-Στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν στην περιοχή οι ισραηλινοί εφήρμοσαν βίαιες και απαράδεκτες μεθόδους. Ακολούθησε η παλαιστινιακή αντίσταση και οι δύο λαοί (πρώτα ξαδέλφια, αν όχι αδέλφια) μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο ακραίας βίας.
4.-Προσπάθειες έγιναν για να βρουν κάποια λύση μεταξύ τους αλλά δεν τελεσφόρησαν. Πίσω από την αποδοχή της λύσης των δύο κρατών από τους παλαιστίνιους κρυβόταν η επιθυμία ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να διώξουν το Ισραήλ από την περιοχή (κάτι που σημαίνει λανθασμένη ανάγνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων) ενώ οι ισραηλινοί απέκρυπταν την επιδίωξή τους να ενσωματώσουν τους παλαιστίνιους σε ένα ενιαίο κράτος, εντελώς λανθασμένη εκτίμηση, ιδιαίτερα σήμερα. Άρα οι συμφωνίες περί δύο κρατών ήταν προσχηματικές.
5.-Ο Αραφάτ, ιδρυτής του κινήματος της παλαιστινιακής αντίστασης, με τις ικανότητές του κατάφερε και ισορρόπησε τις διάφορες τάσεις στο παλαιστινιακό κίνημα. Για οποιονδήποτε διάδοχό του αυτό ήταν αδύνατο. Μετά τον θάνατό του η ισλαμικού προσανατολισμού Χαμάς διαχώρισε την θέση της και κυριάρχησε στη Γάζα. Η Χαμάς πέραν των μουσουλμανικών της θρησκευτικών και ιδεολογικών αναφορών, εξέφραζε την αγανάκτηση- και τον μη συμβιβασμό- ενός λαού που καταδιώκονταν από όλους. Η καταδίωξη δημιουργεί ένα θυμικό και το θυμικό αυτό εξέφρασε η Χαμάς. Οι συνεχείς διώξεις που υφίστανται οι παλαιστίνιοι και η αλαζονική συμπεριφορά του Ισραήλ δημιούργησαν το ψυχολογικό υπόβαθρο προσανατολισμού της πλειοψηφίας των παλαιστινίων προς την Χαμάς χωρίς κατ ανάγκην όλος αυτός ο πληθυσμός να είναι προσανατολισμένος προς το ισλάμ. Οι Παλαιστίνιοι που γνώρισα-και ήταν πολλοί- ήταν κοσμικοί και ικανοί έμποροι. Δεν είχαν σχέση με ακραίες ισλαμικές παραδόσεις. Η δυτική και ισραηλινή αλαζονεία τους έσπρωξε στην αγκαλιά του Ισλάμ. Τώρα όλοι πληρώνουν τα επίχειρα.
6.-Το παλαιστινιακό κίνημα διαχωρίστηκε στους οπαδούς της κοσμικής και πιο διαλλακτικής Φατάχ που έχει έδρα της στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, και στην ισλαμικού προσανατολισμού Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.
7.-Για αρκετά χρόνια το επίδικο συνέχισε να είναι η λύση του παλαιστινιακού. Η μακροχρόνια εκκρεμότητα λύσης του αποστασιοποίησε αραβικές κυβερνήσεις και μείωσε το ενδιαφέρον τους ενώ ώθησε άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ιράν, το Κατάρ και η Τουρκία, να αξιοποιήσουν τον ιδεολογικό ισλαμικό προσανατολισμό της Χαμάς και να εκμεταλλευτούν την παρουσία της για δικούς τους σκοπούς. Η Χαμάς έπαψε εδώ και καιρό να είναι μια, αμιγώς, παλαιστινιακή οργάνωση και ενετάχθη στο δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι επιδιώξεις του δικτύου αυτού είναι ευρύτερες. Δεν εξικνούνται στο παλαιστινιακό.
8.-Η αντιπαράθεση, πλέον, της Χαμάς με το Ισραήλ δεν έχει στόχο την λύση του παλαιστινιακού. Ή, τον έχει, ως δευτερεύοντα στόχο. Ο πρώτος είναι η ισλαμιστική ατζέντα. Και η ατζέντα αυτή διαμορφώνεται από δυνάμεις που ξεπερνούν όχι, μόνο, τα όρια της Γάζας ή του Ισραήλ. Ίσως και της Μέσης Ανατολής.
9.-Χαρακτηριστικό στοιχείο της ατζέντας αυτής είναι η εκ των έσω κατάληψη της Ευρώπης. Στην Ευρώπη έχει δραστηριοποιηθεί ένα ευρύ και περίπλοκο δίκτυο μουσουλμανικών οργανώσεων των οποίων η εξάρθρωση είναι, πλέον, αδύνατη. Οι αδύναμες ηγεσίες της Ευρώπης δεν τολμούν ούτε καν να σκεφθούν το πρόβλημα. Το δίκτυο έχει διαβρώσει και τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά από τότε που εμφανίσθηκε το παλαιστινιακό ως πρόβλημα, το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη δύση, έχασε κατά κράτος επικοινωνιακά, ενώ απώλεσε και τον έλεγχο ευρωπαϊκών και αμερικανικών θεσμών τους οποίους ήλεγχε.
10.-Τον έλεγχο και την επικοινωνιακή υπεροχή δεν τον απέκτησαν οι παλαιστίνιοι. Αλλά το ιδιόμορφο και πολύπλοκο δίκτυο ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου η οργανωτική δομή μπορεί και να μην είναι απολύτως προσδιορίσιμη. Είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει αυτονομηθεί.
11.- Αυτό το δίκτυο έχει στόχο τον έλεγχο της Ευρώπης. Αυτό που δεν κατάφεραν οι διάδοχοι του Μωάμεθ με την επέκτασή τους μέσω Βορείου Αφρικής, στην Ευρώπη και την ήττα τους στο Πουατιέ από τον Κάρολο Μαρτέλο (ήττα που έσωσε την Ευρώπη), επιχειρούν να το πετύχουν, τώρα, με ειρηνικό τρόπο. Μέχρι στιγμής το πάνε άριστα.
12.-Η μετανάστευση με την ηθική δικαιολογία αναζήτησης μιας στοιχειωδώς καλύτερης ζωής, ενισχύει το δίκτυο αυτό. Οι καθημερινοί άνθρωποι που μεταναστεύουν μπορεί, πράγματι, να αναζητούν να επιβιώσουν μακριά από τις αστάθειες των δικών τους κοινωνιών αλλά τα πλοκάμια του ισλαμικού δικτύου στην Ευρώπη είναι τόσο σύνθετα και τόσο μεγάλα που εντάσσουν πολλούς από αυτούς στους στόχους τους.
13.-Όλη αυτήν την ρευστότητα τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη την εκμεταλλεύονται και μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία- Κίνα) αλλά και περιφερειακές (Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, ακόμη και Κατάρ) για τους δικούς τους πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς στόχους.
14.- Τα ερωτήματα που αναδύονται μετά από όλα αυτά σε έναν δυτικό άνθρωπο ή σε έναν άνθρωπο της καθ ημάς Ανατολής είναι:
-Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή; Αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην περιοχή;
-Τι θα γίνει αν υποχωρήσει η παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση ανατολή, την Ευρώπη ή αν ηττηθεί η δυτική οπτική και στις ίδιες τις ΗΠΑ;
-Μήπως όσοι έβλεπαν χωρίς καμιά επιφύλαξη το μεταναστευτικό πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Είναι ερωτήματα στα οποία επείγει να δώσουμε απαντήσεις Εκτός και αν θέλουμε να περάσουμε στην ιδεολογική ηγεμονία ενός πολιτισμού με τον οποίο δεν έχουμε καμιά σχέση. Και στις ολοκληρωτικές δομές διοίκησή του.
Δεν είναι απλό το θέμα. Σκεφτείτε το.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Εβραίοι δεν εμφανίστηκαν σε μία μέρα απότομα στην περιοχή. Σιγά-σιγά και για κάποια χρόνια (δεν ξέρω πόσα) αγόραζαν γη από τους Παλαιστινίους που άκριτα τους την πουλούσαν οι ίδιοι και κάποια στιγμή – ξέρουμε καλά πως – οι Εβραίοι αποφάσισαν να κηρύξουν με τις αγορασμένες μέχρι τότε γαίες δικό τους κράτος το 1947.
    Από κει και πέρα όσα γράφεις τα συνυπογράφω.

    • Ναι. Ακριβώς. Αυτός ήταν ο τρόπος που άλωσαν προς όφελος τους την περιοχή. Απορώ… δεν το ξέρουμε, δεν το βλέπουμε;;; Άκριτα πουλάμε, πουλάμε, πουλάμε. Παντού. Airbnb, χρυσές βίζες και μυρια όσα. Ένα κράτος που ξεπουλάει είμαστε. Μια γριούλα φολεγανδριτισσα είχα γνωρίσει μόνο, που είχε μια φάρμα στη μέση του πουθενά (φάρμα τρομάρα της σε άγριο νησί που το πιο ψηλό του δέντρο είναι η καπαρια), τέλος δεκαετίας ‘90, η μόνη που μας είπε, μου ζητάνε να το αγοράσουν, ξένοι, αλλά μετά που θα πάω ζητιάνα στον τόπο μου θα γίνω. Μια γριούλα αμόρφωτη και σκληραγωγημένη, αντιλήφθηκε και γνώριζε το θεμελιώδες.
      Αλλά όταν δεχόμαστε Τούρκους να αγοράζουν λιμάνια και μαρίνες των νησιών ανατολικού Αιγαίου, έχουμε ελπίδες;;; Όταν ξεπουλάμε τα πάντα, στο όνομα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που τάχα μου δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε αποκλεισμούς, έχουμε άραγε καμία προοπτική;;; Αν δεν πουλήσουμε κάτι το απαξιώνουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά στα νησιά που τα έχουν αγοράσει ξένοι, ολόκληρα και οι ντόπιοι δεν πατάνε, στην Τήνο μάλιστα μας είπαν να το παρακάμψουμε. Να μην πατήσουμε καν το πόδι μας. Στον τόπο «μας». Σκεφτητε την Κρήτη, τη Νάξο, καλά για Μύκονο, Σαντορίνη δεν μιλάω καν. Ρόδος Κέρκυρα;;; Ας μην το σκεφτώ.
      Αλλά ένα κράτος που πουλάει πουλάει πουλάει, όλες τις υποδομές του, τι δάσκαλος είναι για τον λαό του;;;

  2. Το Παλαιστινιακό είναι πονεμένη ιστορία από το 1917 -εποχή ΑΝΤΑΝΤ για μας-όταν ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπάλφουρ υποσχέθηκε με επιστολή του στον Εβραίο Λαϊονέλ Ρότσιλντ ότι η Βρετανία δεσμευόταν στην παραληφθείσα από την Βρετανία μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Παλαιστίνη -η οποία ουδέποτε υπήρξε κράτος-να δημιουργήσει μια Πατρίδα για τους Εβραίους ,οι οποίοι έκτοτε διευκολύνονταν από τις Βρετανικές Αρχές να αποικούν από όλο τον κόσμο την ”γη των Πατέρων τους”.
    Τότε στην Παλαιστίνη το 90 % των κατοίκων ήταν Άραβες βεδουϊνοι αλλά μέχρι το 1948 που η Παλαιστίνη κατέχονταν από την Βρετανία ο εβραϊκός πληθυσμός είχε φτάσει στο 33% του συνόλου των κατοίκων της , αλλά κατείχε το 6% του εδάφους.
    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ-γνωρίζουμε ποια είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του-το 1948 με το 181 Ψήφισμά του διαχώρισε την Παλαιστίνη σε δύο κράτη -το Εβραϊκό και το Αραβικό – διαχωρισμός που ουδέποτε έγινε δεκτός από τους Άραβες και άρχισε ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος , που έληξε τον Ιανουάριο του 1949 με ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, Ιορδανίας ,Συρίας και Λιβάνου και αποτελέσματα επί του εδάφους 78% της Παλαιστίνης στο Ισραήλ και το υπόλοιπο 22% στην Δυτική όχθη με Ιορδανική διοίκηση και την Λωρίδα της Γάζας με Αιγυπτιακή διοίκηση , την οποίαν Λωρίδα κατέλαβε και κατείχε η Αίγυπτος μέχρι τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 , όταν όλες οι Αραβικές χώρες νικήθηκαν και έχασαν και δικά τους εδάφη.
    Μετά άρχισαν οι Ιντιφάντες και η μόνιμη πληγή στην Μέση Ανατολή γιατί ουδέποτε οι ηγεσίες -λογικές ή ριζοσπαστικές- των Παλαιστινίων δέχθηκαν τον διαχωρισμό των δύο κρατών το 1948 και είχαν και έχουν μόνιμο σκοπό να καταστρέψουν το Ισραήλ , το οποίο σημειωτέον υποστηρίζει όχι μόνο η Δύση ,αλλά και η Ανατολή με τα δύο μόνιμα μέλη της στο Σ.Α του ΟΗΕ , ενώ και τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη-είναι φανερό πια- ούτε φιλικά προς αυτούς είναι , ούτε θέλουν Παλαιστινίους ως πρόσφυγες στις Χώρες τους .
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
    1.-(δικό μου) Κανενός αλαζονεία δεν έσπρωξε στην αγκαλιά του Ισλάμ το Παλαιστινιακό Κίνημα . (αλί που τ’ώχει η κούτρα του να κουβαλάει ψείρες)
    2..-Όλος ο κόσμος -κυρίως η Χριστιανική Δύση-αναμένεται να ξαναζήσει τρομοκρατικές επιθέσεις , παρ’ ότι είναι αυτή που και ηθικά και οικονομικά (οι πλούσιοι μπορούν να βοηθήσουν)τους βοηθάει και θα τους βοηθήσει και τώρα και στο μέλλον .
    3.-Το καταληκτικό σας συμπέρασμα-ερώτημα ,αγαπητέ κ. Σαββίδη , ”Μήπως όσοι έβλεπαν χωρίς καμιά επιφύλαξη το μεταναστευτικό πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ”
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ-ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΤΑΧΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΤΑΧΑΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΧΑΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΣ- ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΗΚΥΟ -ΚΑΙ ΣΤΑ ”ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ” ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ”ΘΑ ΠΗΞΕΙ” ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΝΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΑΣ- ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΕΙΧΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ;;;.ΕΡΡΩΣΘΕ.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

  3. Υπάρχουν πολλοί παλαιοαριστεριστές που νομίζουν ότι ακόμα βρίσκονται στην εποχή του Αραφάτ, αναπολώντας τη νιότη τους.
    Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, το ΙΚ ήταν μια πραγματικότητα, ο νεοοθωμανισμός, αναδυόμενη ισλαμιστική Τουρκία, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ισλαμοποιηση Ευρώπης, ισλαμικός φονταμενταλισμός, ελλαδική παρακμή κλπ.
    Κάποιοι ακόμα κοιμούνται στην Ελλάδα.

    • Όχι ,δεν κοιμούνται κάποιοι στην Ελλάδα . Είναι συνειδητή επιλογή τους να είναι εναντίον της Δύσης και της Δεξιάς που της δίνουν πολλά επίθετα.
      Και όλα αυτά -που δεν υπήρχαν προ του 1981-εκτός από το φιλοσοβιετικό ΚΚΕ -παγιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία από το αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και το τριτοκοσμικό του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι την τραγική υπόθεση Οτσαλάν , όταν τα σταμάτησε ως κυβέρνηση ο φιλοοευρωπαίος και ρεαλιστής κ. Σημίτης ,αλλά ”δεν τα πέρασε” στο ΠΑΣΟΚ και στην υπόλοιπη Αριστερά ,που μονίμως αλοιθωρίζουν ή αλληθωρίζουν προς αντιΔυτικά και αντιΔεξιά μεριά ,αλλά σιτίζονται και πολιτεύονται από την- και στην – Ευρωπαϊκή Ένωση και ”εκπολιτίζονται ” με ”Αμερικανιές”.
      Διπολική η συμπεριφορά τους ,αλλά πείθουν και Έλληνες που κράτησαν τις ιδεοληψίες της 25ετίας 1974-1999 (που είναι χρόνια μιας γενιάς) και θέλουν άλλη μια γενιά για να μειωθούν ,εφόσον φυσικά παύσουν να καλλιεργούνται -που δεν το βλέπουμε.
      Δεν τα κάνει όλα τέλεια η Δύση και η Ελλάδα της Μεταπολιτεύσεως ,αλλά δεν τα απορρίπτουμε όλα ,Έλληνες πολιτικοί και Έλληνες πολίτες. ΚΑΙ
      κάπου-κάπου ”να περνάει από το μυαλό μας ” που θα πάμε αν φύγουμε από τις πολύχρονες συμμαχίες μας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα