Χαμηλή η απόδοση της παιδείας στις ΗΠΑ σε έρευνα, καινοτομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην Κίνα, την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των αποφοίτων πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη έχει αυξηθεί στα 4 εκατ. άτομα. Πρόκειται για αύξηση δεκαπλάσια της αντίστοιχης στις ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, στον φόβο της Ουάσιγκτον πως η υπερδύναμη κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Το αποδεικνύει ιδιαίτερα το αμερικανικό εμπάργκο στον κινεζικό κολοσσό της Huawei και οι επίμονες πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στις ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν το ίδιο και να αποκλείσουν την καινοτόμο κινεζική εταιρεία από τα ευρωπαϊκά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Πρόκειται για έναν φόβο δικαιολογημένο, καθώς όλα δείχνουν πως το Πεκίνο έχει θέσει όντως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία, όπως προδίδει το φιλόδοξο σχέδιο «Made in China 2025». Και όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η επιθυμία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία συνεπάγεται πως τα στρατηγικά τους συμφέροντα τους θέτουν όχι μόνον σε ανταγωνιστική θέση, αλλά και σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης.

Ο φόβος της Ουάσιγκτον είναι όμως δικαιολογημένος και από μια άλλη άποψη, συγκεκριμένα από τη συνεχή βελτίωση της θέσης της Κίνας στην καινοτομία και την αργή αλλά σταθερή υποχώρηση των ΗΠΑ, που πάντως παραμένουν προς το παρόν σε πλεονεκτική θέση. Η εικόνα προκύπτει από τον τελευταίο παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας του Bloomberg, που εμφανίζει τις δύο υπερδυνάμεις να έχουν τη μικρότερη απόσταση από ποτέ. Οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει κατά μία θέση και βρίσκονται στην 9η της κατάταξης των πλέον καινοτόμων οικονομιών του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν σταθερά έδαφος, δεδομένου ότι βρίσκονταν στην κορυφή το 2013, όταν άρχισε να δημοσιοποιείται ο σχετικός δείκτης. Τότε η Κίνα βρισκόταν μόλις στην 29η θέση, αλλά έκτοτε αναρριχάται σταθερά και φέτος ανέβηκε μία ακόμη θέση και βρίσκεται στη 15η.

Οπως πάντως τονίζει το Bloomberg, παρά τη συνεχή διολίσθηση σε χαμηλότερες θέσεις, η Αμερική εμφανίζει και πολλά φωτεινά σημεία, καθώς παραμένει παγκόσμια ηγετική δύναμη τόσο όσον αφορά τις νέες άδειες ευρεσιτεχνίας όσο και την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας. Η αχίλλειος πτέρνα των ΗΠΑ είναι, όμως, αδιαμφισβήτητα η παιδεία, καθώς, με κριτήριο την ποιότητα της παιδείας και την απόδοση των μαθητών και φοιτητών, η υπερδύναμη υποχώρησε τέσσερις θέσεις και βρίσκεται στην 47η. Στοιχεία από το πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) καταδεικνύουν στασιμότητα στην απόδοση μαθητών και φοιτητών στην Αμερική, αφού δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο τα τελευταία 10 χρόνια. Οσον αφορά τους σπουδαστές με χαμηλή απόδοση, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία 30 χρόνια.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σίγουρα η χαμηλή απόδοση των Αμερικανών μαθητών στα μαθηματικά, καθώς στο μάθημα αυτό τα καταφέρνει μόλις το 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις παράκτιες περιοχές της Κίνας φτάνει στο 44%. Στις ΗΠΑ είναι, άλλωστε, χαμηλότερα τα ποσοστά αποφοίτησης, ενώ μειώνεται διαρκώς το ποσοστό των αποφοίτων θετικών επιστημών και τεχνολογικών ινστιτούτων και είναι μικρότερο από όλων των άλλων χωρών του G7. Στην Κίνα, αντιθέτως, την τελευταία δεκαετία έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των αποφοίτων πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Εχει φτάσει έτσι στα 4 εκατ. άτομα και πρόκειται για μια αύξηση δεκαπλάσια από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησής του και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατηγορούν την Κίνα ότι κλέβει τεχνογνωσία από τις αμερικανικές εταιρείες για να γεφυρώσει το χάσμα τεχνολογικής προόδου που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία υποψιάζουν, όμως, πως μπορεί παράλληλα να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Τομ Ορλικ, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, «αν δεν επενδύσει στην παιδεία και στην έρευνα, η Αμερική δεν πρόκειται να διασφαλίσει το προβάδισμά της στην οικονομία μόνον επιβάλλοντας δασμούς».

https://www.kathimerini.gr/1061365/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/xamhlh-h-apodosh-ths-paideias-stis-hpa-se-ereyna-kainotomia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα