Χάνει η ΕΕ τα Βαλκάνια;

6/1/20 | 2 | 2 | 311 εμφανίσεις

H EΕ βιώνει «κόπωση» σε ό,τι αφορά τα θέματα διεύρυνσης. Το βέτο Μακρόν στην ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία δίνει νέα ώθηση στο ενδιαφέρον Κίνας, Ρωσίας και Τουρκίας για την ευρύτερη περιοχή.

Για τους πολίτες των Βαλκανίων, στην περιφέρεια της ΕΕ, το 2019 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά το γαλλικό βέτο. Την ίδια ώρα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, δύο χώρες οι οποίες έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενισχύθηκαν οι αυταρχικές τάσεις. Η πίεση προς την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική επίσης αυξήθηκε. Την ίδια στιγμή η Αλβανία δεν αποτελεί πρότυπο εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Το «όχι» της ΕΕ επηρέασε όμως περισσότερο τη Βόρεια Μακεδονία. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ βυθίστηκε σε βαθιά κρίση. Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, όπως αναμενόταν, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Μετά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις οποίες ήλπιζε η Βόρεια Μακεδονία μετά την επίλυση του ονοματολογικού, ο Ζάεφ είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές και τα ηνία της χώρας να αναλάβει η δεξιά αντιπολίτευση.

Η ρωσική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια

Την απογοήτευσή του από την ΕΕ εκφράζει πλέον ανοιχτά ο Ζόραν ΖάεφΤην απογοήτευσή του από την ΕΕ εκφράζει πλέον ανοιχτά ο Ζόραν Ζάεφ

«Είμαστε απογοητευμένοι» δήλωσε το Νοέμβριο ο Ζόραν Ζάεφ στην ιστοσελίδα politico.eu. Κι αυτό διότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις έναντι της χώρας του, μολονότι η Βόρεια Μακεδονία έπραξε αυτά για τα οποία είχε δεσμευθεί, κατά τον Ζάεφ. Ήδη από το 2003 η ΕΕ με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί επίσημα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Έκτοτε μόνο η Κροατία κατάφερε να ενταχθεί στην ΕΕ το 2013. Πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων φαντάζει θολή. Τα Βαλκάνια κινδυνεύουν να χάσουν την ΕΕ αλλά και η ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να εμφανιστούν ως εναλλακτικές δυνάμεις.

«Η ΕΕ έχει αφήσει πίσω της ένα κενό, το οποίο η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να καλύψει» αναφέρει η Σόνια Μπίσερκο από το παράρτημα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι στο Βελιγράδι. «Η Κίνα έρχεται στην περιοχή με πάρα πολλά χρήματα με τη μορφή δανείων, χωρίς προδιαγραφές και κριτήρια» σημειώνει, προσθέτοντας και τη Ρωσία, η οποία ήδη έχει αυξημένη επιρροή στη Σερβία και την υποστηρίζει στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και η Μόσχα άσκησε βέτο στην είσοδο της νεαρής χώρας στον ΟΗΕ. Επίσης η Μόσχα υποστηρίζει στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη τον ισχυρό άνδρα της χώρας, Μίλοραντ Ντόντικ. Στρατηγικός στόχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία μιας «ζώνης στρατιωτικά ουδέτερων χωρών». Εντούτοις η Ρωσία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την είσοδο του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Σερβία μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 απέκλεισε την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, ενώ στη Βοσνία ο Μίλοραντ Ντόντικ, προσπαθεί επίσης με κάθε τρόπο να την εμποδίσει.

Τον δικό τους χώρο διεκδικούν Κίνα και Τουρκία

O Eρντογάν στο Σαράγεβο τον Ιούλιο του 2019O Eρντογάν στο Σαράγεβο τον Ιούλιο του 2019

Όσο για την Κίνα αυτή έχει επίσης εδώ και καιρό εντάξει τα Δυτικά Βαλκάνια στο φιλόδοξο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Εκτός από την τεράστια επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά, η Κίνα έχει επενδύσει και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου –Βουδαπέστης. Το έργο υποστηρίζεται από κινεζικές τράπεζες. Από την πλευρά της και η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, προσπαθεί να προσεταιριστεί τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Δυτικών Βαλκανίων. Τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή είναι πρωτίστως οικονομικής φύσης αλλά και γεωπολιτικής, με αυξημένη επιρροή ήδη στο βοσνιακό-μουσουλμανικό κόμμα SDA. Επίσης είναι γνωστή η συμπάθεια του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Φλόριαν Μπίμπερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, σαφώς έχει υποχωρήσει ο ενθουσιασμός για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια, όμως παράλληλα εξωτερικοί παράγοντες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν πολλά να προσφέρουν στην ουσία. Με μια πιο ψύχραιμη ματιά τα Δυτικά Βαλκάνια κερδίζουν ήδη και έχουν να κερδίσουν και στο μέλλον περισσότερα από την Ευρώπη. Κι όπως λέει ο Φλόριαν Μπίμπερ, «αν ρωτήσει κανείς τη νεολαία σε αυτές τις χώρες πού θα ήθελαν να μείνουν, δεν θα πουν στο Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη ή την Αγία Πετρούπολη αλλά στο Βερολίνο ή τη Βιέννη».

Γκρέγκορ Μάιερ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη Deutsche Welle

Category: Διπλωματία

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Ε … δεν θα αυτοακυρωθεί η Δημοκρατική Ευρωπαική Ένωση για να κερδίσει τα πολυπολιτισμικά, πολυεθνικά και πολυρησκευτικά Δυτικά Βαλκάνια , στα οποία τον πρωταρχικό ρόλο δεν παίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί αλλά φιλοπόλεμοι και διαπλεκόμενοι ηγέτες και στην Αλβανία και στο Κόσσοβο και στην Βοζνία-Ερζεγοβίνη και στην μετά την Συμφωνία των Πρεσπών λεγομένη Βόρεια ”Μακεδονία”, όπου έγιναν τα χίλια-μύρια για να υπογραφεί η προαναφερθείσα Συμφωνία , με αντίθετη την πλειοψηφία -όπως και στην Ελλαδα- των Σλαβων κατοίκων της και χωρίς να την υπογράψει ο νόμιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους.
  Κανένας δεν θα πειράξει τα Δυτικά Βαλκάνια , γιατί είναι η ενδοχώρα της Ευρώπης , τα κέρδισε και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους με πόλεμο , αλλά ούτε αυτά θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση , γιατί δεν ξεσυνήθισαν τον 45χρονο κομμουνισμό ,- που έζησαν- και τον θρηκευτικο -μερικές φορες φονταμελιστικό-μουσουλμανισμό , για τον οποίον ”προσκαλουν” και την Τουρκία , που δεν τους ξεχνά στην προσπάθειά της για τον νεοθωμανισμό της .
  Πόσες φορές επισκέφθηκε -και θα τον επισκεφθεί μέχρι τις εκλογές – ο ”παραπονιάρης” κ. Ζάεφ τον κ. Ερντογάν ;;;.
  Όλα τα Βαλκάνια εν γένει -τα περισσότερα των οποίων ειναι στο ΝΑΤΟ ,ή, έχουν βάσεις Αμερικανικές τα εξασφάλισαν οι Αμερικανοί και είτε μπουν στην Ευρωπαική Ένωση ,είτε όχι θα προστατευθούν από την Αμερικη .
  Εδώ διέλυσαν άρον-άρον την Γιουγκοσλαβία και θα αφήσουν Ρώσους , Κινέζους και Τούρκους να τα ”κουμαντάρουν”.
  Απλώς ευνοούν την είσοδό τους στην Ευρωπαική Ένωση για να ”πληρώνει” αυτή την οικονομική τους ανάκαμψη, γιαυτό ας μη ανησυχεί ο κ.αρθρογράφος και κυρίως ο κ. Ζάεφ , που θα γευθεί ,όπως ο κ. Τσίπρας την πολιτική του εξαφάνιση μετά τις εκλογές της 12ης Απριλίου.
  Αμφότεροι έκαναν το χρέος τους από την ανάποδη για τις πατρίδες τους και δημιούργησαν ”αγιάτρευτη” πληγή στους γείτονες λαούς τους, που έπρεπε να τα βρουν χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις .

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   “Δημοκρατική Ευρωπαική Ένωση” … το συντομότερο ανέκδοτο.

   Πώς άραγε εννοεί κανείς την δημο-κρατία (αρχή τού δήμου); Η ΕΕ κυβερνάται από ένα διευθυντήριο, το οποίο αποφασίζει για όλα τα κράτη-μέλη ομοιομόρφως, λες και είναι παιδιά ορφανοτροφείου. Όταν κανείς κυβερνάται από άλλους ερήμην του και είναι ικανοποιημένος απλώς διότι τρώει, σε τι διαφέρει από το πρόβατο; Νομίζετε κάποιοι, ευτυχώς λιγοστεύετε πια, ότι είσθε ελεύθεροι, επειδή μπορείτε να λέτε/γράφετε ό,τι θέλετε, αλλά δεν έχετε καταλάβει ότι τα σημερινά αυταρχικά καθεστώτα δεν επιβάλλονται με τανκς, φίμωση, λογοκρισία και φυλακίσεις. Όχι, αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα. Σήμερα, αντί να σε φιμώνουν, σ’ αφήνουν να γράφεις/λες ό,τι θέλεις, απλώς κανείς δεν σού δίνει σημασία. Είσαι ένα απλό πιόνι. Τόσο απλά.

   Η γενιά σου, ΣΑΝ, έφτιαξε μετά την δικτατορία το νέο αυτό δικτατορικό καθεστώς, που εφαρμόζεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σ’ ολόκληρη την ΕΕ, γι αυτό ήδη βλέπομε ένα ώριμο και περήφανο κράτος, το ΗΒ, να αποχωρεί. Σιγά-σιγά κι επειδή η νέα γενιά ανθρώπων αλλάζει, θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις, μέχρι που το μπουρδέλο αυτό θα διαλυθεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν πια άλλους ν’ αποφασίζουν γι αυτούς, χωρίς αυτούς. Οι από το Βερολίνο καπελωμένες Βρυξέλλες, δι ο και περιπαικτικώς Βρυξελίνο, διατάσσουν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν ιδιομορφίες λαών, χωρίς να σέβονται ήθη κι έθιμα και το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να σβήσουν από τούς ευρωπαϊκούς λαούς την εθνική τούς ταυτότητα και να δημιουργήσουν τον Ευρωπαίο μαζάνθρωπο, όπως εσένα, που είναι ευχαριστημένος επειδή τρώει, χέζει, κοιμάται και μπορεί να γράφει ό,τι μαλακίες θέλει, χωρίς λογοκρισία. Το ότι δεν έχει καμμία συμμετοχή στις αποφάσεις, που άλλοι παίρνουν για λογαριασμό του, δεν τον πειράζει, όπως δεν πειράζει και το πρόβατο ότι ο τσομπάνης αποφασίζει γι αυτό, αρκεί να τρώει. Δεν είναι τυχαίο που καταντήσαμε, όπως καταντήσαμε, με τέτοια (κ)οπαδική νοοτροπία. Ευτυχώς, το ξαναλέω, οι νέοι έχουν αρχίσει να ξυπνούν και θέλουν να βγουν από το matrix.

   Πώς κέρδισε, δηλαδή, η Ευρώπη τα Βαλκάνια σε δύο ΠΠ; Καθόλου δεν τα κέρδισε, ειδικά στο Β’ΠΠ, που με το πέρας του, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα, πέρασαν στο Ανατολικό Μπλοκ.

   “αλλά ούτε αυτά θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση , γιατί δεν ξεσυνήθισαν τον 45χρονο κομμουνισμό…”

   Ζεις σε τούτο τον πλανήτη, ή κατέβηκες από τον Άρη; Ποιο απ΄όλα δεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ; Αν δεν θέλουν, γιατί κόπτονται τόσο πολύ; Γιατί έτσουξε το γαλλικό βέτο; Δεν ξέρεις την νοοτροπία των ανανηψάντων, που νομίζοντας ότι έχουν δει το φως το αληθινό, γίνονται φανατικότεροι των παλαιών;

   Θα έλεγα ξύπνα, ΣΑΝ, είναι ώρα για να κοιμηθείς, αλλά είναι μάλλον πολύ αργά για να ξυπνήσεις πια. Άλλωστε, είναι και άνευ σημασίας.

 2. 2
  Σ.Α.Ν says:

  Αντί των πολλών ”επιχειρημάτων” ,θα μπορούσατε να πείτε με μια φράση ότι είστε αντιευρωπαίος .
  Τα υπόλοιπα είναι ένας από τους δεκάρικους λόγους των κομμουνιστών , των ”ακροδεξιών”και των Ρωσόφιλων.
  Να προσεύχεσθε να μη ξαναβρεθούυμε στην νύκτα της 4/5 Ιουλίου 2015 ,με κανένα κλώνο του κ.Τσίπρα και να είμααστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε την πόρτα της Ευρωπαικής Ενωσεως, η οποία , όπως όλες οι Δημοκρατίες κάνει κάθε πέντε χρόνια ευρωεκλογές και σαυτές συμμετέχουν και οι δημοκράτες Γάλλοι, Γερμανοί ,Ιταλοί ,Ελληνες -και εσείς-και άλλες 24 χωρες .
  Την αγένεια σας δεν θα την σχολιάσω ,γιατί είναι μάλλον κληρονομική .
  Να σας χαίρονται η οικογένειά σας και οι φίλοι σας ,αν έχετε.

  • 2.1
   Επισκέπτης says:

   Αφού μετά από τόσα χρόνια και τόσες επεξηγήσεις δεν κατάφερες να μάθεις να κάνεις διάκριση μεταξύ αντιευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών, πώς να συζητήσει κανείς μαζί σου;

   Δεν αμφιβάλλω ότι δεν κατάλαβες τίποτε απ’ όσα σού γράφω, γι αυτό αρκείσαι να τα χαρακτηρίσεις ως ”επιχειρήματα”, “δεκάρικους λόγους των κομμουνιστών , των ”ακροδεξιών”και των Ρωσόφιλων”, δηλαδή … άρες μάρες κουκουνάρες. Τα συνήθη παράπονα περί αγενείας και … τι έχεις ΣΑΝ, τι είχα πάντα.

   Καλό ύπνο.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο