Φόβοι για νέα κλιμάκωση της βίας στη Μ. Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η σοβαρότερη κλιμάκωση ανάμεσα σε Ισραήλ και Λιβάνο από το 2006 σημειώθηκε χθες. Πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν μήπως αυτή πυροδοτήσει νέο γύρο βίας στην περιοχή. Ο Νετανιάχου προειδοποιεί.

Θα ανοίξει και πάλι το μέτωπο Ισραήλ – Λιβάνου;

Το κατεστραμμένο σπίτι του Μοχάμεντ Αμπενλσατέρ
Το κατεστραμμένο σπίτι του Μοχάμεντ ΑμπενλσατέρΕικόνα: Mahmoud Zayyat/AFP/Getty Images

Αυτοί οι βομβαρδισμοί κι όσοι προηγήθηκαν νωρίτερα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν νέα επεισόδια σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή από την περασμένη Τετάρτη, μετά από μια σχετική ανάπαυλα στη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων από την έναρξη του Ραμαζανιού, στις 23 Μαρτίου. Αποτελούν επίσης κλιμάκωση και στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου που έχει να παρατηρηθεί από το 2006.Όλα ξεκίνησαν προχθές Τετάρτη, όταν η ισραηλινή αστυνομία μετά από βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους, εισέβαλε στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ για να απομακρύνει Παλαιστίνιους που είχαν ταμπουρωθεί στον εσωτερικό χώρο του τεμένους.

Χθες Πέμπτη, ακολούθησε καταιγισμός ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ με έναν ελαφρά τραυματία και υλικές ζημιές.Από τη Βηρυτό, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τις ρίψεις ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. «Ο Λίβανος απορρίπτει σθεναρά κάθε πολεμική κλιμάκωση που προέρχεται από τη χώρα και τη χρήση λιβανέζικου εδάφους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα» υπογράμμισε.

«Θα χτυπήσουμε τους εχθρούς μας»

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιείΕικόνα: GPO

Η ισραηλινή πλευρά επέρριψε την ευθύνη για τις εξελίξεις σε εξτρεμιστικούς κύκλους των Παλαιστίνιων και συγκεκριμένα την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, θέσεις της οποίας έπληξε στο νότιο Λίβανο σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας του, έστειλε προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση. «Πρόσφατα, ξεκαθάρισα ότι οι εχθροί μας δεν πρέπει να μας υποτιμούν. Η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ (για τη δικαστική μεταρρύθμιση) δεν θα μας εμποδίσει να αναλάβουμε δράση εναντίον τους, όπου και όταν χρειαστεί. Όλοι μας, χωρίς εξαίρεση, είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το status quo στο Όρος του Ναού. Ζητάμε να ηρεμήσει η κατάσταση και θα αναλάβουμε αποφασιστική δράση κατά των εξτρεμιστών που ασκούν βία εκεί».

«Όσον αφορά την επιθετικότητα εναντίον μας σε άλλα μέτωπα» συνέχισε, «θα χτυπήσουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώσουν το τίμημα για κάθε πράξη επιθετικότητας. Οι εχθροί μας θα μάθουν και πάλι, ότι σε στιγμές αλήθειας, οι πολίτες του Ισραήλ στέκονται ενωμένοι και υποστηρίζουν τις ενέργειες του στρατού και των άλλων αρχών ασφαλείας για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού μας. Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν σήμερα νέες συγκρούσεις στο Όρος του Ναού, δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Ειρήνη Αναστασοπούλου /APTV /AFPTV dpa

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα