Φιλο-ερντογανικές και αντιευρωπαϊκές οργανώσεις εισπράττουν κοινοτικά κονδύλια και ημείς άδομεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Βρισκόμαστε μια εβδομάδα από τις ευρωεκλογές και εικάζεται ότι η αποχή των δυνητικών εκλογέων θα είναι μεγάλη, διότι για αυτούς το παρών και η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάψει πλέον να είναι ελκυστικές. Τα διαχρονικά κοινοτικά επιτεύγματα βέβαια δεν έχουν καμία σημασία! Εκείνοι οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν με μεγάλη όρεξη και ορμή στις ευρω-κάλπες προβλέπεται να είναι οι κάθε είδους ακρο-δεξιοί αρνητές οι οποίοι, αν και δεν τα βρίσκουν, επι του παρόντος, μεταξύ τους, «πουλάνε στους Ευρωπαίους πολίτες» την «κοινοτική εξυγίανση» (χωρίς να μας λένε τη συνταγή τους) και την επιστροφή στο «Κράτος-έθνος», με πρόταγμα την στείρα αντι-μεταναστευτική στάση τους. Κι ας υπάρχει πλέον, σχετικά,  το όχι και τόσο επιτυχές παράδειγμα της Ιταλίδας ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Όμως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν βάλλεται μόνο από τους εσωτερικούς εχθρούς του, τους ακρο-δεξιούς. Πλήττεται και από τους εξωτερικούς πολεμίους του, ήτοι τις φιλο-ερντογανικές και αντιευρωπαϊκές τουρκικές οργανώσεις και μάλιστα με κονδύλια του Ευρωπαίου φορολογούμενου (δηλαδή και του Έλληνα), όπως καταγγέλλουν Τούρκοι εξόριστοι δημοσιογράφοι στο χθεσινό ρεπορτάζ (31-5-2024) του Guillaume Perrier, στην ηλεκτρονική έκδοση του γαλλικού περιοδικού Le Point, με τίτλο : «Οι τουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις που βρίθουν ευρωπαϊκών κονδυλίων» (Ces organisations islamistes turques qui sont gavées de fonds européens).

«Δεν είναι καιρός η Δύση να αποφασίσει με ποια πλευρά θα τοποθετηθεί; »

Το ερώτημα τίθεται για την πατρίδα του από τον Can Dündar, διάσημο Τούρκο δημοσιογράφο που απειλείται από τον Ερντογάν και ζει εξόριστος στη Γερμανία. Καταδικασμένος στην Τουρκία, ερήμην, σε 27 χρόνια φυλάκιση για «κατασκοπεία», ο δημοσιογράφος καταγγέλλει τη διπλή υποκρισία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, για τον ίδιο, η αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ένα νέο παράδειγμα αυτής της υποκρισίας.

Στα μέσα Μαΐου 2024, ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος, επίσης εξόριστος, ο Μετίν Τζιχάν, δημοσίευσε μια έρευνα για τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τουρκικές οργανώσεις, αποδεικνύοντας ότι οι φιλο-ερντογανικές δομές  κατάφεραν να τσεπώσουν ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτές οι αποκαλύψεις προκάλεσαν κατακραυγή μεταξύ των Τούρκων δημοκρατών. Ελάχιστη όμως αντίδραση υπήρξε από την ευρωπαϊκή πλευρά (όπως  και από την Ελλάδα), λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Φιλοκαθεστωτικές και αντιευρωπαϊκές οργανώσεις

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, υποστηριζόμενος από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» (Centre européen pour la liberté de la presse et des médias), στη Λειψία (Γερμανία), σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία, υποψήφια χώρα για την Ένωση της οποίας οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, ωφελούν τις φιλο-καθεστωτικές και αντι-ευρωπαϊκές δομές, όπως είναι π.χ. :  το «κρατικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κανάλι TRT», η δεξαμενή σκέψης Seta, η ισλαμιστική ανθρωπιστική οργάνωση IHH, τα ιδρύματα Tugva, Tûrgev ή ακόμα και η ομοσπονδία λυκείων διδασκαλίας του Κορανίου στην Τουρκία

Το κανάλι TRT, για παράδειγμα, βραβεύτηκε με 400.000 ευρώ. Πριν από λίγους μήνες, το εν λόγω κρατικό κανάλι παρήγαγε μια σειρά ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Τα Αληθινά Χρώματα» (Les Vraies Couleurs), με στόχο να «καταπολεμήσει τη θεωρία του φύλου» και «την προπαγάνδα του λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ». Τα διάφορα παρακλάδια του αντικατοπτρίζουν πιστά τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς που αποφάσισε η τουρκική προεδρία. Και, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου 2024, ο χρόνος ομιλίας του Ερντογάν στο κανάλι TRT ήταν 78 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των βασικών αντιπάλων του! Δηλαδή χρηματοδοτήσαμε εμείς τους τηλεοπτικούς μονολόγους του Σουλτάνου. Μπράβο μας !

Το «Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας» (Tugva), με επικεφαλής τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του προέδρου (να και η τουρκική οικογενειοκρατία), έχει λάβει τουλάχιστον 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus, για 16 Σχέδια, από το 2020. Σε αυτά προστίθενται 4 άλλα Σχέδια που χρηματοδοτούνται από το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» (European Solidarity Corps ),  πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύον από το 2021. Το Tugva οργανώνει «στρατόπεδα δράσης» όπου οι νέοι συμμετέχοντες στρατολογούνται και ενθαρρύνονται να «κάνουν τζιχάντ». Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μετίν Τζιχάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία λόγω των αποκαλύψεών του για αυτήν την ισλαμιστική οργάνωση και τις διακλαδώσεις της στο τουρκικό κράτος, απειλούμενος με 6 χρόνια φυλάκιση.

Οι άκρως αμφιλεγόμενες αναφορές της δεξαμενής σκέψης Seta

Ο αρχηγός της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν

Η «τουρκική ομοσπονδία εθνοαθλημάτων» (fédération turque d’ethnosport) έλαβε 500.000 ευρώ, η οποία προωθεί τα παραδοσιακά αθλήματα, με επικεφαλής επίσης τον Μπιλάλ Ερντογάν. Το Ίδρυμα Seta, ένα κέντρο «δεξαμενής σκέψης» που δημιουργήθηκε από τον Ibrahim Kalin, τον σημερινό επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (δηλαδή την «περίφημη» MIT), έλαβε χρηματοδότηση 291.000 ευρώ για 2 Σχέδια που ξεκίνησαν στις αρχές του 2024.

Διοργανώνοντας διασκέψεις και εκδηλώσεις για να δώσουν επιστημονικό λούστρο στις επίσημες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η Seta δημοσιεύει άκρως αμφιλεγόμενες αναφορές. «Μέσα από εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις, η Seta προσπαθεί να ενσωματώσει επίσημες απόψεις στον κοινωνικό λόγο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το 2019, η Seta δημοσίευσε δύο εκθέσεις στα τουρκικά που χρησίμευαν για να ασκήσουν πίεση στους αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης», εξόριστους στην Ευρώπη, διευκρίνισε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε απάντηση σε κοινοβουλευτική επερώτηση του FDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), το 2020. Αυτές οι εκθέσεις κάρφωναν Τούρκους δημοσιογράφους που επικρίνουν το καθεστώς και που είχαν καταφύγει στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς τους ως στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ντουντάρ καταγγέλλει τόσο την υποκρισία της εξουσίας στην Άγκυρα όσο και «εκείνους που, στην Τουρκία, κατηγορούν τους δικαιούχους αυτών των δυτικών κονδυλίων ως προδότες», ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτά. Τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση από μια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια οργάνωση να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Όμως τα δωρεάν «ευρω-φράγγα» δεν έχουν οσμή για το τουρκικό καθεστώς το οποίο συχνά μας δίνει «μαθήματα ηθικής καθαρότητας», όπως κάνουν και οι Ευρωπαίοι ακραίοι άλλωστε. Αλλά ο ίδιος Τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει επίσης την υποκρισία «ορισμένων ξένων ιδρυμάτων που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον αγώνα για τη δημοκρατία στην Τουρκία» και τα οποία προωθούν την περιθωριοποίησή τους.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη πρακτική, η Γερμανίδα βουλευτής, τουρκικής καταγωγής, Gökay Akbulut (από το αριστερό κόμμα Die Linke) ζήτησε να σταματήσει αυτή η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς τις αντιδημοκρατικές τουρκικές οργανώσεις.

Κι εμείς τι κάνουμε ;

Ημείς άδομεν !

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα