Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν εκ νέου τις κοινές επιχειρήσεις και περιπολίες με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, μετά από σύντομη περίοδο κατά την οποία σταμάτησαν λόγω αεροπορικού βομβαρδισμού από την Τουρκία και των εκκλήσεων από τους Κούρδους ώστε να πεισθεί η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις.

Την περασμένη Τρίτη ο Αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, Μαζλούμ Αμπντί, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κοινές περιπολίες με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού “έπαυσαν προσωρινά” λόγω των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης αυτή τη δήλωση.

Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό είχαν ως στόχο τοποθεσίες και άτομα των SDF και άλλων πολιτοφυλακών, όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καθώς η Άγκυρα τους κατηγορεί ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι περιπολίες ξεκίνησαν ξανά το Σάββατο, αφότου η τουρκική εναέρια εκστρατεία είχε σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει. Η πρώτη κοινή περίπολος φέρεται να αποτελούνταν από τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκαν σε αμερικανικά στρατεύματα και ένα των SDF που εθεάθη να φεύγει από μια αμερικανική βάση κοντά στην πόλη Rmelan στην επαρχία Χασάκα, κατευθυνόμενη προς μια άλλη αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Προς το παρόν, οι περιπολίες περιορίζονται σε περιοχές γύρω από ένα από τα στρατόπεδα κράτησης που διαχειρίζονται οι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία, τα οποία φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς –κυρίως γυναίκες και παιδιά– των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι τελευταίοι από τους οποίους συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της ίδιας περιοχής.

Πέτρος Κράνιας capital.gr