Φάουτσι σε Κίνα: Δώστε τα ιατρικά αρχεία όσων νόσησαν στο εργαστήριο το 2019

4/6/21 | 0 | 0 | 85 εμφανίσεις

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε πιθανή διαρροή από εργαστήριο

Έκκληση προς την Κίνα, να δώσει στην δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία συγκεκριμένων ανθρώπων των οποίων η ασθένεια μπορεί να προσφέρει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το κατά πόσο η COVID-19 προέκυψε ως αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο, έκανε ο Αμερικανός επικεφαλής επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

«Θα ήθελα να δω τα ιατρικά αρχεία τριών ανθρώπων που καταγράφηκαν ως ασθενείς το 2019. Όντως ασθένησαν και αν ναι, ποιος ήταν ο ιός από τον οποίο αρρώστησαν», σημειώνει ο Φάουτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Η αρχική πηγή του νέου κορωνοϊού ακόμα δεν είναι απολύτως σαφής και αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στο χώρο της επιστήμης. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ερευνητές που εργάζονταν σε έναν ιολογικό εργαστήριο στην Γουχάν αρρώστησαν σοβαρά το 2019, έναν μήνα νωρίτερα από την μέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της COVID-19.

Από την πλευρά του, επιστήμονες από την Κίνα απορρίπτουν το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής και υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε σε άλλες περιοχές πριν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα στην Γουχάν. Οι ίδιοι προκρίνουν το σενάριο ο ιός να έφτασε στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων τροφών ή μέσω εμπορίου άγριων ζώων.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η χώρα του σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία των εννέα ασθενών, ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το εργαστήριο έχει κάποια σχέση με το ξέσπασμα της COVID-19. Στο πλαίσιο δηλώσεων του, επικαλέστηκε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι κανένα μέλος από το προσωπικό ή απόφοιτος έχει επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θεωρία συνωμοσίας» την αναφορά για διαρροή του ιού από εργαστήριο.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Φάουτσι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός μεταδόθηκε αρχικώς στους ανθρώπους μέσω ζώων, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν ερευνητές του εργαστηρίου μολύνθηκαν από COVID-19, ενδέχεται να κόλλησαν το ιό μέσω του πληθυσμού της περιοχής.

Reuters

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/6/21 | (0 σχόλια)
    του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο