Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Τίτο

2/12/20 | 2 | 0 | 1,774 εμφανίσεις

Η κροατική εφημερίδα Vecernji List αναλύει γιατί το αφήγημα περί Βόρειας Μακεδονίας είναι… μυθοπλασία

Στους βουλγαρισμούς ισχυρισμούς πως δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό κράτος ούτε έθνος Μακεδόνων κάνει μνεία η κροατική εφημερίδα «Vecernji List», που αναφέρουν πως ο ηγέτης της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Τίτο παραχάραξε την ιστορική πραγματικότητα με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Vecernji List», η Βουλγαρία επιζητά την ικανοποίηση οκτώ αιτημάτων για να εφαρμοστεί η υπογραφείσα συμφωνία φιλίας με την πΓΔΜ.
Όπως αποκαλύπτει, το μνημόνιο συνεργασίας που μοιράστηκε η βουλγαρική διπλωματία με τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρει ότι η Βουλγαρία θα θέσει βέτο για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και πΓΔΜ, διότι η τελευταία επιμένει να ονομάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες της μακεδονική.
Η διαδικασία της διεύρυνσης δεν πρέπει να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της πΓΔΜ, λένε οι Βούλγαροι, που επιμένουν ότι η «μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό έθνος» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ύστερο κατασκεύασμα της αυταρχικής διακυβέρνησης του κουμουνιστή Τίτο.Η Ευρώπη εξετάζει το ζήτημαΗ Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων, η οποία περιλαμβάνει πρεσβευτές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συζήτησε το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας διένειμε ένα «μνημόνιο», επισημαίνοντας τη βουλγαρική εκδοχή της ιστορίας για το επίθετο «Μακεδονικός».
Όπως επισημαίνει, δεν υποδηλώνει εθνική ταυτότητα, αλλά γεωγραφική προέλευση, επειδή «η γεωγραφική και ιστορική πΓΔΜ είναι μια περιοχή που μοιράζονται έξι χώρες.
Ο Josip Broz Tito επέβαλε μια «νέα ταυτότητα» σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως δηλωθεί Βούλγαροι.
Οι Σέρβοι ήθελαν να τους αναγνωρίσουν ως «νότιους Σέρβους» αλλά ο Τίτο τους ονόμασε «Μακεδόνες».
Και το έκανε αυτό, γράφουν οι Βούλγαροι, λαμβάνοντας έμπνευση από τις αποφάσεις του Comintern.

H συμφωνία με την Ελλάδα και το βουλγαρικό βέτο

Η «Vecernji List» υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «θέλουν να ανταμείψουν τα Σκόπια για τη σκληρή δουλειά τους στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ έχει επίσης συμφωνήσει να αλλάξει το όνομα της χώρας προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που προέβαλε η Ελλάδα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κατόπιν υπογράφηκε μια συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, η οποία αποσκοπούσε στην άρση των βουλγαρικών εμποδίων.
Όμως οι Βούλγαροι συνεχίζουν να απειλούν με βέτο.
Η Βουλγαρία προκρίνει την ικανοποίηση οκτώ αιτημάτων σχετικά με τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιεί η συμφωνία φιλίας.
Οι Σκοπιανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν πως θα αποβάλουν τον αλυτρωτισμό και τις αξιώσεις για ανάκτηση βουλγαρικών εδαφών που άλλοτε ανήκαν στην πΓΔΜ.
Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν τα θύματα του γιουγκοσλαβικού κομμουνιστικού καθεστώτος που υπέφεραν στο παρελθόν.
Μέσω του έργου μιας κοινής επιτροπής ιστορικών και άλλων εμπειρογνωμόνων, οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν για «βασικά πρόσωπα και γεγονότα στην κοινή μας ιστορία έως το 1944», έγραψε ο Vecernji List.

www.bankingnews.gr/infognomon,gr

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Ε ..αυτά δεν τα εγνώριζαν -παρότι η Θεσσαλονίκη με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και άλλες Κρατικές Υπηρεσίες , έστελνε στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών τα πάντα για την Βαρντάρσκα- ο συγκυβερνήτης κ.Καμμένος ,για να ”ρίξει” την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα όταν κατέθεσε πρόταση μομφής η Ν.Δημοκρατία προ της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ούτε οι άλλοι -πλην των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά-151 βουλευτές -από τους οποίους οι τρεις μουσουλμάνοι της Θράκης ,εν αγνοία της Τουρκίας ,άραγε;;;.
  Τι δυστυχία τώρα για τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά και τους υποστηρικτές τους , που δεν τους αφήνουν ”να αγιάσουν”, πέραν των Βουλγάρων ,ούτε οι Κροάτες;;;.

 2. 2
  Μίλτος says:

  Νά απαγγελθούν κατηγορίες καί νά συλληφθούν οί προδότες.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  15/1/21 | (0 σχόλια)
  Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας