Υπό έρευνα για προδοσία τρεις επιστήμονες που εργάστηκαν στους υπερηχητικούς πυραύλους στη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρωσία: Ανησυχία για την απαγγελία κατηγοριών για προδοσία σε επιστήμονες

Τρεις Ρώσοι ακαδημαϊκοί που έχουν εργαστεί πάνω στην τεχνολογία των υπερηχητικών πυραύλων αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο μιας έρευνας για προδοσία που έχει προκαλέσει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι γνωρίζει για μια ανοιχτή επιστολή από επιστήμονες της Σιβηρίας προς υπεράσπιση των ανδρών, αλλά ότι η υπόθεση είναι θέμα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην επιστολή, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι συνάδελφοι των Ανατόλι Μασλόφ, Αλεξάντερ Σιπλιουκ, Βαλερί Ζβετζίντζεφ  επιμένουν στην αθωότητά τους και λένε ότι οι διώξεις απειλούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική επιστήμη.

«Γνωρίζουμε τον καθένα από αυτούς ως πατριώτη και αξιοπρεπή άνθρωπο που δεν είναι ικανός να κάνει αυτό για το οποίο τους υποπτεύονται οι ανακριτικές αρχές», ανέφεραν.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καυχηθεί ότι η Ρωσία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στους υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και Mach 10 (12.250 χλμ/ώρα) για να αποφεύγουν την εχθρική αεράμυνα. Την Τρίτη, η Ουκρανία δήλωσε ότι κατάφερε να καταστρέψει έξι από τα όπλα σε μία μόνο νύχτα, αν και η Ρωσία το αμφισβήτησε.

Σημειώσεις ακαδημαϊκών συνεδρίων που εκτείνονται εδώ και πολλά χρόνια δείχνουν ότι οι συλληφθέντες επιστήμονες συμμετείχαν συχνά.

Το 2012, ο Μάσλοφ και ο Σιπλιούκ  παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός πειράματος για τον σχεδιασμό υπερηχητικών πυραύλων σε ένα σεμινάριο στην Τουρ της Γαλλίας. Το 2016, και οι τρεις ήταν μεταξύ των συγγραφέων ενός κεφαλαίου βιβλίου με τίτλο “Υπερηχητικές εγκαταστάσεις μικρής διάρκειας για αεροδυναμική έρευνα στο ITAM της Ρωσίας”.

Στην ανοιχτή επιστολή των συναδέλφων τους στο ITAM – το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής Κριστιάνοβιτς στο Νοβοσιμπίρσκ – αναφέρεται ότι το υλικό που είχαν παρουσιάσει οι επιστήμονες σε διεθνή φόρα είχε ελεγχθεί επανειλημμένα για να διασφαλιστεί ότι δεν περιείχε περιορισμένες πληροφορίες.

Οι περιπτώσεις τους δείχνουν ότι «οποιοδήποτε άρθρο ή έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για εσχάτη προδοσία», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή.

«Σε αυτή την κατάσταση, δεν φοβόμαστε μόνο για την τύχη των συναδέλφων μας. Απλώς δεν καταλαβαίνουμε πώς να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης η περίπτωση του Ντμίτρι Κόλκερ, ενός άλλου επιστήμονα από τη Σιβηρία, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι ως ύποπτος για κρατική προδοσία και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μόσχα, παρότι έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος σε προχωρημένο στάδιο. Ο Κόλκερ, ειδικός στα λέιζερ, πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Είπε ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν ανατριχιαστικό αντίκτυπο στους νέους Ρώσους επιστήμονες.

«Ακόμη και τώρα, οι καλύτεροι φοιτητές αρνούνται να έρθουν να εργαστούν μαζί μας και οι καλύτεροι νέοι υπάλληλοί μας εγκαταλείπουν την επιστήμη. Ορισμένοι ερευνητικοί τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη δημιουργία των θεμελιωδών θεμελίων για την αεροδιαστημική τεχνολογία του μέλλοντος απλώς κλείνουν επειδή οι εργαζόμενοι φοβούνται να ασχοληθούν με την έρευνα αυτή».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε: «Πράγματι είδαμε αυτή την έκκληση, αλλά οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες εργάζονται πάνω σε αυτό. Κάνουν τη δουλειά τους. Πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες».

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα