Φεβρουάριος 9, 2024. Ελλάδα.

Η υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, δήλωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες την απείλησαν λόγω της υπόθεσης της γενοκτονίας που κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ).

Σε δήλωσή της στον Τύπο στο Κέιπ Τάουν, η Naledi Pandor δήλωσε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια της οικογένειάς της, η οποία στοχοποιήθηκε επανειλημμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υποστήριξε ότι η στόχευση ήταν μια μορφή δράσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και τόνισε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την υπόθεση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Αναφέρονται τα παιδιά μου»

Η Pandor είπε: «Ανησυχώ για την οικογένειά μου επειδή τα παιδιά μου αναφέρονται σε ορισμένα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ισραηλινοί πράκτορες και οι υπηρεσίες πληροφοριών ενεργούν έτσι και προσπαθούν να μας τρομάξουν, αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την υπόθεση, η Pandor σημείωσε ότι όλοι οι δικηγόροι θα εργαστούν σκληρότερα μέχρι την επόμενη ακρόαση.

Η Pandor ανέφερε ότι ζήτησε να αυξηθεί η ασφάλειά της.

Η υπόθεση Γενοκτονίας κατά του Ισραήλ

Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής υπέβαλε μήνυση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) του 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το ICJ να αποφανθεί για προσωρινά μέτρα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στη Γάζα και οι ακροάσεις σχετικά με το αίτημα για προληπτικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη στις 11-12 Ιανουαρίου.

Στις προληπτικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τις πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, να λάβει αμέσως μέτρα για να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να διαπράξει τις πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης Γενοκτονίας και για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, την παρεμπόδιση και την τιμωρία όσων ζητούν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτούνται για εξάλειψη των αρνητικών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Αποφάνθηκε ότι το δικαστήριο πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει την προστασία των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν την παραβίαση του νόμου, και να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν εντός 1 μηνός από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Sozcu, aa,

The Hellenic Information Team