Μάρτιος 6, 2024. Ελλάδα.

Ερμπίλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Αμπντουλεμίρ Σεμέρι, στην αξιολόγησή του για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στα σύνορα της περιοχής του Κουρδιστάν, είπε ότι «η Τουρκία ελέγχει περίπου 15-20 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους».

Μιλώντας στη Φόρμα Διεθνούς Διαλόγου Ραφεντίν (RCD) που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Σεμέρι είπε ότι υπάρχει καλός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ της Βαγδάτης και της Κουρδικής Περιφέρειας.

Κάνοντας αξιολογήσεις σχετικά με τους συνοριοφύλακες που αναπτύσσονται στις περιοχές συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK, ο Σεμέρι είπε: «Οι δυνάμεις της Συνοριακής Διοίκησης είναι ομοσπονδιακές δυνάμεις. «Εκτελούν καθήκοντα υπό τη Διοίκηση Συνοριακής Φρουράς στις συνοριακές μας περιοχές Ντουχόκ, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια», είπε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού (TSK) στα σύνορα της περιοχής του Κουρδιστάν, ο Σεμέρι δήλωσε:

«Στην τρέχουσα κατάσταση, 15 έως 20 χιλιόμετρα ιρακινού εδάφους βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού λόγω της τουρκικής επέμβασης στο Ντουχόκ και στο Ερμπίλ. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης λόγω των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά του PKK» είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συντονισμός με την περιοχή του Κουρδιστάν για τη μετακίνηση αυτών των σημείων προς τη (στρατιωτική) συνοριακή γραμμή και είπε: «Αρχίσαμε να σφίγγουμε τη συνοριακή γραμμή σε συντονισμό με την τουρκική πλευρά. «Η ορεινή φύση της περιοχής κάνει αυτό το έργο δύσκολο και χρονοβόρο», είπε.

«Δημιουργήθηκαν 80 σημεία ελέγχου»

Ο Σεμέρι αναφερόμενος στα ιρακινά σύνορα τόνισε ότι «έχουν δημιουργηθεί περίπου 80 σημεία ελέγχου», προσθέτοντας, «Υπάρχει μια περιοχή περίπου 200 χιλιομέτρων που πρέπει να ενισχυθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν είναι πρωτίστως υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής του Κουρδιστάν.

Η επίθεση του Ιράν στο Ερμπίλ και η Μοσάντ

Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση του Ιράν στο Ερμπίλ με το πρόσχημα της ύπαρξης βάσεων της «Μοσάντ», ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Οι έρευνες διεξήχθησαν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κασίμ Αρατσί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρατσί επισκέφθηκε το Ερμπίλ. Δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι που δεν έχω δει.

Ρωτήθηκε, «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αρχηγείο της Μοσάντ στην περιοχή του Κουρδιστάν;»

«Δεν πήγα στην περιοχή του Κουρδιστάν για να κάνω έρευνα. «Δεν συμμετείχα στην έρευνα και δεν το γνωρίζω», απάντησε.

Rûdaw

The Hellenic Information Team