Υπερδνειστερία: προς προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Catherine DURANDIN

5 Μαρτίου 2024

diploweb.com

Catherine Durandin, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ιστορικός, πρώην φοιτήτρια του ENS, πρώην ελεγκτής του IHEDN. Η πρώην σύμβουλος στο DAS, Υπουργείο Άμυνας, C. Durandin έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και εργασιών αφιερωμένων στη Ρουμανία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες του σύγχρονου κόσμου.

Η Ρωσία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως περιφερειακό όπλο. Γιατι;

Η Catherine Durandin ρίχνει φως σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ιστορίας μιας περιοχής της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας, που καθιερώθηκε ως φάρος της ΕΣΣΔ από το 1924. Εξηγεί ξεκάθαρα πώς αυτό το «παγωμένο» ερώτημα θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί από τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου της στην Ουκρανία, και εναντίον του ΝΑΤΟ του οποίου η γειτονική Ρουμανία είναι μέλος από το 2004. Με δύο φωτογραφίες και έναν χάρτη.

Μελλοντική ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία; Το σενάριο προέκυψε την παραμονή της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Έθνος στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ακούγεται ένα πρώτο προειδοποιητικό σήμα: ο Πρόεδρος της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnosselski, που εξελέγη το 2016 και επανεξελέγη το 2021, ανακοινώνει ότι το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας σκοπεύει, κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Φεβρουαρίου 2024, να ζητήσει ή να οργανώσει δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας στη Ρωσία.

Προβάλλει την ανάγκη προστασίας των Ρώσων πολιτών και των «συμπατριωτών» της Υπερδνειστερίας από απειλές από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και το ΝΑΤΟ.  Επι πλέον: στις 28 Φεβρουαρίου 2024, το Κοινοβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από τη ρωσική Δούμα «μέτρα για την υπεράσπιση της Υπερδνειστερίας, δεδομένου ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες διαμένουν στην Υπερδνειστερία”.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας επέβαλε νέους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές και τις εξαγωγές από την Υπερδνειστερία τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, δεν έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες σχετικά με την παρενόχληση πολιτών της Υπερδνειστερίας από υπηκόους της Μολδαβίας…

Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2006, ζητήθηκε η γνώμη του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας για το ζήτημα της ανεξαρτησίας και της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, με θετική απάντηση σε περισσότερο από το 96% των ψήφων.

Το 2014, αυτό το έργο επανήλθε. Η Μόσχα διατήρησε έτσι μια δαμόκλεια σπάθα πάνω από την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ωστόσο, η ρωσική επίθεση, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 κατά της Ουκρανίας, αποδυναμώνει σοβαρά την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η Οδησσός, το λιμάνι των ρωσικών ονείρων μεγαλείου, απέχει μόλις 193 χλμ. από το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας και 139 χλμ. από την Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας. Η Μολδαβία και η Ουκρανία βρίσκονται μαζί, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν μεταναστεύσει στη Μολδαβία.

Η Μόσχα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως περιφερειακό όπλο.

4 χάρτες της Υπερδνειστερίας
Χάρτες της Υπερδνειστερίας σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Δημιουργήθηκε από τον Thomas Merle για το Diploweb.

Για να καταλάβουμε πώς, πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά το μακροπρόθεσμο παρελθόν μιας περιοχής της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας, που καθιερώθηκε ως φάρος της ΕΣΣΔ από το 1924, στα τότε σύνορα της Βεσσαραβίας που ενσωματώθηκε στην Μεγάλη Ρουμανία το 1918/1920.

Η ιστορία της Υπερδνειστερίας συνδέεται με την ΕΣΣΔ, τη Σοβιετική Μολδαβία και μετά τη Ρωσία.

Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε από τη Μολδαβία, κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, μια ανεξαρτησία που δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη Ρωσία ούτε από τη Μολδαβία. Η Υπερδνειστερία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το 2024, η Υπερδνειστερία θα έχει σχεδόν 500.000 κατοίκους, καλύπτοντας μια έκταση 4.000 km2. Οι Ρωσόφωνοι είναι στην πλειοψηφία τους εκεί μαζί με Μολδαβούς, Ουκρανούς και μερικές Πολωνικές και Βουλγαρικές μειονότητες. Ο πληθυσμός είναι Ρωσόφωνος, συχνά δίγλωσσος, Ρωσικά/Μολδαβικά και Ρωσικά/Ουκρανικά. Η Υπερδνειστερία αναγνωρίζει τρεις επίσημες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και τη μολδαβική. Στην πραγματικότητα, τα ρωσικά είναι η γλώσσα που ομιλείται παντού.

Η Υπερδνειστερία είναι μια χώρα που είναι πάνω από 90% Ορθόδοξη, όπως και η γειτονική Μολδαβία.

Τι σημαίνει αυτή η πρωτοβουλία για πρόταση δημοψηφίσματος για την ένταξη με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2024; Ποιες θα ήταν οι πιθανές συνέπειες;

Μια τέτοια πρωτοβουλία σχεδίου διαβούλευσης με τον πληθυσμό αποτελεί μέρος του τρέχοντος πλαισίου του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της ρωσικής επεκτατικής πολιτικής, που συνδέεται με την επιθυμία αποσταθεροποίησης των ανατολικοευρωπαϊκών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο απειλεί, πρώτα απ’ όλα, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, πρόσφατα υποψήφια για την ΕΕ.

Για τη Μόσχα, η προσάρτηση της Υπερδνειστερίας θα εκπλήρωνε δύο στόχους: τη δημιουργία ενός στρατιωτικού προγεφυρώματος που θα στοχεύει την Ουκρανία από τη δυτική πλευρά της, το σπάσιμο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η ουδετερότητα κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Μολδαβίας, αλλά η υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτή τον Ιούνιο του 2022 και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαχωρισμός μεταξύ της ιστορίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της ιστορίας της Υπερδνειστερίας χρονολογείται από την εποχή της ρήξης, του πολέμου και των εχθροπραξιών μεταξύ της Ρουμανίας, συμμάχου της Αντάντ μεταξύ 1916 και 1918, εναντίον των Ρώσων σε μια επαναστατική πορεία το 1917 /1918.

Κάτω από την κυριαρχία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην οποία έχει προσαρτηθεί η Βεσσαραβία από το 1812, η επαρχία μοιράστηκε τις ρωσικές επαναστατικές αναταραχές από το 1905 και δονήθηκε στο ρυθμό των εθνικών χειραφετήσεων μέσα σε αυτήν την χρεοκοπημένη αυτοκρατορία. Οι Μολδαβοί διανοούμενοι, επικεφαλής εθνικιστικών και κοινωνικών κινημάτων κοντά στη σοσιαλιστική διανόηση της Οδησσού, πέρασαν στη συνέχεια από το αίτημα για αυτονομία σε αυτό της ανεξαρτησίας κατά τους μήνες 1917/1918. Η βία των Μπολσεβίκων, ιδιαίτερα των σοβιέτ των στρατιωτών, των επαναστατών της Οδησσού, ώθησε τους δημοκράτες, τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς της Βεσσαραβίας να απευθύνουν έκκληση στον ρουμανικό στρατό να αποκαταστήσει την τάξη τον Ιανουάριο του 1918 και να ψηφίσει την εσπευσμένη ενσωμάτωση στη Μεγάλη Ρουμανία. που προέκυψε από τη νίκη της Αντάντ.

Οι Σοβιετικοί δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτήν την απώλεια της Βεσσαραβίας. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, μια φάση της ρουμανικής ιστορίας στη Βεσσαραβία, η Μόσχα προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την επαρχία: Σοβιετικοί πράκτορες, εισβολές από όλη την περιοχή του Δνείστερου, εξέγερση αγροτών που οργανώθηκε στο Τατάρ Μπουνάρ, μια μεγάλη πόλη στη ρουμανική Βεσσαραβία, που καταπιέστηκε πολύ βίαια από το Βουκουρέστι.

Η Μόσχα πήρε μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία δημιουργώντας στα σύνορα με τη Ρουμανία στη δεξιά όχθη του Δνείστερου, μια πρότυπη σοβιετική δημοκρατία, αντιρουμανική, με μια νέα πόλη την Τιράσπολ, τη σοβιετική πρωτεύουσα αναφοράς.

Η Tiraspol έχει σχεδιαστεί ως μια νέα βιομηχανική πόλη, ενώ η Βεσσαραβία παραμένει ουσιαστικά αγροτική και ανεπαρκώς ανεπτυγμένη. Το 1924 γεννήθηκε η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας (RASSM). Από στρατηγικής άποψης, ο στόχος είναι σαφής: να ασκηθεί πίεση στη Ρουμανία, στα δυτικά της σύνορα.

Σε όλη την ιστορία της αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ την απώλεια της Βεσσαραβίας. Διαπραγματεύτηκαν την ανάκτησή της, τον Ιούνιο του 1940, με τη Ναζιστική Γερμανία, κατά τη διάρκεια της συμφωνίας του Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Ενισχυμένοι από αυτό το Σύμφωνο, ζήτησαν, στις 16 Ιουνίου 1940, από τη ρουμανική κυβέρνηση την εκκένωση εντός 24 ωρών του εδάφους της Βεσσαραβίας και της Βόρειας Μπουκοβίνας.

Οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βεσσαραβία στις 28 Ιουνίου 1940 και δημιούργησαν τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας (RSSM) που περιλάμβανε την Υπερδνειστερία.

Αυτή η σοβιετική ιστορία κράτησε μέχρι τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1990/1991 με μια σύντομη παρουσία της ρουμανικής κατοχής από το 1941 έως το 1944. Η Υπερδνειστερία δεν γνώρισε ποτέ δημοκρατική ανάσα. Πράγματι, το 1941, βρίσκεται στην πορεία των ρουμανικών στρατών που συμμάχησαν με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία υπό την κυβέρνηση του Στρατάρχη Αντονέσκου. Οι Ρουμάνοι κατέλαβαν την Υπερδνειστερία: την έκαναν ζώνη απέλασης για Εβραίους από τη Ρουμανία που έφεραν τα τρένα και πραγματοποίησαν την εικονική εκκαθάριση του εβραϊκού πληθυσμού της Οδησσού. Νικήτρια εδώ το 1944, η ΕΣΣΔ επανίδρυσε τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας…

Μόνο με την περίπλοκη διαδικασία του τέλους της σοβιετικής αυτοκρατορίας, τις ελευθεριακές και ταυτοτικές απαιτήσεις των δημοκρατιών της, τις φιλοδοξίες σχετικά με τη χρήση της εθνικής γλώσσας, της ρουμανικής, στις 23 Ιουνίου 1990, η Σοβιετική Ανώτατη Μολδαβία υιοθετεί τη διακήρυξη. της κυριαρχίας και της τρίχρωμης σημαίας. Τα σύνορα ανοίγουν μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Μολδαβίας και της Ρουμανίας μετά τον Τσαουσέσκου, με περισσότερους από 100.000 Ρουμάνους και Μολδαβούς να αδελφοποιούνται.

Η Υπερδνειστερία δεν είναι ρουμανική. Οι φιλορουμανικές ρομαντικές ενωτικές παρορμήσεις της Μολδαβίας βαραίνουν σαν απειλή για την Υπερδνειστερία που αρνείται οποιαδήποτε ένωση με τη Ρουμανία! Ο πόλεμος, ένας εικονικός εμφύλιος πόλεμος, ένας αδελφοκτόνος πόλεμος, ξέσπασε το 1992 μεταξύ Μολδαβών και Υπερδνειστερών που υποστηρίχθηκαν από στοιχεία του XIV στρατού που προέκυψαν από το ύστερο Σύμφωνο της Βαρσοβίας [ 1 ] . Με τη ρωσική πλευρά, τη διοίκηση του στρατηγού Lebed, βετεράνων του Αφγανιστάν, Κοζάκων. Πολεμούμε κοντά στον Δνείστερο, στο Μπέντερ, του οποίου τα σπίτια διατηρούν σημάδια από σφαίρες στις προσόψεις τους. Οι μάχες άφησαν περισσότερους από χίλιους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, που οδήγησε σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 21 Ιουλίου 1992, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Μολδαβίας Μιρτσέα Σνέγκουρ και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπόρις Γέλτσιν. . Η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ είναι μεσολαβητές στη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός.

Αυτοί οι μήνες του πολέμου του 1992 δεν έχουν ξεχαστεί. Πολλά έργα έχουν δημοσιευτεί στη Μολδαβία σχετικά με αυτή την αντιπαράθεση. Επίσης, το 2013, κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του πολυδιαβασμένου έργου της δημοσιογράφου Valentina Ursu, «The River of Blood» (Εκδόσεις Arc, Κισινάου).

Από την παύση των εχθροπραξιών το 1992, τα σχέδια για την επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας ακολούθησαν χωρίς επιτυχία παρά τις ελπίδες της ρωσικής πλευράς το 2003. Όλα περιλάμβαναν ένα σχέδιο ομοσπονδιοποίησης. Μάταια ενεπλάκησαν οι Ρώσοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΑΣΕ. Μια ανεξάρτητη Υπερδνειστερία; Μια ομοσπονδία με αποστρατιωτικοποίηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας; Αυτή η λύση απορρίπτεται από τη Μολδαβία. Όμως οι εχθροπραξίες δεν ξανάρχισαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις, λίγες στον αριθμό, 1.500 άνδρες, εξακολουθούν να είναι παρούσες κοντά στο Δνείστερο, με αποθήκες όπλων να υπάρχουν ακόμα στην Cobasna στην Υπερδνειστερία, όχι μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υπερδνειστερίας είναι φιλορωσικές, αρκετοί στρατεύσιμοι κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία στη Ρωσία. Η οικονομία αυτής της πρώην Σοβιετικής Μολδαβίας, ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένης κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ, λειτουργεί καλά, με ισχυρή μεταλλουργία και ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία. Όμως η κερδοφόρα διακίνηση όπλων, αλκοόλ και τσιγάρων μεταξύ Τιράσπολ και Οδησσού έχει διαταραχθεί σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία ελέγχει τα σύνορά της.

Η Μολδαβία κινείται, με δύσκολα βήματα, προς την ΕΕ υπό την προεδρία της Maia Sandu, που εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2020, επικεφαλής μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης. Οι δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2023 είδαν την αποδυνάμωση του κόμματος PAS (Δράση και Αλληλεγγύη) της Maïa Sandu. Η μετανάστευση, μια πραγματική αιμορραγία από την ανεξαρτησία, αποδυναμώνει αυτή τη χώρα των 2.600.000 κατοίκων, την κουρασμένη από τη φτώχεια και τη μεγάλη διαφθορά που έχει εισχωρήσει βαθιά στο δικαστικό χώρο. Ωστόσο, αναδύεται μια νέα γενιά, η οποία έχει ως προτεραιότητα τη μελέτη και αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, αρνούμενη να εγκλωβιστεί στο δίλημμα ΕΕ ή Ρωσία, θεωρώντας ότι η εμμονή με την ταυτότητα αποτελεί άλλοθι για τη μη εστίαση σε οικονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στη Δύση όπως και στην Ανατολή του Δνείστερου, οι εξαιρετικά πλούσιοι μαφιόζοι, αυτοί που αποκαλούμε «βαρόνους», παρεμβαίνουν στο πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση στο Κισινάου μάχεται ενάντια σε αυτή την παρουσία. Καταδιωκόμενοι από τα δικαστήρια, αρκετοί μεγάλοι «βαρόνοι», ο Ilian Shor, ο Vladimir Plahotniuc, επέλεξαν να υποχωρήσουν στο εξωτερικό.

Στην Tiraspol, από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Sheriff, που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ευδοκιμεί αθόρυβα, απολαμβάνοντας απαράμιλλη οικονομική δύναμη που κυμαίνεται από σούπερ μάρκετ έως βενζινάδικα, μέχρι την ιδιοκτησία ενός τηλεοπτικού καναλιού, για να μην αναφέρουμε τον έλεγχο του εθνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, που σημαδεύτηκε από την κατασκευή ενός αθλητικού συγκροτήματος το 2000 που κόστισε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο γιος του Igor Smirnov, του πρώτου φιλοσοβιετικού προέδρου της Υπερδνειστερίας, είναι ένα από τα ηγετικά μέλη της ομάδας Sheriff…

Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, Tiraspol. Το άγαλμα του ΒΙ Λένιν βρίσκεται ακόμα στη θέση του στην είσοδο της πρωτεύουσας
Φωτογραφία: C. Durandin
Durandin/Diploweb.com
Στην Tiraspol, το ενιαίο κόμμα βασιλεύει, πολίτες και επισκέπτες υποδέχονται ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Λένιν που πλαισιώνεται από μια σκουριασμένη δεξαμενή, κοντά σε ένα τεράστιο διοικητικό κτίριο σε σοβιετικό αρχιτεκτονικό στυλ, ενώ φοιτητές πολιτικών επιστημών από το πανεπιστήμιο στο οποίο απαγόρευσαν να μιλούν ρουμανικά το 2009, μπορούν να εκφραστούν στα αγγλικά. Το 2009 ενδιαφέρθηκαν για την τύχη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ μετά την αποτυχία της υποψηφιότητάς της για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας! Οι μαθητές ενημερώνονται μέσω διαδικτύου!

ΕΤΣΙ; Το τοπίο είναι πιστά, περήφανα σοβιετικό.

Νοοτροπίες ; Μάλλον πραγματιστικές, σε περιόδους ειρήνης. Η μετακίνηση είναι εύκολη μεταξύ των δύο πρωτευουσών, της Τιρασπόλ και του Κισινάου, ορισμένοι Μολδαβοί έχουν οικογένεια στην Τιρασπόλ, οι πολίτες της Υπερδνειστερίας συχνάζουν στο Κισινάου.

Η Ρωσία είναι ισχυρή, η Δημοκρατία της Μολδαβίας όχι. Μπορεί η Υπερδνειστερία να γίνει μελλοντικά ενισχυμένη ρωσική βάση; Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανή. Είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να αναπτύξει υπέρ-ρωσικά δίκτυα στα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η Υπερδνειστερία δεν είναι φιλορουμανική, δεν υπήρξε ποτέ, δεν έχει δημοκρατική εμπειρία. Είναι ένα πρώην σοβιετικό στολίδι, πόσο διεφθαρμένο εκ των έσω; Η οικονομία της Υπερδνειστερίας έχει εξελιχθεί: το 70% των εξαγωγών είναι προς την ΕΕ, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αλλά, για τους πληθυσμούς που συνδέονται με την ειρήνη, μια ειρήνη που διατηρείται από το 1992, το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια απειλή πολέμου που ενστάλαξε τέλεια η ρωσική προπαγάνδα… Ωστόσο, η Ουκρανία υποστηρίζεται από συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με 6 αμερικανικές βάσεις, 2 Γαλλικές βάσεις, μία από τις οποίες βρίσκεται στην άκρη της Μαύρης Θάλασσας. Η εμμονή με την ασφάλεια έχει εξαπλωθεί στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η οποία στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και διαπραγματεύτηκε την απόκτηση ραντάρ αεροπορικής προστασίας Thales, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στο Κισινάου. Σεμπαστιέν Λεκόρνου.

Μολδαβία. Άποψη μιας περιοχής της πρωτεύουσας, Κισινάου
Φωτογραφία: Catherine Durandin
Durandin/Diploweb.com
Θα βιαστεί η Ρωσία να επιλέξει την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας; Θα περιμένει ο Πούτιν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024 στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για να καταρρίψει το φιλοευρωπαϊκό κόμμα και να εξαλείψει τη Μάγια Σαντού στην κάλπη; Ας φανταστούμε μια Δημοκρατία της Μολδαβίας, απογοητευμένη από τους περιορισμούς και τη βραδύτητα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό την επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας, δελεασμένη από μια προσέγγιση με τη Ρωσία. Ας φανταστούμε το χειρότερο σενάριο για τη μολδαβική δημοκρατία: μια ομοσπονδία Υπερδνειστερίας/Δημοκρατίας της Μολδαβίας που θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου Vadim Krasnosselski άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Η τρέχουσα διαμόρφωση, η Δημοκρατία της Μολδαβίας υπό φιλοευρωπαϊκή αλλά διχασμένη διακυβέρνηση και η Υπερδνειστερία ρεαλιστικά ήσυχη αλλά μεσόγεια, θα μπορούσε να καταρρεύσει. Η Tiraspol ζητά βοήθεια κατά της υποτιθέμενης υπεξαίρεσης από το Κισινάου, θα μείνει ο Πούτιν αδιάφορος σε αυτή την έκκληση; Ποιοι θα είναι οι τρόποι δράσης της Ρωσίας, πέρα από τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε άμεση απάντηση στην έκκληση της 28ης Φεβρουαρίου 2024 που δρομολόγησε ο Πρόεδρος της Υπερδνειστερίας: «Προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μια από τις προτεραιότητες. »

diploweb.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα