ΥΠΕΞ Σερβίας: Κανένας διάλογος με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου στη διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι επίσης κεντρικό θέμα της συνάντησης. [EPA-EFE/Lajos Soos]

Οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας έχουν χαθεί από τότε που ο Άλμπιν Κούρτι ανέλαβε την πρωθυπουργία του Κοσόβου, ενώ είναι απίθανο να συνεχιστούν, δήλωσε ο  Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς την Κυριακή.

Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι το κεντρικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ και τον απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, όπως δήλωσε ο Σελάκοβιτς σε συνέντευξή του στη Σερβική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (RTS).

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου στη διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι επίσης κεντρικό θέμα της συνάντησης.

«Η θέση μας, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε. Είναι σαφές ότι από τότε που ο Κούρτι τέθηκε επικεφαλής στην Πρίστινα, δεν υπήρξε κανένας διάλογος και πιθανόν δεν θα υπάρξει όσο αυτός θέτει τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά ο Σελάκοβιτς, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι επιλέγει προσεκτικά τις κινήσεις του, ενεργώντας με σύνεση, δεσμευμένο στο διάλογο και την ειρήνη, τη σταθερότητα και τα συμφέροντα της Σερβίας στο Κόσοβο.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια και αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ θα επισκεφθούν το Κόσοβο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν και τις δύο πλευρές «να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Εσκομπάρ στις 28 Ιανουαρίου. «Η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει δεσμευτεί για την ύπαρξη της Ένωσης Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην σέρβικη ιστοσελίδα Reporteri.

Beta-EURACTIV.rs

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα