Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna (αρχείο από το Reuters)

Ιανουάριος 6, 2024. Ελλάδα.

Σε δηλώσεις που μπορεί να εξοργίσουν το Τελ Αβίβ, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είπε στο CNN την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, επικρίνοντας τις εκκλήσεις για εκτοπισμό του πληθυσμού της Λωρίδας και χαρακτηρίζοντάς τις ως «ανεύθυνες», γράφει η al Arabiya.

“Η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη”

Στη συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Κολονά επιβεβαίωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι «παλαιστινιακή γη» και τόνισε την ανάγκη επιστροφής στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού τους.

Θεώρησε ότι οι εκκλήσεις για επανεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας εκτός της Λωρίδας «μας κρατούν μακριά από μια λύση», επισημαίνοντας ότι «η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη πρέπει μαζί να είναι μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

«Υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών»

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Η Κολονά τόνισε επίσης τη δέσμευση της χώρας της να επιδιώξει να αποφύγει οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης από οποιοδήποτε μέρος, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών περιοχών όπως ο Λίβανος και η Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν δεχόμαστε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα»

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς είχε πει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να δεχτεί μια κατάσταση στην οποία ζουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που θα παραμείνουν στη Λωρίδα καθορίζει τον τρόπο συζήτησης του θέματος την ημέρα μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην ιδέα της επανεγκατάστασης Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι ο πόλεμος αντιπροσωπεύει «μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην ενθάρρυνση της μετανάστευσης των Γάζας».

Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές του Παλαιστινιακού Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής, είναι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά το ζήτημα της διακυβέρνησης της λωρίδας μετά τον πόλεμο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διεθνούς διαμάχης.

«Προειδοποίηση κατά της εκτόπισης»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Γάζα, στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, μετά από μια ξαφνική επίθεση της Χαμάς σε οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, το Κάιρο έχει προειδοποιήσει να μην εκτοπίσει τους Παλαιστινίους και να πιέσει στο Σινά, κάτι που το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί.

The Hellenic Information Team